Miről beszélgetett titokban az amerikai nagykövet a bírói tanács két tagjával?

2022. november 03. 13:58

Mi most megszereztük az egyeztetésről kiszivárgott hangfelvételt.

2022. november 03. 13:58
null
Rőfös Géza
Kontra

„Hogy a találkozó kinek volt hasznos, és milyen következményekkel jár a magyar bírói kar munkájának függetlenségére, azt egyelőre csak találgatni lehet. Mindenesetre nem biztos, hogy a Biden-adminisztráció emberének számító Pressman elégedettsége automatikusan okod ad az optimizmusra.

Bár hivatalos forrásból nem tudhatunk meg többet arról, hogy a csevegés során témák hangzottak el, birtokunkba jutott egy hangfelvétel, melyből kiderülnek a legfontosabb részletek.

A beszélgetést változtatás nélküli leiratban tárjuk Olvasóink elé:

-Good morning, jó napot, jó napot, üdvözlöm a mister bíró urakat, how do you do? Ide tessék a fotelbe, adja a kabátját, Vasvári bíró úr, foglaljanak helyet! Hogy van mindig, Matusik bíró úr?

- Jó napot kívánunk, Nagykövet úr!

- Tessék csak, kérem, falatozzanak! Tejjel vagy citrommal a teát, bíró úr? Kóstolja meg a lazacos bagelt is, igazi New York-i recept! Azt kell hogy mondjam, I am very happy, hogy eljöttek, bíró urak! Nehéz időket élünk, kétségkívül igen nehéz időket!

- Igen, valóban >fojtott, ideges csámcsogás<. Nagykövet úr, bár megtisztelő, de kissé zavarba ejtő a meghívása, megtudhatnánk annak okát? Azt az aprósüteményes tálat… igen, amelyiken az a kókuszos sütemény van, azt ideadná? Szóval a Bírói Tanácsban többféle mendemonda keringett erről a találkozóról, ezért rögtön az elején fontosnak tartom leszögezni, hogy a magyar igazságszolgáltatás a montesquieu-i elvekhez hűen mindenféle kormányzati, párpolitikai és külföldi befolyástól mentes, ezért…

- Bíró úr, Ön a makrélát még meg sem kóstolta, it is very fresh, egyenesen az Északi-tengerből… Természetesen a bírói testületek függetlensége igen fontos számunkra, és nagyon örülök neki, hogy céljaink és értékeink is azonosak.

- Inkább a skót whiskyből egy pohárkával, legyen kedves… szóval mire tetszik gondolni, Nagykövet úr?

- You see, bár a nevem fordítása pusztán a véletlen folytán Nyomásgyakorló Dávid, mégis sokkal inkább hiszek a közös érdekek és célok mentén létrejött, kölcsönösen előnyös együttműködésekben. Magyarország fontos partnere, sőt, barátja Amerikának, nagyon fontos azonban, hogy a barátságunkat még szorosabbra fűzzük a jövőben, if you know, what I mean.

- Nem biztos, hogy értem, mit tehetünk Önért, de szeretném mindenekelőtt leszögezni, hogy az ítélkezési gyakorlat a mindenkori jogszabályok és az Alaptörvény szellemiségével összhangban történik még akkor is, ha erről személy szerint nekem megvan a magam véleménye.

- Természetesen a legfontosabb az objektív, független, tárgyilagos bírósági munka, és bár nem tekintem magam politikai kinevezettnek, mégis büszke vagyok rá, hogy a Biden-adminisztráció 38,55 százalékkal csökkentette a LMBTQ-identitású emberekkel szembeni első- és másodfokú ítéletek számát az első két évben! Hadd töltsek még egy pohárkával, Bíró úr!

- Ezt értsük úgy, hogy az Önök kormányzata aktívan befolyásolja az ítélkezési gyakorlatot szövetségi és állami szinten is?

- Jaj dehogy kérem, hova gondol… Szivart parancsol? Szóval nálunk a demokrácia és szólásszabadság szellemisége az elsődleges, és úgy gondolom, minél demokratikusabb és igazságosabb ítéletek születnek, annál jobb az országnak. Hoztam Önöknek egy rövid, szigorúan bizalmas ajánlást, melyet figyelmükbe ajánlok a jövőre nézve… természetesen pusztán érdekességképpen, de szeretném tisztelettel felhívni figyelmüket, hogy szlovák és román kollégáik már elkezdtük a gyakorlatba való átültetését.

- Nagykövet úr, hálásak vagyunk a segítőkészségükért, de mi mindenekelőtt saját népünk jogrendjének szolgái vagyunk, bár örömmel vesszük, ha nálunk tapasztaltabb és stabilabb demokráciák működéséről példát vehetünk. Ugyanakkor szeretnénk hangsúlyozni a függetlenségünket is!

- Mi sem természetesebb, hisz a függetlenség és objektivitás a legfontosabb értékek! Akkor hát köszönöm, hogy befáradtak, akkor egy hónap múlva ugyanitt folytatjuk. Nagykövet úr, ne siessen annyira, ezt az aranyórát bizonyára Ön ejtette el… de igen, hát én láttam, hogy az Ön csuklójáról esett le. You are very welcome, a viszont látásra, Gentlemen!

(A beszélgetés leirata természetesen 100%-ban a fantázia szüleménye, szórakoztatás céljából született paródia.)”

Kapcsolódó

Schiffer: Nincs rendben, hogy bírákkal találkozott az amerikai nagykövet
„Fel nem tudom fogni, hogy egy bíró mi a nyavalyáról tud beszélgetni egy nagykövettel!” – fakadt ki Schiffer. Bővebben is érdekel...

– fakadt ki Schiffer.

Nyitókép: David Pressman Twitter-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2022. november 04. 18:51
Beszélgetés, vagy egyeztetés?
BőröndÖdön
2022. november 04. 14:25
Gejza,ez nagyon gyenge..
kombinátor
2022. november 03. 18:38
utolsó bekezdés: "Nagykövet úr, ne siessen annyira, ezt az aranyórát bizonyára ..." helyesen: "Bíró úr, ne..."
KBA98
2022. november 03. 18:18
aki valaha felelős beosztásban dolgozott, az ha kilép a munkahelyéről, vagy esetleg kirúgják x ideig ugyanabban a pozícióban nem dolgozhat sehol! Ez a két agyon agymosott bíró estében hogy van?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!