Az atomfegyverek hoztak el egy sokkal biztonságosabb világot

2022. november 18. 16:58

Búcsút kell intsünk annak a világnak, amiben szüleink és mi magunk felnőttünk.

2022. november 18. 16:58
null
Trombitás Kristóf
Trombitás Kristóf
Vasarnap.hu

„Ha nincsenek atomfegyverek, a hidegháborús proxyvillongások könnyűszerrel csaphattak volna át globális háborúba. És ha nem lennének atomfegyverek, talán az oroszok is bátrabban ütnének oda, ahova akarnak, hiszen igazán fájdalmasat, ami az egész ország létét illeti, nem kaphatnának. Atomfegyverrel tartja sakkban India Pakisztánt és fordítva, az USA Oroszországot és fordítva, de ha a tajvani konfliktus még jobban elmérgesedik, akkor elmondhatjuk, hogy az USA is Kínát, illetve fordítva.

Búcsút kell intsünk annak a világnak, amiben szüleink és mi magunk felnőttünk. Szüleink generációja ugyan elszenvedte még a szocializmus sajátosan szárnyaló évtizedeit – az elvtársak így hívták az elnyomást és a szegénységet –, de megadatott nekik a számos illúziót is adó ‘90-es, illetve 2000-es évek. És nem kevés illúzióból azért valóság is lett. Ez tán még igaz az én korosztályomra is, akik nagyjából annyira vagyunk a húszas éveink végétől, mint a negyvenesek elejétől. Visszatekinthetünk megtapasztalt évtizedekre, de előttünk van – remélhetőleg – még több is. És az nem valami kecsegtető, legalábbis makropolitikai szinten.

Talán valamelyest fellélegezhetünk azzal, hogy immár biztos a republikánusok többsége az amerikai képviselőházban, így nehezebb lesz minden háborús tervet átvernie a Biden-kormányzatnak, illetve bizakodhatunk abban is, hogy a december eleji, EU-s csúcs talán valamilyen változást indít el.

Most ennyink van. Nem sok, nem túl jó, de volt már sokkal rosszabb helyzetben is Európa.”

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2022. november 19. 15:52
A nyugatiak faszkalapok, csak a maguk hasznát nézik, meg hogy hogyan lehet kikúrni a népekkel, hogy később még több mindent tudjanak ellopni, gyakorlatilag maradtak rabszolga kereskedők, akik voltak. Ami újdonság, hogy most jóembernek állítják be magukat, régebben azért a bűn, bűn volt, és kötelesek vagyunk nekik ezt elhinni, de nem is ez a legmegdöbbentőbb, hanem az, hogy van egy raklap szervilis fasz, aki ezt el is hiszi nekik. Amerika bemondja, hogy ő a demokrácia hazája, azt még egy szavazást se tud normálisan lebonyolítani, de a mi kreténjeink el vannak csöppenve, hogy micsoda jogok meg jogállamiság is van ott. Hát egy lófasz van, és a tolvajok és útonállók zsűriznek minket.
Palatin
2022. november 19. 00:17
Ha meggondolja az ember, tulajdonképpen ezért a mostani, atomháborúval fenyegetö, vilégméretü felfordulásért azt a szenilis, hülye Bident lehet és kell hibáztatni, pontosabban azt a háttérhatalmat, amelyik öt bábként maga elé tolva, csalással a hatalomba katapultálta. Ö volt az, aki azt mondta: "Ukrajnát felvesszük a Natóba, akármit is pofáznak a ruszkik." És persze Ukrajnát tele rakték volna atomfegyverekkel. Az oroszokat így bele kényszerítették egy preventív honvédö háborúba. Hogy Európa ezt nem látja, az teljesen megdöbbentö és elkeserítö. Nyugaton "olyan óriási" a sajtó és vélemény-szabadság, hogy a sem az emberek, sem a politikusok nem merik kimondani, hogy "Tüz van" inkább benn égnek.
Palatin
2022. november 19. 00:05
Az atombombák valahol, valamikor el fognak indulni. Ma még ez tabu, de a tabuk idövel leomlanak. A németek kedvenc szófordulata, a "Gnade der spaeten Geburt", arra célozván, hogy milyen jó azoknak, akik a nácikorszak után születtek. Eljön majd az idö, amikor helyénvaló lesz a "Gnade des frühen Hinschiedes" fogalmát alkalmazni, azokra, akik nem érik meg ezt az idöt. Annak biztosan nem lesz jó vége, hogy az emberi intelligencia emberemlékezet óta a minél pusztítóbb fegyverek kigondolásában és kifejlesztésében tudja és akarja úgy isten igazából kitombolni magát.
kampman
2022. november 18. 22:04
A biztonságot az hozta el, hogy már nem csak egy országnak vagy szövetségnek van ilyenje, így nem lehet egyoldalúan terrorizálni vagy fenyegetni vele a másikat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!