Veszélyes úton jár az Orbán-kormány, sodródunk a kilépés felé az Európai Unióból

2022. december 10. 22:51

Emlékezzünk arra, hogyan végződött a Fidesz tagsága az Európai Néppártban!

2022. december 10. 22:51
null
Simor András
Népszava

„(...) Az uniós pénzek lehívása nemcsak a gazdaság eminens érdeke, de a kormányfő politikai céljának kellene lennie. Mi mozgatja a kormányfőt?

A kormány realizálta, hogy az uniós pénzek borzasztóan fontosak számunkra, nem véletlenül fogadtak el szakmányban törvényeket az unió kérésére. A felszínen úgy tűnik, hogy mindent elkövetnek. Ugyanakkor úgy csinálnak, mintha ezt a kérdést le lehetne választani az unióban folyó egyéb ügyekről. Én nem is értem, hogy gondolják, hogy ezek az ügyek, például a globális minimumadó vagy Ukrajna segélyezése leválaszthatóak a magyar EU-támogatásokról, amikor ugyanazok az emberek döntenek mindenről. Orbán Viktorról nem lehet azt mondani, hogy ne lenne tapasztalt uniós ügyekben, meglátjuk, hogy a 19-re való laphúzás megint be fog-e jönni. Akár bejön és hozzáférünk az uniós pénzekhez, akár nem, nagyon billeg Magyarország uniós támogatottsága. Könnyen eljuthatunk egy olyan határvonalig, amikor már mindenkinek olyannyira tele lesz a hócipője Magyarországgal, hogy már bármi elképzelhető.

Jön a huxit, a kilépés az Európai Unióból?

Emlékezzünk arra, hogyan végződött a Fidesz tagsága az Európai Néppártban! Évekig húzódott, számtalan lehetőséget kapott a Fidesz, de végén tarthatatlanná vált a párt helyzete. Ha van 27 tagország, akik közül 26 egy irányba szeretne menni és van egy 27-ik, amelyik állandóan botot tesz a küllők közzé, azt előbb-utóbb kigolyózzák a társaságból. Attól félek, hogy olyan helyzetbe sodródunk, ahonnan már nem lesz visszaút. Nagyon veszélyes úton jár a kormány, amit még nem lehetetlen helyrehozni, de radikálisan változtatni kell néhány dogmáján. Kirakni Magyarországot nem lehet az EU-ból, de megvonhatják a szavazati jogát. Ez egy atombomba, mindenki igyekszik elkerülni az alkalmazását. De ha sokáig szabotálja a kormány az EU működését, akkor nem tartom kizártnak, hogy ezt meglépi a többi tagország. Attól kezdve viszont nehezen tudom elképzelni, hogy a magyar kormány ilyen körülmények között az EU-ban akarna maradni.”

Nyitókép: MTI/EBRD/Dermot Doorly

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 230 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
igazmagyar
2022. december 14. 18:01
Mi fog lenni amíg Orbán vezeti ezt az országot? Minden, ami jó és kedvező Magyarországnak és a magyar embereknek! Te meg egy üresfejű kommunista majom vagy, és anno 8 milliós fizetésed volt, de az ország érdekében semmi jót nem tettél. Eljött az ideje, hogy egy ilyen hazaáruló a huxit helyett azon gondolkodjon, hogyan kerülhet vissza az édesanyja pics@j@ba - vagyis a simorexit útra. Ha pedig nem fogod be a mocskos pofádat, arra is van gyógyszer: első lépésben a fogaidat szeded majd össze a betonról, te senkiháza.
Csigorin
2022. december 12. 05:04
nem adjuk el a lelkunket alamizsnaert. pont. a magyar nem megveheto nep, mi nem vagyunk ukranok
Dzsentrimen
2022. december 11. 22:15
Felelmetes gondolat a kilepes, meg ha itt sokan sertodott ovodaskent kihatralnanak belole, mert az orszag vezetesenek gazdasagi formalitasban ellentetes erdekekhez kotottek az "ingyen penzt" A brexit, mint pelda? Top 10 angol es top 10 piaci szereplot tessek osszehasonlitani akik tenyleges gdpt termelnek, foldrajzi elhelyezkedest, a britek gazdasagi erejet brexit elott es utan es azutan levonni a konkluziot. Mert a legtobbunk munkaltatoja szepen kivonulna az eun kivuli vamok elkerulese miatt (amit nem mi dontenenk el) Paran olyan meggondolatlanul ahitoznak itt valamire, mintha a diszno konyorogne, hogy vagjak mar le vegre.
Avsk
2022. december 11. 22:12
Na akkor lenne aztán polgárháború, véres tüntetés. Vinném a gránátokat a Parlamentbe, mikor a kormánytagok is bent üléseznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!