Tél tábornok nem az oroszok vagy az ukránok oldalán van

2022. december 17. 10:53

A mai modern világban nem lehet megélni áram nélkül, télen biztosan nem. Interjú.

2022. december 17. 10:53
null
Demkó Attila
Demkó Attila
Infostart

„Képesek az orosz szolgálatok ukrán területen lakossági elégedetlenséget szítani?

Ilyen képesség nyilvánvalóan van. Az ukrán lakosság egy részében volt lojalitás vagy szimpátia Oroszország iránt, körülbelül 15-20 százalék. Azért húsz százalék egy 37 milliós országban sok millió ember. Biztos vagyok benne, hogy vannak orosz ügynökök. A moszkvai patriarchátushoz korábban kapcsolódó ortodox egyházat folyamatosan támadja az ukrán szolgálat, figyeli, hogy egy ortodox pópa mit mond esetleg a templomban, vagy ha nem meri kimondani széles körben, akkor mit mond három ember előtt. Nyilván ez fontos, mert vannak olyan befolyásos emberek, akiknek nem tetszik ez az új Ukrajna.

Az ukrán politikai vezetésen belül egység van, vagy történnek már repedések? Lehet olyan híreket hallani, hogy Zelenszkij elnök és Klicsko kijevi polgármester nem feltétlenül mindenben ért egyet.

Nyilván van Zelenszkij és Klicsko között feszültség. Én nem foglalkozom az ukrán belpolitikával mélyebben, de nyilván, ha baj van, akkor egy politikus keresi azt, hogy kire lehet hárítani, és Zelenszkijnek a népszerűségét erodálja, meg mindenkinek a népszerűségét erodálja ez, mert alapvetően győzelmet ígértek az ukrán lakosságnak és most is győzelmet ígérnek, az ukrán lakosság nagy része meg rendkívüli nehézségekkel néz szembe. Persze, a belpolitikát ez meg tudja feszíteni, de nem látom át azt, hogy mi folyik ott. Még azt látni kell, hogy a külső támogatások miatt szerintem kívülről intik az ukrán politikusokat, hogy most ne essenek egymásnak. Nem hiszem, hogy ez lesz a fő, tényleg az lesz a fő, hogy mennyire sikerül az oroszoknak hosszú távon ezt fenntartani. Teljesen összeomlik-e a rendszer, mert még nem omlott teljesen össze. Ha teljesen összeomlik és tényleg szigetekre bomlik fel Ukrajna, akkor lesznek olyan részek, ahol permanensen nem lesz áram. A mai modern világban nem lehet megélni áram nélkül, télen biztosan nem.

Az oroszok most milyen támogatói körrel dolgoznak? Kiket akarnak behúzni, mint támogatók?

Az iráni a legerősebb kapcsolat, de szerintem Kínával is sokkal több zajlik, mint amennyit látunk. Az, hogy a kínaiak akármennyi olyan drónt adnak át, amit valaki megvesz karácsonyra, hogy majd a nyaralását lefilmezi vele, az adott esetben, akár egy kicsit átalakítva, le tud szállítani egy kézigránátot és bele tudja ejteni meglehetősen pontosan, mondjuk, egy lövészárokba, ahol alszik két ukrán katona. Az oroszok rendelnek százezret, és ezt akár szakaszszinten oda tudják adni és ez életet tud menteni. Az ukránok nagyon sokat értek el azzal, hogy használtak ilyen minidrónokat. Észak-Korea ad át lőszert, viszont Észak-Korea nem lép Kína nélkül, ilyen értelemben Kína is benne van ebben.”

Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. december 17. 15:42
"Tél tábornok nem az oroszok vagy az ukránok oldalán van" De igen.
Shaman 1.1
2022. december 17. 14:24
Maradjunk annyiban,hogy a TÉL a tapasztalatok szerint az oroszbarát mint tudjuk!
Imre Debrecen
2022. december 17. 14:17
Jelenlegi helyzet az ukrán fronton, Bahmutnál! (videó) https://military.pravda.ru/1780887-frot_zimoi/
Karvaly
2022. december 17. 14:08
Ennél sokkal hosszabb a teljes cikk, érdemes elolvasni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!