Az amoralitásba burkolt Putyin-pártolás a Fidesz tizenkét éves uralkodásának legijesztőbb fejleménye

2023. január 05. 13:03

A kormányoldal politikáját eközben évek óta a jobboldali autoriter irányba való radikalizálódás jellemzi.

2023. január 05. 13:03
null
Laczó Ferenc
Mérce.hu

„A Fidesz 2022-es tarolása – melyre bevallottan mélyen egyenlőtlen erőviszonyok és tisztességtelen feltételek között került sor – azért is volt jelentős, mert több, hagyományos esetben fontos tényező ezúttal éppenséggel ellenük szólt.

A választásokat válságos évek előzték meg és az elmélyülő válságot a kormány meglehetősen rosszul és érzéketlenül kezelte. Eközben egyre nyilvánvalóbbá vált a kormány külpolitikai elszigeteltsége is. 2022 tavaszán már jobbközépen álló közelmúltbeli szövetségesei is határozottan Orbán pártja ellen foglaltak állást (gondoljunk csak Donald Tusk budapesti kiállására, mely mindössze a jéghegy csúcsát mutatta). Sőt, az Ukrajna elleni orosz agresszió februári eszkalációjával, illetve az arra adott határozott nyugati válaszlépésekkel gyakorlatilag közvetlenül a választások előtt omlott össze a magyar kormány sokéves külpolitikai lavírozási kísérlete.

Az országtól nyugatabbra, de főként Kelet-Európa legtöbb államában megmagyarázhatatlannak tűnik, hogy a magyar kormánypárt – masszív propagandagépezetének hatására – még utóbbiból is jól tudott kijönni, legalábbis belpolitikailag. A véres hódítással próbálkozó, a legalapvetőbb jogokat élesen negáló orosz imperializmussal kapcsolatos sajátos magyar ambivalencia különösképp Kelet-Európa nemzeti önrendelkezésükre büszke, a nagyhatalmi revansizmus veszélyeit akutan érzékelő államaiban okozott mély megütközést és vezetett a magyar kormánytól való látványos elidegenüléshez.

Bevallom, számomra az amoralitásba burkolt Putyin-pártolás a Fidesz tizenkét éves uralkodásának legijesztőbb fejleménye, egyúttal mondhatni legnagyobb »teljesítménye« is.”

Nyitókép: MTI/Fischer Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Skulo
2023. január 27. 14:42
Hülye gyerek fával fűtesz? Ja nem. Mert akkor lenne valami közöd a valósághoz
Kotucso
2023. január 06. 00:28
Megint kiduhgta a Mérce trágyából egy szarcsimbók a fejét, és eresztett egy nagyon büdöset.
elfújta az ellenszél
2023. január 06. 00:02
Nagyjából Jámbor András színvonalát hozza ez is. Azt hitte volna már a zember hogy kipusztult a szélsőbalos forradalmár típus, de mostanában inkább új nyugati csecsre talál
amca
2023. január 05. 22:25
Laczó feri. Az éjjel anyádnál voltunk. Utána egész éjjel a feleségeddel barátkoztunk. Biztos mondta..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!