Sanyi rendet vág

2022. december 02. 15:28

A kormány a legjobb gimnáziumok diákjainak eredményeire szokott mutogatni, amikor a közoktatás minőségét kérik rajta számon. Most épp ezek az intézmények tiltakoznak a leghangosabban, miközben a pintéri retorzió miatt az eddigi működésük került veszélybe.

2022. december 02. 15:28
null
Balla István
HVG

„Mint mindenütt, a közoktatás területén is, ha valaki rámutat a problémára, a témát a kormány – a propagandamédiáján keresztül – azonnal politikai síkra tereli, és akkor lehet mondani, hogy Gyurcsány, meg Brüsszel, meg libsi. Nagyon sok helyen az országban az iskola már csak a gyermekmegőrző funkcióját tudja teljesíteni (mondhatnánk, hogy melegedő funkcióját, de ezt tudjukkik miatt már nem mondhatjuk), ott nem tanulnak igazából semmit a gyerekek, de legalább – viszonylag – biztonságban vannak, amíg anya és apa termeli a GDP-t a stadionokra.

Ezekbe az intézményekbe ráadásul alig ér el a híre a tanári tiltakozásoknak, és ha igen, akkor az igazgató összehúzza a szemöldökét (hiszen a tankerület vezetője is azt tette), a helyi lázadás pedig elmarad. Ha mégis lenne egy-két renegát, gyorsan meggyőzik, hogy azonnal fejezze be a sztrájkot, hiszen akkor helyette másnak kell bemenni megtartani az órát.És Sanyi jött is rendet tenni, de az iskolát be kellett zárni, mert ott nem maradt a jogszabályoknak megfelelő számú tanár.

Vannak olyan iskolák azonban, amelyekben nem csak a gyerekmegőrzés a cél, ahova a gyerekek tanulni járnak, a tanárok pedig – annak ellenére, hogy ezt nem nagyon hagyja nekik normálisan, hatékonyan és autonóm módon az állam –, tanítani. Ilyenek a tehetséggondozó iskolák. Ilyen a Karinthy, ilyen Eötvös, ilyen a Kölcsey, az Apáczai. Itt azért tiltakoznak az iskolapolgárok, hogy taníthassanak/tanulhassanak. Ahogy azt az Alaptörvény egyébként meg is ígéri nekik.  

Ezekből rugdos ki a főrendőr pedagógusokat, hogy »rendet tegyen«, azt állítva, hogy a kormány »a diákok érdekeit helyezi mindenek elé«.

Ezen a »diákok érdekein« biztos sokat gondolkodnak a Karinthy és a Vörösmarty tanulói, akik ezen a héten már nem mehetnek iskolába, ugyanis számukra nem tudják biztosítani az oktatást. És később sem lesz sokkal jobb nekik, látjuk ezt a Kölcseyben, ahol a kirúgott öt tanárt azóta sem tudták pótolni.”

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Doromb13
2022. december 05. 11:02
Totális pedagogusi összefogásra volna szükség,amit a két? szakszervezet szervezhetne meg. A következmény: a kormány meghátrálása,vagy jobb esetben bukása !!!
amca
2022. december 03. 12:21
Hazudj a világnak kóbor kóbi lap. Hazugok gyülekezete.
Jose
2022. december 03. 11:26
"amíg anya és apa termeli a GDP-t a stadionokra" Ez egy tipikus bullshit, illetve lózung, propaganda, durva csúsztatás, hazugság. A mocsodék komcsik azt várnák, hogy tisztességesen bánjunk velük, de amíg ilyeneket mondanak percenként, addig ne számítsanak rá. Sutyerákok!
Ólat a trolloknak
2022. december 02. 23:00
Ki ez a gyengeelméjű, fogalmazni nem képes, zavaros agyú barom?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!