Nem csak az számít, hogy mennyi drogot találtak a divattervezőnél

2022. október 26. 13:45

A drogpiacon nem számít jelentősnek ez a mennyiségű kokain.

2022. október 26. 13:45
null
Dezső András
Dezső András
HVG

„A drogpiacon nem számít jelentősnek az a mennyiségű kokain, amit a hírek szerint a letartóztatott divattervezőnél találtak a nyomozók, de ha bebizonyosodik, hogy kereskedett is a kábítószerrel, akkor akár kettőtől nyolc évig terjedő börtönbüntetést is kaphat. És ha kereskedés a gyanú, akkor nem is csak az számít, mennyi drogot foglaltak le.

Az elfogása előtti időszakban már megfigyelhették a rendőrök azt a divattervezőt, akit október 21-én vettek őrizetbe, majd pedig le is tartóztatták. A rendőrség közleményéből az derül ki, hogy a nyomozók – bűnügyi információk alapján – két férfit fogtak el a IV. és a XIII. kerületben, egyiküknél összesen körülbelül 100 gramm marihuánát és 16 gramm kokaingyanús port, a másik férfinél összesen körülbelül 85 gramm növényi törmeléket, valamint 1 gramm port, elsődleges adatok szerint kokaint találtak. A rendőrség mindkét gyanúsítottat őrizetbe vette, egyiküket a bíróság azóta letartóztatásba helyezte.

A Magyar Hang elérte a férfi ügyvédjét, Arató Györgyöt, aki elismerte, hogy Herczeg Zoltánt tartóztatták le, ám ennél több információt nem kívánt adni. A hvg.hu-nak Arató Györgyöt nem sikerült elérnie. A hetilap azt is megtudta, hogy a másik gyanúsított egy bizonyos F. József. Úgy tudjuk, Herczegnél találták meg a 16 gramm kokaingyanús port.

A hvg.hu által megkérdezett büntetőügyvédek szerint az a mennyiség, amit Herczegnél találtak, nem számít jelentősnek, ugyanakkor nagyon nem mindegy, hogy valaki saját fogyasztásra vagy kereskedés céljából tart magánál ennyit. Ha ugyanis sikerül rábizonyítani, hogy kereskedett is a droggal, akkor már egy ekkora mennyiségnél is kettőtől nyolc évig terjedő letöltendő börtönre ítélhetik.

Úgy tudjuk, hogy Herczeg Zoltánt és a másik gyanúsítottat már egy ideje megfigyelhették a rendőrök, márpedig ha így van, akkor szinte bizonyos, hogy a telefonjaikat is lehallgatták – az ilyen jellegű bűncselekmények felderítésénél ez egyébként így is szokott történni. A telefonlehallgatások során szerzett információk segíthetik a nyomozókat abban, hogy a gyanújukat bizonyítani tudják.

Azok, akik kábítószert vásárolnak vagy esetleg kereskednek vele, gyakran óvatlanok, és telefonon is egyeztetnek. Bár sokan azt gondolják, hogy a virágnyelv használatával kicselezhetik a rendőrséget, a valóságban nem ez a jellemző. Egyrészt azért, mert sokszor a virágnyelvet nem odaillő kontextusban használják. Másrészt elég a rendőrségnek a kihallgatás során egyetlen gyanúsítottat »megijeszteni« (például azzal, hogy nemcsak a drog eladása, de megszerzése is bűncselekmény), és ha ő az eléje tárt beszélgetések leiratát látva dekódolja a virágnyelvet, akkor a nyomozóknak már nyert ügyük van. Ennél az ügynél éppen ezért annak is jelentősége lett, hogy tett-e vallomást, és ha igen, milyen tartalmút az a másik férfi, akit Herczeggel egy időben fogtak el, de később szabadlábra helyeztek.”

Kapcsolódó

 

Drogbotrány: Zenész ismerőse szerint Herczeg Zoltán sosem kínálta droggal

Mint arról mi is beszámoltunk, rendőrök csaptak le H. Zoltán ismert divattervezőre október 21-én, pénteken. Hangsúlyozták, hogy a férfi lakásában jelentős mennyiségű „ kábítószergyanús anyagot" találtak. Azóta Czutor Zoltán, a Belmondo zenekar frontembere megerősítette , hogy Herczeg Zoltánról van szó. Czutor az üggyel kapcsolatban ugyanakkor az Indexnek elmondta : nehezen tudja elképzelni, hogy Herczeg Zoltán droggal kereskedett volna.

 

Nyitókép: Mandiner Archív

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
öszödibeszéd
2022. október 27. 09:43
Hú baszki, az a kép ott fönn, a Herczegről. Rendesen be lehetett kokszolva, hogy ilyenre vetemedjen.
palicsi
2022. október 27. 08:41
"Zenész ismerőse szerint Herczeg Zoltán sosem kínálta droggal" Ez már komoly bizonyíték a divattervező mellett!
Korrupt Kornél
2022. október 26. 20:52
Persze, hogy nem számít a tonnához képest!
kgnemeth
2022. október 26. 20:50
Sziasztok, gyerekek! Íme egy fontos üzenet Bill bácsikától: Ne vegyetek kábítószert! Legyetek popsztárok és ingyen megkapjátok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!