In memoriam Hegedűs Lóránt

2023. január 26. 18:36

Halálával a XX. század egyik legnagyobb református püspöke távozott az élők sorából.

2023. január 26. 18:36
null
Gulyás Gergely
Gulyás Gergely
Facebook

„In memoriam Hegedűs Lóránt

Ma 10 éve hunyt el Hegedűs Lóránt püspök, a magyar reformátusság rendszerváltoztatás utáni történelmének korszakos alakja. Tudományos, teológiai és egyházvezetői munkásságát az utókor megőrizni, megörökíteni és ápolni tartozik. Egy évtizeddel ezelőtti halálakor a Magyar Nemzetben megjelent nekrológban emlékeztem a nagy magyar püspökre.

»Egy dús élet

Szombaton, 82 éves korában elhunyt dr. Hegedűs Lóránt püspök, a Magyar Református Egyház Zsinatának korábbi lelkészi elnöke. A tragikus hír csak kevesek számára képes visszaadni az egyetemes magyarságot ért veszteséget.

Abban a szerencsében lehetett részem, hogy a Lónyay Utcai Református Gimnázium diákjaként, illetve édesapám egyházi szerepvállalása miatt személyesen is ismerhettem a néhai egyházfőt, aki a rendszerváltozás után tizenkét éven keresztül a Dunamelléki Egyházkerület püspökeként, illetve hat éven át zsinati elnökként rendkívüli elkötelezettséggel, egyedülálló tudással és a fiatalokat meghazudtoló munkabírással vett részt a református egyház kommunista diktatúra utáni újjáépítésében.

Küldetéses ember volt, aki pontosan látta, hogy a diktatúra vége nem kevesebb és könnyebb, hanem több és nehezebb feladatot tartogat az egyházak és így a reformátusok számára, mint amennyi a kommunizmus alatt eltűrt hitélet fenntartásához elegendő volt. Ő, aki Ravasz László segédlelkészeként 1956-ban megkondította a Kálvin téri templom harangját, hogy azután a szocialista önkény büntetésből lelkészi szolgálatra évtizedekre a fővárostól több száz kilométerre száműzze, pontosan érezte, hogy ahol a rendszerváltozást követő évek kegyelmi pillanataiban nem sikerül visszaszerezni a diktatúra által elvett oktatási és szociális intézményeket, ott évtizedekre veszítjük el a lehetőségét a lelki megújuláshoz elengedhetetlen egyházi közfeladat-ellátásnak. Az újraindult egyházi alap- és középfokú oktatás, a Károli-egyetem, az egyházi fenntartású kórházak és szociális intézmények hasonló számban soha nem nyitották volna meg, illetve újra a kapuikat az ő állhatatos küzdelme, végtelen hite és kitartása nélkül.

Halálával a XX. század egyik legnagyobb református püspöke távozott az élők sorából. Életműve: a püspöksége alatt újjáéledt magyar református egyház, könyvei, írásai és igehirdetései azonban köztünk maradnak. Bennük és általuk velünk marad ő is. Soha nem felejthetjük el a páratlan műveltségű püspököt, a jószívű és figyelmes embert, az elkötelezett magyar hazafit. «

Nyitókép: YouTube

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tartarossz.blog
2023. január 31. 10:40
Láthatóan az emberiség fáklyavívőire a legveszélyesebb az egyházi terrorizmus és a fehér terror is legkiválóbbakat támadja meg, mint Juhász Gyulát és József Attilát, minden idők és a világirodalom egyik legnagyobb költőjének jogi meghurcoltatatására gondolok. Szégyelljétek magatokat !
tartarossz.blog
2023. január 27. 21:40
Tisztában vagyok vele, hogy a wikipédia nem a legjobb forrás, a neten viszont az. Biztos jobb lenne azt a 2 métert megtennem a vallástudományi kiskönyvtáram irányába és innen kikeresni ugyanezt, de felesleges, Kálvin János súlyos felelőssége vitán felül áll, nem tudom miért érdeke Kálvin védelme egy nagyszerű tudóssal szemben, de ha elmegy az Unitárius Egyház egyik budapesti templomához hoz a Havanna lakótelepre, ahol a Szervét Mihály tér van, ott felvilágosítják, egyébként érdekes módon a svájciak azonnal értették a dörgést, hiszen Genfben ahol megégették még focicsapatot is neveztek el Servétról, a Servette Genf-et. Kollektív lelkiismeret! Magyarországon sajnos ez ismeretlen fogalom. Egyetlen kilakoltatás elől mélybe ugró emberről nem neveztek el a kapzsitalizmusban egyetlen egy focicsapatot vagy kézilabda csapatot vagy bármit.
MyOp
2023. január 27. 13:32
"Áraszd ránk kegyelmedet reggelenként, hogy vigadjunk és örüljünk egész életünkben! Örvendeztess meg bennünket annyi napon át, ahányon át megaláztál, annyi éven át, ahányban rossz sorsunk volt! Legyenek láthatóvá tetteid szolgáidon, és méltóságod fiaikon! Legyen velünk Istenünknek, az Úrnak jóindulata! Kezeink munkáját tedd maradandóvá, kezeink munkáját tedd maradandóvá!" (Zsolt. 90,14-17). Főtiszteletű Püspök Úr vagy ahogy sokan nevezték Lóri bácsi valóban egyháztörténeti személy volt, a mai egyházi vezetők is tanulhatnának tőle.
dezilluzionista
2023. január 27. 11:23
Senkineksemhiányzik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!