Nem kegyeletsértés, hanem méltóságteljesség – ezért látni XVI. Benedek holttestét

2023. január 03. 22:13

A koporsó mellett valahogy mindenki másként viselkedik. Bizony ott és most az elhunyt pápa és fociklasszis esetében is megmutatkozik az, amit Szent Pál mondott: a test a bennetek lakó Lélek temploma.

2023. január 03. 22:13
null
Dr. Kulcsár Dávid
777blog

„Soha nem felejtem el, mikor tinédzser kántorként egy még hagyományos cserháti palóc faluban be kellett lépni a pappal a ravatalozóba, mert a koporsót arrafelé még csak a holttest szenteltvízzel való meghintése után zárják le. Rettegtem. Bemenvén aztán amit láttam, soha nem felejtem el: a sötét népviseletébe, kendővel a fején felöltöztetett asszonyt, kezében rózsafüzérével és rongyossá lapozott imakönyvével.

Nem borzalmat keltett, hanem hihetetlen nyugalmat és méltóságot árasztott. Lelkipásztorként és egykori kántorként rengeteg ravatal mellett álltam és állok. Koporsó mellett egyre kevésbé lehet. Mert az »félelmetes«. Mert arra »zuhognak a rögök«. Bizony látni a különbséget más szempontból is. Urnás búcsúztatásokon egyre több vihogó, beszélgető, sokszor még dohányzó résztvevőt is látni.

A koporsó mellett valahogy mindenki másként viselkedik. Bizony ott és most az elhunyt pápa és fociklasszis esetében is megmutatkozik az, amit Szent Pál mondott: a test a bennetek lakó Lélek temploma. Ne borzongjunk, hanem ezen méltóságteljes temetések láttán álljunk meg egy percre, gondoljuk át életünket és ne féljünk, hanem lássuk meg ezen méltósággal és imával körülvett tetemek üzenetét: találkozunk!”

Nyitókép: Andreas SOLARO / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
peterk19
2023. január 04. 17:34
Nem kegyeletsértés, csak izléstelen, de abban ugye a katolikusoknak van gyakorlatuk.
szodabár
2023. január 04. 13:53
Igen, találkozunk! Köszönjük, remek írás! Az itt kommentelő nagyszájú , ámde rettegő zsidókat, ateistákat és kereszténygyalázókat is utoléri a végzet, kit előbb kit utóbb. Nyilvánvaló, hogy ezt nem tudják feldolgozni.
kata56
2023. január 04. 08:46
Nalunk a szulofalumban ma sincs urnas temetes. Mindenkit nyitott koporsoban temetnek. A halottat mindenki lathatja a koporso lezarasaig. Tobbnyire meg is tekintik a temetesre erkezok. Semmi extra nincs benne, mindig is igy volt. Csak regebben a lakohazban tortent a felravatalozas ma pedig az idokozben felepult temetoi ravatalozoban. De ma is van ugyanugy virrasztas a halott mellett a temetest megelozo este-ejszaka. Vannak meg normalis helyek. Urnatemeto ott nincs is.
Meduza99
2023. január 04. 08:24
Nem kellene eltolni magunktól a halál tényét, a holttest látványát. Megrendítő ugyan a közeli hozzátartozók holttestének látványa, de ez hozzátartozik az életünkhöz, sőt igyekeznünk kell hozzászoknunk! Mi is sorra kerülünk....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!