Rablóvezérek voltak egytől egyig a rendszerváltás vezető kommunistái

2023. február 26. 22:37

Akkora üzlet volt készülőben, amiben csak zavart kelthetett volna a kotnyeles kémelhárítás.

2023. február 26. 22:37
null
Borvendég Zsuzsanna
PestiSrácok.hu

„1973-ban, egy-két hónappal a vegyesvállalatokat engedélyező rendelet kiadása után, Russay István és Heinrich Korzil vezetésével megalakították a Mineralimpex bécsi leányvállalatát, a Mineralkontort. Az előző részben olvashatták, hogy a cég létrehozása körüli időkben a szovjet titkosszolgálat megfigyeltette a hazai kémelhárítással Korzil mozgását, de a jelentésekben szó sem esik a cégalapításról, ugyanakkor a Mineralkontor megszületése után hirtelen megszűnt a szovjetek érdeklődése az osztrák üzletember felé.

Ez nem jelenthet nagyon mást, mint hogy a szovjetek tudhattak a cég tervéről, nyomon akarták követni az eseményeket, és amikor létrejött a »nagy mű«, már nem akarták továbbra is beavatni a magyar társszervet. Akkora üzlet volt készülőben, amiben csak zavart kelthetett volna a kotnyeles kémelhárítás.

A Mineralkontor – mint általában a korszakban létrehozott nyugati székhelyű vegyesvállalatok – nem végzett termelőmunkát, hanem közvetítő kereskedelemmel foglalkozott. Fő profilja természetesen a Mineralimpex által forgalmazott nyersanyagok adásvétele volt: energiahordozók, ásványok, ércek cseréltek gazdát rajta keresztül.

A legnagyobb üzlet feltehetően az iráni olaj Amerikába szállítása volt, de bauxittal, mangánérccel is foglalkoztak nagyobb tételben, és minden üzletkötés mögött jelentős vesztegetési pénzek is álltak. Minden bizonnyal ez volt a lényeg, hiszen miért is kellett volna különben egy bécsi székhelyű vegyesvállalatot bevonni a kereskedelmi ügyletekbe, ha a nyersanyagok adásvételét közvetlenül a Mineralimpex is lebonyolíthatta volna? Ahhoz, hogy ezek a korrupciós ügyletek hosszabb távon is biztosítva legyenek, garanciákat helyeztek el a cég alapító okiratában.

(...)

És végül ejtsünk szót arról az emberről, aki a leginkább megvédte szakmai tekintélyét a rendszer bukása után: a szocializmus utolsó miniszterelnökéről, Németh Miklósról van szó. Németh mai napig úgy él a köztudatban, mint a szakértő kormányfő, aki sokat tett azért, hogy az átmenet békés körülmények között történjen meg, kezelte az államcsőd-közeli helyzetet, felszámolta a nyugati határzárat, átengedte a keletnémeteket Ausztriába, fogadta az erdélyi menekülteket és eközben diplomáciai bravúrnak tekinthető tárgyalásokat folytatott a szovjetekkel. Igazi hős lenne? Véleményem szerint minden mellette felhozható eredményt megkérdőjelez az a tény, hogy miniszterelnöki kinevezése előtt már pontosan ismerte a Mineralkontor felhasználásával végrehajtott csalásokat, mégsem tett ellene semmit hivatalba lépése után sem. 1990 után meg is kapta a jutalmát bőségesen: az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) egyik alelnöki székét kínálták fel neki. (Bár ehhez a jutalomhoz még az olajügynél is nagyobb mértékben járulhatott hozzá a spontán privatizációk szakértő segítése.)”

A nyitóképen Németh Miklós, a Minisztertanács elnöke és Grósz Károly, az MSZMP főtitkára szavaznak a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) XIV. kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban. Fotó: MTI/Soós Lajos

MTI/Soós Lajos

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ersa57
2023. március 01. 14:30
"Azt pedig, hogy a nagyjából szimbolikus politikai rendszerváltás során se eszkalálódhassanak nem várt irányba az események, a rendszerváltó pártokba (MDF, SZDSZ) beépült ügynökök hada biztosította." Kedves Zsuzsa! Az idézett állítással egyetértek, de elfelejtetted ebből a szempontból kielemezni a FIDESZ-t, mert ma a FIDESZ berkein belül ugyanannyi, vagy még több "régi elvtárs" található mint a baloldali pártokban. Az is igaz, hogy ezeket az embereket a Kisgazda párt és az MDF bedarálása után importálta Orbán Viktor és pártja. A rendszerváltás során túl átlátszó lett volna ha a FIDESZ-be "régi öreg" káderek furakodnak be, hiszen az mégis csak egy fiatalok által létrehozott politikai párt volt. HA FIGYELEMBE VESZED, HOGY MIKOR ALAKULT A BIBÓ ISTVÁN SZAKKOLLÉGIUM, HOGYAN TŰRTE ANNAK MŰKÖDÉSÉT AZ AKKORI ÁLLAMPÁRT, KI VOLT ANNAK LÉTREHÍVÓJA, KIK VOLTAK AZ ELŐADÓK, MILYEN KÁDEREK CSEMETÉI JÁRTAK ODA, AKKOR NEM LEHET MÁS KÖVETKEZTETÉSRE JUTNI, MINT HOGY MAGUK AZ ALAPÍTÓ FIDESZESEK VOLTAK AZ ÁLLAMPÁRT ÜGYNÖKEI. Ezeknek a fiataloknak volt a feladatuk, hogy egy későbbi hatalomra kerülésükkor megakadályozzák a régi kommunista vezetők felelősségre vonását, illetve biztosítsák ma is a gazdasági hatalom átmentését!! TÖBBEK KÖZÖTT EZÉRT ZÁRKÓZIK EL A FIDESZ AZ ÜGYNÖKLISTÁK NYILVÁNOSSÁGRA HOZÁSÁTÓL IS!!!!!!!!!!!!
kiss.istvan770
2023. február 27. 18:42
Miért nincs tripla like? Az MSZMP-n belüli SZDSZ kirabolta az országot. Együl az lett volna tisztességes, ha a cégek részvénytársaságokká alakulnak és a dolgozók kapják a részvényeket. A részvényeseknek kellett volna új vezetőséget választani hozzáértő szakemberekből. Helyette a mocskos komcsik saját zsebre privatizáltak és mindent eladtak, - hazaárulók, Patkány Árpival az élen.
Box Hill
2023. február 27. 18:03
Minden kommunista rablóvezér. Azért kommunista mert kívánja megszerezni a másét. A kommunista rendszer az intézményesített irigység rendszere. Máshonnan nem is lehet kiindulni.
kérdés
2023. február 27. 17:23
Kellene most már egy összefoglaló is, egyáltalán hány impex volt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!