A Krúbi-jelenségről

2022. október 06. 11:07

A szülők többségének fogalma sincs arról, milyen ingerek érik gyermeküket az online térben.

2022. október 06. 11:07
null
Császár Zoltán
Magyar Nemzet

„Néhány éve barátom, egy reklámügynökség tulajdonosa minden kommentár nélkül átküldött nekem egy Krúbi-számot Orbán, verd ki a Ferinek címmel. Akkor csak annyit válaszoltam barátomnak, hogy eléggé szégyelltem volna, ha huszonévesen csak ilyen intellektuális »teljesítményre« futja részemről. Akkor ennyivel el is hessegettem a Krúbi-jelenséget magamtól…

A koncert utáni megdöbbenésemre másik barátom úgy reagált, hogy »de hiszen a Bëlga szövegei is tele vannak káromkodással«, ami igaz, de nem ilyen gyakorisággal és öncélúan. 

Még a Bëlgában is volt annyi önreflexió, hogy látva, szövegeik eljutnak a legfiatalabbakhoz is, megcsinálták az obszcenitást mellőző Zsolti, a béka című gyereklemezt. Krúbi a női nemet lealacsonyító, a szexualitást a legobszcénabban megjelenítő, öncélú szövegekkel operál. Persze közben zakatol a »politikai imprint« is: néha beleordítja a mikrofonba, hogy Vidnyánszky egy g…ci, hogy ha majd a közönség odakerül, tudja, hogy hova (vagy hova nem) kell tenni az ikszet…Ezzel elérkeztem ahhoz a problémahalmazhoz, amelyet a Budapest Parkban látottak-hallottak sűrítve összefoglaltak. Tanulságos volt a hallgatóság összetétele: nagy számban voltak jelen gyerek-szülő csoportok, hiszen kiskorúak csak szülői felügyelettel látogathattak el az eseményre. Sok esetben kilenc-tíz éves kisfiúk, kislányok hallhatták például Krúbi BAMM című számát, amely leírja (olyan részletességgel, hogy a nyomdafesték tényleg nem bírja el), hogyan vesz rá egy előzetesen droggal kínált (»beadjuk a kólát, desszert pedig eki«) lányt orális aktusra, majd közösülésre. Az »alkotás« refrénje: »Én kimondom, te vagy a legjobb ribancom!«

Nos, a fentieket meghallva kétféle szülőtípust tudtam megkülönböztetni. 

Talán az elsőt (megrendülve ugyan), de »könnyű« letudni: jól szituált anyuka frissen beszárított hajjal, a harmadik sorban ordítja a refrént, mellette nagyjából tizenhárom éves fiai. A másik észlelt szülőarchetípus döbbenetet és zavarodottságot sugárzott egyszerre. A sorok között felismertem egy közismert egyetemi docenst, tanszékvezetőt. A nagy műveltségű, többgyerekes (kislányt is nevelő) családapa előtt ott álltak kiskorú porontyai, arcukba pedig Krúbi üvöltötte: »hogyha átmehetek mind a két lyukon, megengedem, hogy bejelölj a Facebookon.«

El is érkeztünk a Krúbi-jelenség gyökeréhez: a szülők többségének fogalma sincs arról, milyen ingerek érik gyermeküket az online térben.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. július 09. 12:28
Már egy Krúbit sem bír elviselni a NER..kesmás seregek,fegyverbe,fegyverbe!! :(
Rasdi
2022. október 07. 07:59
Itt is tetten érhető a "megmondó emberek" felelőssége. Mi mennyire tekinthető művészetnek, mi érdemes díjazásra, mennyire csupán üzlet egy kiadói tevékenység. Nem csak a Mein Kampfot és tsait kell gyakorlatilag indexre tenni.
Tuco
2022. október 06. 22:25
"Baszódj meg krúbi geci.Takarodj anyádba te féreg." Ez egy művészi meglátás.Egy alkotás, irány mutató gondolat ébresztés.
foldizs
2022. október 06. 19:31
A szülők többségének egy csomó dologról nincs fogalma se. De arról, hogy milyen állapotok uralkodnak az iskolákban és általában a magyar közoktatásban, sem arról, hogy OV hogy qrja át őket minden nap, most épp a szankciós hazudozásaival. De ezek a szerzőt nem zavarják. Vajon miért? Van az a pénz? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!