Pont ez hiányzik a mostani pedagógusokból

2022. december 21. 16:16

Tudatosan megszegik a munkavállalói kötelezettségeiket, de a következményeket már nem akarják vállalni.

2022. december 21. 16:16
null
Sebes Gábor
Sebes Gábor
Facebook

„A kormányinfón többször szóba került a polgári engedetlenség. Nézzük, mit mond erről a TASZ:

»A polgári engedetlenség egy rendelkezés vagy szabályozás tudatos megszegése. .......... Azért nevezzük polgárinak, mert az önállóan gondolkodó állampolgár eszköze, egy végiggondolt, előkészített cselekvés, aminek következményeit vállalja az abban résztvevő azért, hogy felhívja a figyelmet az adott problémára és igyekezzen elérni a változást.«

Tehát tudatos szabály- vagy törvénysértés, aminek a következményeit vállalja a tiltakozó.

Pont ez hiányzik a mostani pedagógusokból: tudatosan megszegik a munkavállalói kötelezettségeiket, de a következményeket már nem akarják vállalni.”

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NTLLK
2022. december 22. 15:03
Miféle bátor törvényszegés az, amit nem fenyeget retorzió? Akkor az egy nagy, gyáva semmi. Tipikus liberál-bátoroskodás.
Szekértábor
2022. december 22. 14:35
Nem a pedagógusokkal általában van baj. Akik polgári engedetlenségre szólítanak fel, aztán álságosan hőbörögnek a következmények miatt, azok a felelőtlenek. Viszont a pedagógusok általában érzik a bőrükön, hogy nagy a baj. A pályakezdők bére nem elegendő a munkaerő alapszintű újratermelésére (lakás, étkezés, ízléses megjelenés, kultúrafogyasztás, szakmai továbbképzés). Családalapításra pedig végképp nem futja belőle. Ezért inkább elmennek pizzafutárnak. Az idősek, akiknek már elfogadható a javadalmazása, nyugdíjba mennek, vagy meghalnak. Egyre kevesebb pedagógusnak kell egyre több munkát ellátni. Bérrendezés nélkül a rendszer fenntarthatatlan. Szakmai szempontból is egységesen sok a panasz, de ezen a téren a megoldás tekintetében nincsen a pedagógusok között konszenzus. Jelenleg nincsen olyan általános cél (elérendő emberideál), és ahhoz elvezető eszközrendszer (tantervek, tananyag, tankönyvek, módszerek), ami mögé az egész társadalom fel tudna sorakozni. Így a pedagógustársadalom elbizonytalanodott, frusztrált, célját vesztetté vált. Az indulat érthetően a kormányzatot éri, de a tényleges igények nem alkotnak koherens, megvalósítható intézkedési javaslatot, hanem egymással rivalizáló szakmai részérdekek töredezett javaslattömegét.
Lajoss
2022. december 22. 09:58
Mehetnek a Mága Zoli főpróbájára..Bruhaha
ersa57
2022. december 22. 08:17
Pont ez hiányzik a mai kormányból: tudatosan csorbította az alkotmány által mindenkinek biztosított sztrájkjogot, aminek a következményeit újabb jogsértésekkel akarja orvosolni és megpróbálja áttolni a felelősséget az elszenvedőkre!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!