Egyházszakadás: liberális és konzervatív kereszténység

2022. november 20. 09:08

Az a folyamatosan jelzett igény, hogy az egyházak maguk is vegyenek részt az LMBTQ+ ideológia általános világnézeti normává emelésében.

2022. november 20. 09:08
null
Köntös László
megvanirva.hu

„Semmi kétség, a nyugati világban zajló kultúrharc a liberalizmus és a konzervativizmus között rányomja bélyegét a kereszténységre is, egyházszakadások egész sorát idézve elő. A régi felekezeti törésvonalak ebben a folyamatban elhalványulnak, s a korábbi megosztottságokat felülíróan létrejön egy új egyházszakadási képlet, amely a különböző történeti felekezetekhez tartozó keresztényeket a liberális (»progresszív«) és a konzervatív (»ortodox«, »fundamentalista«) táborba sorolja. Úgy tűnik, a folyamat megállíthatatlan és visszafordíthatatlan, s nincs olyan nyugati felekezeti képlet, ideértve a katolicizmust is, amely ki tudná magát vonni e világnézeti küzdelem hatása alól.

Ha egyetlen pontban rögzíteni kellene a szakadásokig vagy szakadásközeli helyzetekig eljutó vita kiváltó okát, akkor nagy valószínűséggel a valójában körülhatárolhatatlan LMBTQ+ lobbinak az utóbbi időkben tapasztalható hihetetlen térnyerését, hatalmának a mai nyugati szellemiséget egyre inkább eluraló jellegét kell említenünk. E terjeszkedésnek egyik kitüntetett célpontja a kereszténység. Az a folyamatosan jelzett igény, hogy az egyházak maguk is vegyenek részt az LMBTQ+ ideológia általános világnézeti normává emelésében. A szándék meglehetősen eredményes, s ma már jóformán nincs hét, amikor ne jelenne meg hír arról, hogy egy-egy egyházi vezető adott esetben saját egyháza hivatalos tanítását is meghazudtolva nyilvánosan kiáll az LMBTQ+ ideológia mellett. Ez a folyamat már eddig is egyházszakadásokhoz vezetett, a nyugati protestáns világot keresztül-kasul szabdalja a genderkérdés miatti megosztottság, de mint tudható, szakadásközeli helyzet fenyegeti a katolikus egyházat is (ld. németországi katolikusok).”

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2022. november 21. 08:56
A gender-ideológia egy futóhomokra épített rozoga tákolmány. Egyedül arra jó, hogy hivatkozni lehessen valamire az anarchista felforgató tevékenység során Kutyából nem lesz szalonna, anarchistából legfeljebb csak genderista
LancelotDuLac
2022. november 21. 06:27
emelésében.mondjákaz álkeresztény patkányok pénzért
péterx
2022. november 21. 06:17
Köntös László diagnózisa pontos. A feladat az, hogy ne ijedjünk meg az LMBTQ lobbi nyomásától, s a meginogni látszó hittestvéreinket, s a közvéleményt okos-megalapozott tanítással segítsük az ellenállásban.
Atilla
2022. november 20. 18:26
Hol máshol,ha ne itt említeném a Sátán Boldogmondásait : "Boldogok, akik túl fáradtak vagy elfoglaltak Isten Házába menni vasárnap, mert ők az én legjobb munkatársaim. Boldogok, akik a lelkipásztor elszólásaira és hibáira figyelnek, mert ők semmit sem kapnak az igehirdetés által. Boldogok azok a gyülekezeti tagok, akik azt hiszik, hogy gyülekezetük minden problémájában benne kell lenniük, de a megoldásokban sohasem. Boldogok a pletykálkodók, mert ők megszomorodást és szakadást munkálnak, és én azt nagyon szeretem. Boldogok a könnyen sértődők, mert hirtelen megharagudnak és elhagyják a gyülekezetet. Boldogok, akik nem adakoznak Isten munkájára, mert ők ezáltal nekem segítenek. Boldog az, aki gyakran hangoztatja, hogy szereti Istent, de utálja lelki testvéreit. Az ilyen mindörökké velem lesz. Boldogok a békétlenségre igyekvők és bajkeverők, mert ők a Sátán gyermekeinek neveztetnek. Boldogok, akiknek nincsen idejük imára, mert ők könnyű zsákmányok nekem." Röviden így áll a mai modern világ . . .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!