A médiatudatosság érdekében ki kell állnunk az ATV mellett

2022. november 07. 15:09

A Telex még a politikusoknál is jobban érdekelt a társadalmi megosztottságban.

2022. november 07. 15:09
null
Nagy Károly
Transzparens Újságírásért Alapítvány

A szerző a Transzparens Újságírásért Alapítvány menedzsere

„A Telex felelősségre vonta az ATV-t azért, mert egy kormánypárti újságírót is meghívtak műsorukba kérdezőnek. Ezzel az ATV megpróbált hidat képezni a polarizált média korszakában. Baranyi Krisztina ahelyett, hogy válaszolt volna az újságíró kérdésére élő adásban propagandistának minősítette őt. A Telex kihasználva az esetet rögtön beleszállt konkurenciájába, ezzel azt bizonyította, hogy a társadalmi megosztottságban érdekeltek, akárcsak Baranyi.

A magyar társadalom polarizációjáért a legfontosabb felelős a média. Az a média, amely azon dolgozik, hogy a jobboldali és a baloldali gondolatok, a konzervatív és a progresszív vélemények, a vidéki és a városi szempontok ne keveredjenek. Hiszen akkor követőik nem csak őket követnék, politikai üzeneteket pedig nem lehetne egyszerűen közvetíteni. Az érdekük az, hogy ne legyen valódi vita, ne legyen párbeszéd. Hiszen a polarizált társadalomban az ilyen alkalmak közelebb hozhatják az álláspontokat egymáshoz, mérsékelhetik az emberekben felgyülemlő indulatokat.

A Telex, mint az ellenzéki szavazók számára hiteles forrás, nem érdekelt abban, hogy a társadalmi ellentétek mérséklődjenek, mert akkor nem lesz tartható az általuk kreált propagandista vs. újságíró narratíva. TELEX: »Mindenkit kínos helyzetbe hozott az ATV, amikor egy stúdióba rakta Baranyi Krisztinát és a Pesti Srácok munkatársát.«

Az ATV azzal, hogy meghívta Szalai Szilárdot kérdezőnek műsorába a társadalmi polarizáció ellen tett. Bátor, médiatudatos lépés. Már csak azért is bátor, mert a kormánykritikus vagy ellenzéki média rendszeresen propagandistának minősíti a kormánypártinak tartott újságírókat, ezzel magukat függetlennek és – a jobboldali médiumokat összemosva – objektívnek mutathatják.

A Telex ennek a gondolatiságnak az egyik fő zászlóvivője, hiszen ők még a politikusoknál is jobban érdekeltek a társadalmi megosztottságban. Baranyi politikusként megalázó helyzetbe hozott egy újságírót azért, mert kérdést tett fel neki. Válaszadás helyett minősítette a kérdezőt. Ez egy olyan cselekedet, amelyet ha valamelyik jobboldali szereplőtől látunk, akkor a Telex és az ellenzéki közvélemény rögtön elítélően szól. Féltve a magyar médiapluralizmust, az újságírók szabadságát. A következetesség azt eredményezné, hogy egy ilyen helyzetben kiállnának az ATV szerkesztősége mellett és elítélnék a politikus méltatlan viselkedését. Ezzel szemben pont az ellenkezője történt.

A Telex védelembe vette Baranyit, és az ATV-t tette felelőssé a kellemetlen médiatörténeti pillanatért. Ezzel támogatva azt a politikai magatartást, ami ellehetetleníti a vitát, a párbeszédet és az oldalak közötti szakadékot. Krug Emília és Kárász Róbert profin és jól kezelték a helyzetet. Bízok benne, hogy az eset nem veszi el a kedvét a szerkesztőségnek attól, hogy hasonló a médiatudatosságot támogató műsorokat gyártson. A Transzparens Újságírásért Alapítvány médiafilozófiájának egyik alapja, hogy újságíró az, aki újságírói tevékenységet végez és olvasókkal rendelkezik. Az alapítvány vezetőjeként fontosnak tartom, hogy kiálljak az ATV mellett ebben a kérdésben.”

Nyitókép: Képernyőkép

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. november 08. 12:18
Baranyi K. nemcsak kivul randa, hanem belul is !
Pierre
2022. november 08. 07:42
a verlazitoan pofatlan nevu orbanista alcivil, alszakmai szervezet - putyini modell szerint.
nemecsekerno_007
2022. november 07. 20:51
A teljes FOS média abból él, hogy az olvasóik szarul érezzék magukat.
zakar zoltán béla
2022. november 07. 19:01
398
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!