Jászberényen a világ szeme

2023. január 13. 09:33

A tét Budai Lóránt polgármester leváltása, aki jobbikosként még Hitlert és Szálasit idézgetett.

2023. január 13. 09:33
null
Apáti Bence
Magyar Nemzet

„Most hétvégén időközi önkormányzati választást tartanak Jászberényben, ahol az ellenzék, ha úgy tetszik: a dollárbaloldal újra ugyanazt az egészen furcsa figurát fogja támogatni, mint akit legutóbb. Budai Lórántról van szó, aki ugyan előszeretettel hivatkozik úgy magára, mint aki mielőtt politikával kezdett foglalkozni, az egészségügyben dolgozott, ami a laikus fül számára azt is jelenthetné, hogy orvos volt, de az igazság az, hogy Jászberény jelenlegi polgármestere annak idején röntgenasszisztensként végezte a munkáját. A jelenlegi polgármesterrel természetesen nem ez a baj, ugyan.

Egyrészt konfliktusos és balhés személyisége miatt képtelen volt egységet teremteni és a békét fenntartani az ellenzéki többségű közgyűlésben – egy DK-s politikus kezdeményezésére oszlatta fel magát a testület –, másrészt nemigen tudott semmi kézzelfoghatót felmutatni azalatt az idő alatt, amíg a 26 ezres várost irányította.

Jászberény nem egy szegény település, ráadásul a városban gyakorlatilag ismeretlen a munkanélküliség, sőt. Működő ipara van, amelyhez Ukrajnából importál, úgymond, vendégmunkásokat. Nem is keveset, háromezren tartózkodnak a településen és dolgoznak a gyáraiban.

És nem kárpátaljai magyarokról, hanem zömében belső Ukrajnából származó, ukrán anyanyelvű ukránokról van szó. A település lakosaihoz képest ez a szám igen magas, több mint tíz százalék, úgyhogy nyilvánvalóan kódolva van a konfliktus. A 444.hu helyszíni riportja szerint olyannyira nem zökkenőmentes az együttélés, hogy ukrán nyelvű táblákkal, piktogramokkal kénytelenek elmagyarázni a vendégmunkásoknak, hogy mit szabad, illetve mit nem, de arra is van példa, hogy a vendéglátósok egyszerűen nem tartanak ukrán nyelvű étel- és itallapot, mert nem szeretnék, hogy az ukrán dolgozók tegyék ki a vendégkört.”

Nyitókép: Ficsor Márton

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EszterK
2023. január 17. 23:07
Jászberény... 27ezer ember, annak ötöde ukrán.
btete
2023. január 15. 21:31
2/3-os Budai győzelem várható közel 70 %-os felfolgozottság eredményei alapján. 50 %-os részvétel mellett. Úgy látszik egyre kevesebben hiszik el. hogy mindenért a szankciók a hibásak. A szintén orosz gázfüggő Szlovákiában 10-15 %-os az élelmiszer infláció nálunk 40 % vagy még annál is több.
Lajoss
2023. január 13. 20:24
Bence,neked a rúdon a helyed..meg az agyad is..
Házam Hazája
2023. január 13. 16:13
Jászberényen a világ szemete.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!