Tamás Gáspár Miklós életműve számomra az igazság mibenlétének több évtizedes keresését jelenti

2023. január 31. 17:20

A „küzdelem a mélyben zajlik … újfajta országban, amelyet a régi eszközökkel megérteni sem lehet”.

2023. január 31. 17:20
null
Karácsony Gergely
Karácsony Gergely
Facebook

„Tamás Gáspár Miklós életműve számomra az igazság mibenlétének többévtizedes keresését jelenti.

A legfontosabb igazság pedig az emberi méltóság egyetemessége, egyenlősége és visszavonhatatlansága.

A legnemesebbet hagyta erre a szeretve kárhoztatott és kárhoztatva szeretett országra: gondolkodni valót. Vehetjük Tamás Gáspár Miklós örökségét feladatnak, hogy a politika lényegévé, a pillanat uralása helyett az igazság keresését tegyük. Hogy visszavívjuk magunknak a teret, amiben a politikáról mint gyakorlati erkölcsi kérdésről vagyunk képesek beszélni és vitatkozni, kilépve az »erőszak tar tönkjére visszavágott« politikai kultúra elhasznált rutinjaiból. És összeszedve a bátorágunkat, hogy a közösen megtalált igazságért megküzdjünk, tudván, hogy a politikai egyenlőség intézményes keretei önmagukban nem elegendőek a reménytelenség és a kiszolgáltatottság felszámolásához.

Talán úgy igaz, ahogy Tamás Gáspár Miklós vélte, hogy ehhez „új reformkorra” van szükség, és az bizonyos, hogy a szellem nélkül, a »kritikai vizsgálódás, hazafias felelősségvállalás, kötelességtudat, elkötelezettség« és a gondolat ereje nélkül változás nem lesz. Vagy ha mégis lesz, nem lesz benne köszönet.

A »küzdelem a mélyben zajlik … újfajta országban, amelyet a régi eszközökkel megérteni sem lehet, nem hogy kedvünk szerint megváltoztatni.« – Tamás Gáspár Miklós nélkül most még nehezebb lesz megérteni, nopláne megváltoztatni. De rajta nem múlott, rajta egy pillanatra sem múlott. Most már csak rajtunk múlik.”

Nyitókép: Karácsony Gergely Facebook-oldala

***

 

Karácsonyi előfizetési akció
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik