Gerő András azt az eszmét hirdette, amely a magyarságot kivételes nemzetté tette

2023. január 11. 18:22

Ez pedig a nemzeti szabadelvűség eszméje.

2023. január 11. 18:22
null
Huth Gergely
Huth Gergely
Pesti Srácok.hu

„Ez pedig a nemzeti szabadelvűség eszméje. Tegnap érkezett a szomorú hír, hogy élete teljében, szellemi pályafutása csúcsán, súlyos betegség következtében eltávozott közülünk Gerő András történész, akadémikus, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója, a PestiSrácok.hu és az egykori Pesti TV műsorainak rendszeres szereplője. A nagyszerű gondolkodó, (kormány)kritikus, de hazaszeretetét sosem feladó közszereplő, sajátos humorú társasági ember nagy űrt hagy maga után. Már csak azért is, mert azt az autonóm kiállást, melyet Gerő András mindig is tanúsított, kevesen merik (nyíltan) követni.

Gerő András szeretett magyar lenni, nemzete iránti elkötelezettsége, országunk sorsa iránti aggodalma minden munkájából és szavából visszaköszönt. Még akkor is, amikor erélyesen bírálta az olykor-olykor (többnyire baloldali kurzusok idején) felbukkanó szélsőjobboldali, antiszemita megnyilvánulásokat. Ő ugyanis abban a speciálisan magyar szabadelvű  gondolkodásban hitt, mely megkülönböztetett nemzetté tett bennünket a világon. Nem lehetett véletlen, hogy tudományos érdeklődése is a reformkor, a dualizmus és a Horthy- (Bethlen-) korszak iránt volt a legerősebb. Próbálta megérteni és leírni a szabadságharc utáni kiegyezés okait, a gazdaságilag és morálisan Európa élvonalába törő XIX. századi Magyarország motivációit, a siker receptjét, majd a trianoni trauma valós okait és a két világháború közötti talpra állás történetét. Az a ritka, őszinte liberális volt, aki elutasít minden kollaborációt a kommunizmussal és annak XXI. századi formáival.”

Meghalt Gerő András

Gerő András1952-ben született Budapesten. Széchenyi-díjas történész, a CEU egykori professzora, az ELTE professor emeritusa, illetve több külföldi egyetemnek is volt vendégprofesszora Európában és Észak-Amerikában. A Habsburg Történeti Intézet igazgatója. Fő kutatási területe az Osztrák-Magyar Monarchia kora, a polgárosodás, a szimbolikus politika és Budapest története. Számos monográfia és tanulmány szerzője, művei idegen nyelveken is megjelentek.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kertitörpe
2023. január 14. 01:41
Szetettem nagyon hallgatni. Annyira sajnálom,hiányozni fog!
galancza
2023. január 11. 22:18
g.a. valóban sokkal jobb volt a balosok,lipsik,komcsik, bolsik döntő többségénél, de azért nem kell a talpát nyalni. Lehet dícsérni, de nem kell túlzásba vinni. g.a. jól tudott helyezkedni. Jól látta hogy 2010 után a baloldal szétesett totálisan, ezért benyalt a Fidesznek. g.a. kurvára örült volna ha fletóék örökre hatalmon maradnak. Meg aztán aki a habsburgokat szeret, az jó ember nem lehet. Esetleg vannak ritka kivételek, de g.a. nem közéjük tartozott.
pemete jakab
2023. január 11. 20:56
"Gerő András azt az eszmét hirdette, amely a magyarságot kivételes nemzetté tette Ez pedig a nemzeti szabadelvűség eszméje." Mi tette "kivételes nemzetté a magyarságot"? A szabadelvűség, a liberalizmus. Természetesen nem kivételes nemzet a magyar, viszont a nemzeti szabadelvűség indított el egyfajta társadalmi változást Magyarországon a 19. században.
Szabó A. Imre
2023. január 11. 20:15
Nem szeretném Huth Gergely önbizalmát megingatni, de ezzel a cikkével egészen biztosan megbukna Gerő tanár úrnál történelemből. Mindenek előtt a nemzeti szabadelvűség sem a Reformkort, sem a Horthy-rendszert nem jellemezte. A Reformkor a nyugati mintájú alkotmányos királyságokat tekintette politikai mintának (nemzeti-nemzetiségi kérdésekben pedig kifejezetten rigorózus volt), a Horthy-rendszer pedig egyenesen a Dualizmus rendszerével és a nemzeti szabadelvűséggel szemben fogalmazta meg magát, a nemzeti szabadelvűséget tekintette Trianon egyik fő okának és magát keresztény-nemzeti, majd neonacionalista rezsimként határozta meg. Valamint Gerő András történészként azt sem hagyná szó nélkül, ha a nemzeti szabadelvűséget, mint a magyarságot kivételessé tévő, pláne, kivételesen sikeressé tévő ideológiaként jellemeznénk. A nemzeti szabadelvűség logikus következménye volt a Habsburg birodalmon belüli helyzetünknek, a Dualizmus rendszerének, sikere pedig több, mint kétséges, lásd a hatalmas kivándorlást, a nemzetiségi kérdés megoldatlanságát, az általa hátrahagyott szociális feszültségeket stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!