Mi történik, ha egyszer tényleg elfogy az olaj?

2022. november 17. 12:02

Ez az ellátásbiztonság sarkalatos kérdése, egyúttal súlyos jogi, szabályozási kérdés.

2022. november 17. 12:02
null
Tóth Máté
Tóth Máté
Facebook

„Újraindult az olajszállítás a Barátság vezetéken, vagyis az ellátásunkat fenyegető közvetlen veszély elhárult. Mégis, okkal merül fel a kérdés, hogy pontosan mi történne, ha egyszer tényleg elfogyna az olaj?

Ez az ellátásbiztonság sarkalatos kérdése, egyúttal súlyos jogi, szabályozási kérdés. Mind a villany, mind a gáz, mind az olaj tekintetében egész szabályozási rezsim szabályozza Magyarországon mind a feladatokat (1. szint), mind a cselekvési felhatalmazásokat (2. szint), mind pedig a konkrét vészhelyzeti forgatókönyveket (3. szint).

Az olaj és a gáz esetén szerencsére készletezni is tudunk, és tesszük is, így ezeknél erre is kiterjednek ezek a jogi-szabályozási rezsimek, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség, az MSZKSZ közreműködésével. Földgázban a 2006. évi XXVI. törvény rögzíti a biztonsági készletezés szabályait, míg a behozott kőolaj és kőolajtermékek biztonsági készletezése tekintetében a 2013. évi XXIII. törvény.

HOGYAN KÉSZÜLÜNK?

A miniszter készíti el és tartja folyamatosan naprakészen az ellátás súlyos zavara esetén alkalmazandó készenléti tervet.

Magyarország törvényi szinten definiálja, hogy mi az ellátás súlyos zavara, illetve mi a kőolaj- és kőolajtermék-ellátási válsághelyzet. Az ellátás súlyos zavara a kőolaj- vagy kőolajtermék ellátásának jelentős és hirtelen csökkenése, míg válsághelyzet, amikor a behozatal belföldi fogyasztáshoz mért csökkenése eléri a 7%-ot, és a belföldi felhasználási igény csak a biztonsági kőolajkészlet terhére elégíthető ki. Ez tehát a két kulcsfogalom.

Az MSZKSZ minden év március 31-ig törvényben meghatározott számítási módszer alkalmazásával számítja ki a biztonsági kőolajkészletet nyersolajból és kőolajtermékekből. Ehhez az átlagos napi nettó behozatalt is ki kell számítani, amihez szintén törvényi szempontok vannak. Magának a tárolt biztonsági kőolajkészlet összetételének meghatározásakor tekintettel kell lenni Magyarország energiaellátásának biztonságára, kőolajimport-függőségére, valamint figyelembe kell venni a hazai kőolaj-termelési és -feldolgozási, valamint termékfogyasztási mutatókat.”

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. november 17. 23:19
Háát akkor bizony nem lesz..
csulak
2022. november 17. 16:21
Orbanek eddig ugyesen vezettek az Orszagot , bizom bennuk ,hogy ezutan is igy lesz, minden baloldali hazaarulo es bruszelita askalodas ellen ! SOHA TOBBE BALOLDALT ES AKKOR NEM LESZ PROBLEMA SEM !
zsanett-kúnrum
2022. november 17. 14:06
az összes klimavédő és pánzöld felvágja az ereit aztán kibelezik magukat miután gúzsbakötöttként vijjongnak
hatvanas
2022. november 17. 13:24
Ja, és mi történik, ha egyszer teljesen elfogy az oxigén? Bizony, ez is sarkalatos kérdés, még ha a jog nem is tud kezdeni vele semmit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!