El a kezekkel a kárpátaljai magyaroktól!

2023. január 20. 17:15

Jogtiprások és a munkácsi turul eltávolítása után itt az újabb szégyenteljes eset.

2023. január 20. 17:15
null
Kaszab Zoltán
Vasarnap.hu

„Annyi mindent át kellett már élniük a kárpátaljai magyaroknak nemcsak az elmúlt 30, hanem az elmúlt egy évben is, a háború árnyékában. Jogtiprások és a munkácsi turul eltávolítása után itt az újabb szégyenteljes eset.

Ezúttal Munkács városának és a hozzá tartozó kistérség falvainak közintézményeiről szedték le a magyar zászlót az intézmények vezetői, vagy – ahol erre ők nem voltak hajlandók – a rendőrök. A hatóságok egyébként az azóta eltelt napokban is folyamatosan ellenőrzik, hogy nem kerültek-e vissza a zászlók oda, ahol egészen idáig szabadon loboghattak. Sőt, a Munkács FC Dercenben működő akadémiájának faláról még a magyar feliratot is leszedették. Mindez egy olyan rendeletre való hivatkozással történt, amely állítólag kimondja, hogy 

mostantól kizárólag ukrán zászló lehet ezeken az épületeken.

Csakhogy a Kárpátalja című online lap tudósítása szerint az illetékes járási tanács nem hozott ilyen szabályt. Innentől kezdve pedig csak találgatni lehet, hogy mire is hivatkoznak pontosan a zászlókat eltávolítók. A lépés ugyanis Ukrajna törvényeivel is ütközik, azok között ugyanis nem található olyan, amely tiltaná a nemzetiségek szimbólumainak használatát. Ráadásul – ahogyan a helyi lap is emlékeztet – a magyar zászló az elmúlt 30 évben a békés együttélés szimbóluma lett, ami nem zavarta a helyi ukránokat sem. A hatóságok ugyanakkor nem álltak meg itt: a zászlók eltávolításával párhuzamosan

több, a KMKSZ-hez közel álló, a munkácsi körzetben tanító tanár is megkapta felmondását a feletteseitől. 

Sőt, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatóját is kirúgták. A KMKSZ szerint pedig ez a lépés nem szolgálja az iskola zökkenőmentes működését és a nemzetiségek közötti békés együttélést.”

Nyitóképünk illusztráció. Forrása: MTI/EPA/Focke Strangmann

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2023. január 21. 17:04
A diszkriminatív és Eu-ellenes rendeleteket Viktor Baloga (elukránosodott Balog Viktor) hozta Munkácson és Kárpátalján. Magyar ősei forognak a sírjukban és az Ukrajnáért elesett magyarok vére fröcsölje szemen Viktor Balogát. A sors és a történelem el fogja söpörni az ilyen alja embereket, akik a az önfeláldozást és a segítséget büntetéssel viszonozzák.
Sulammit
2023. január 20. 19:12
Tiltakozást kellene szervezni a magyarországi ukrán nagykövetség elé. Valamit tennünk kellene, mert ez még csak a kezdet.
csulak
2023. január 20. 19:01
azonnal beszuntetni minden ukrajnanak indulo magyarorszagi segelyt !
balbako_
2023. január 20. 18:32
Ukrajna a világ legrohadtabb maffiaállama.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!