Elsöpri-e a vihar ősszel Orbán Viktort?

2022. szeptember 02. 09:23

Orbán, ha megtépázva, súlyos veszteségekkel is, de túléli az őszt, és erre öt érvem van.

2022. szeptember 02. 09:23
null
Vona Gábor
index.hu

„Válság van. Hiába vagyunk túl (?) a pandémián, hiába kezdtek látszani a nemzetközi gazdaság friss hajtásai a hosszú vírus-sokk után, azonnal letaposta őket az ukrajnai agresszió. Ha puskaport szerencsére nem is, de a krízist számtalan szempontól már érezzük a bőrünkön, pedig a java még előttünk áll. Az ilyen válsághelyzetek mindig politikai turbulenciát teremtenek, és a sodródó társadalmi, gazdasági folyamatok nem egyszer söprik el az éppen regnáló kormányokat. Nyilván joggal merül fel a kérdés, mi lesz a NER-rel. Túléli Orbán a politikai pályafutása minden bizonnyal legnehezebb kihívását? Jön-e a sokak által jósolt vihar, amely eltakarítja a kormányt, vagy a politikai meteorológusok sem tévedhetetlenek. Az én véleményem szerint 2022 őszén nem lesz kormányváltás, de még a 2006-os politikai felfordulás sem ismétlődik meg. Orbán, ha megtépázva, súlyos veszteségekkel is, de túléli az őszt, és erre öt érvem van.

Az ellenzék állapota

A 2006-os ellenzéki Fidesz és a 2022-es ellenzéki összefogás politikai erejét, szervezettségét és társadalmi megítélését egyszerűen nem lehet egy lapon említeni. 2006-ban a Fidesz addigi története legjobb eredményével viszonylag szűk vereséget szenvedett. Tény, hogy a sorozatban második kudarc okozott belső válságot (emlékezzünk csak Jones gazda felemlegetésére vagy Kósa Lajos lebegtetésére!), de a jelenlegi oppozíció már negyedszer szelte meg az ellenzék keserű kenyerét. Az akkori Fidesz minden belső baja ellenére kormányképes alternatíva maradt, az összefogás meg a történelmi veresége után krónikus bénultságba zuhant. Hogy 2006-ban komoly társadalmi tiltakozások alakulhattak ki, abban a Fidesz mozgósító erejének meghatározó szerepe volt, bár a tüntetések egy tekintélyes része tőle függetlenül is szerveződött. A mostani ellenzéki pártoknak sem szervezeti szinten nincs meg ehhez az ereje, sem az ehhez szükséges társadalmi bizalommal nem rendelkeznek. Ha az elkövetkezendő hónapokat, éveket meg akarjuk fejteni, látni kell, hogy Orbán érdeke a ’22-es összefogás együtt- és életben tartása lesz. Számára ugyanis a jelenlegi ellenzéki képlet a garancia arra, hogy sem ősszel nem lesz vihar, sem ’26-ban kormányváltás.

A kormány állapota

A 2006-os forró őszhöz azonban nem csak az ellenzék erejére volt szükség, hanem párhuzamosan a kormány meggyengülésére is. Akkor, ha jogilag nem is, de gyakorlatilag megbukott Gyurcsány Ferenc. Ami utána jött, már csak agónia volt. (Az csupán a politikai boszorkánykonyhák érdekessége, hogy ez az agónia azóta is zajlik, nem kevés szavazót láncolva a NER-hez.) Talán őt magát leszámítva mindenki tudta és beárazta 2006-ban, hogy ebből már nincs kiút. A mostanihoz képest az akkori kormány állapota minimum három szempontból mutatott különbséget. Egyrészt a kormányfő a saját pártján, másrészt a saját szavazóin belül is elveszítette a többségét, végül a kormányon belül volt alternatívája (Kiss Péter, Bajnai Gordon stb.), tehát le lehetett vezényelni (még ha aztán elég furcsára is sikeredett) egy belső cserét. Orbán Viktorral kapcsolatban ezek közül egyik sem áll meg. Bizonyára lesz tiltakozás ősszel, de  – a jelenlegi tudásunk alapján legalábbis – nem várható, hogy ahhoz tömegével csatlakoznának fideszes szavazók. A belpolitikai hullámok nem egy megtört bárkán egyensúlyozó, lázadó legénységgel küszködő bizonytalan kormányost, hanem egy stabil hadihajót fognak megrángatni. Az előbbi elsüllyedt, az utóbbi túlélheti.”

Nyitókép: Mandiner Archív

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2022. szeptember 03. 18:50
"Menj már el kapálni te tahó. Azt talán nem tudod elb....ni." - höhöhö ... hová is menjen? "A precíziós gazdálkodás gyakorlatában robotkormányzás által vezérelt erőgép műveli a földeket, az erőgép által vezérelt munkagép minimális átfedéssel, nagy pontossággal juttatja ki az inputanyagokat. A tápanyag-utánpótlás is helyspecifikus, a fejtrágyázás során kijuttatott folyékony nitrogén valós időben (online) változtatott dózissal kerül kijuttatásra, a kijuttató eszközre szerelt szenzorok méréseire alapozva, és ezek a szenzorok a növényvédelemben is fontos szerephez jutnak. Természetesen az alaptrágyázás is helyspecifikus, a begyűjtött talajminták vizsgálati eredményein alapul, és az említett differenciált növényvédelem során a herbicidek helyspecifikus kijuttatásakor nem csak a kevesebb kijuttatott készítmény jelent költségcsökkentést, hanem terméstöbblet is realizálható, akár az utóveteményen is. A digitális talajszkennerekkel differenciált mélységű talajművelést valósítanak meg, ezzel pedig akár 25-30 százalékos spórolás is elérhető." https://www.agroinform.hu/szantofold/silany-a-folded-nem-gond-mas-ezt-mar-reg-megoldotta-mutatjuk-hogyan-58254-001 Érted, "kisésközepes családi fidesz-gazda"?
Innogreen23
2022. szeptember 03. 15:01
Vona banyeg! Olyan hülye vagy a politikához mint Gyurcsány barom. Erről fényes tanúbizonyságot adtál, amikor szétkúrtad a jobbikot. A faszért jósolgatsz? Menj már el kapálni te tahó. Azt talán nem tudod elb....ni.
cutcopy
2022. szeptember 03. 14:31
Erről beszélek, nálad a liberális internacionálé aktuális.. )
Reszelő Aladár
2022. szeptember 03. 09:39
Gabi nektek az volt a politikai genezisetek, mégis kissé megkoptak az emlékek. 1. Az egész balhé abból indult ki, hogy Fletó és bandája átkxrták a választókat a palánkon. Ebben partner volt az EU a számok eltitkolásával. Aztán Ferj mondott egy beszédet, amiben bevallotta az egészet. 2. A híres vitában Dr Miniszterelnök elmondta mire készülnek Fletóék. Ő tagadta. Majd kiderült, hogy tényleg erre készülnek (megszorítások, vizitdíj, stb). 3. A világgazdaság és az EU pénzbősége ellenére sikerült 1% alatti növekedést produkálni. 7% felett volt a munkanélküliség, alacsony volt a beruházási ráta és magasak az adók (ÁFA a választás előtt 25-ről 20-ra, majd utána vissza 25-re, SZJA 38% átlag jövedelműeknél is) 4. Fletónak két politikia sikere volt összesen életében. 2004-ben magához tudta ragadni a hatalmat a tagság eredeti döntése ellenére is, másrészt meg tudta verni Orbán Viktort egy választáson. 5. Fletó 2006-ban volt a csúcson, azóta zuhan és a legelutasítottabb politikus, de még mindig itt van és rombolja az ellenzéket pusztán a jelenlétével. +1 A magyar nép egy bölcs döntést hozott április 3-án. Tudta hogy krízis helyzetben nem szabad kísérletezni, hanem a bevált eszközökhöz kell nyúlni. Az azóta eltelt ellenzéki bomlás pedig ezt megfelelően alátámasztotta. A Fidesz sikeresen kezelte 2010-óta a devizahitelt válságot, a migrációt, intézkedik az alacsony rezsiért és még a covid parát is tudta kezelni. A magyar ember két okból lehet most nyugodt és bizakodó. Egyrészt hogy létezik valaki, aki nagy tapasztalattal tud ilyen problémahegyeket orvosolni, másfelől hogy ő van hatalmon. A szkeptikus/kritikus/gyűlölő is jól jár: ha sikerül akkor ő is túlél, ha nem akkor legalább megbukik( bár attól neki sem lesz jó). Jó ez most így.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!