Kecskékre bízta a káposztát Orbán Viktor?

2022. szeptember 19. 12:28

Az Európai Bizottságnak garanciákra lesz szüksége, de a jelek szerint méltányolja a kormány eddigi ígéreteit.

2022. szeptember 19. 12:28
null
Sándor Zsuzsa
24.hu

„Még egy hónapja sincs annak, hogy kamunak neveztem azt a törvénytervezetet, amellyel a kormány a Büntetőeljárási törvényt akarja módosítani az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében. A módosítás lényege az, hogy bármely állampolgár elérhesse, illetve a bíróság dönthessen arról, hogy korrupciós ügyben akkor is legyen büntetőeljárás, ha azt az ügyészség megszüntette. Azt most még nem tudom, vajon milyen jelzővel lehetne illetni azokat a kormányhatározatokat, amelyek szeptember 5-én jelentek meg a Magyar Közlönyben, hiszen az ennek alapján hamarosan elkészülő törvényjavaslatot még nem ismerjük. Nekem egyelőre mégis gyenge próbálkozásoknak tűnnek. A tét viszont óriási, hiszen Magyarország számára létfontosságú eurómilliárdok sorsa forog kockán.

Kezdjük azzal. hogy a kormányhatározat önmagában még csak nem is jogszabály, az csak a kabinet tagjaira ró kötelezettséget, senki másra nem. Egyelőre nem több annál, mint egy biankó csekk. Hogy ezt a csekket majd pénzre lehet-e váltani, hamarosan kiderül. Egyelőre – eddigi tapasztalataink alapján – nem úgy fest, hogy alkalmas lesz a rendszerszintű korrupció megszüntetésére.

Pedig a kormányhatározat címe önmagában egész biztatóan hangzik:

a Kormány 1424/2022. (IX. 5.) Korm. határozata az európai uniós források lebonyolítását érintő jogellenességek és szabálytalanságok megelőzése, felderítése és kijavítása érdekében működő független hatóság felállításával összefüggő feladatokról.

A magyar »jogállamban« az a szép, hogy rengeteg olyan hatóság létezik már, amelyeknek valóban függetleneknek kellene lenniük. A Magyar Nemzeti Banktól kezdve a Közbeszerzési Hatóságon és a NAV-on át az ügyészségekig, hogy az Alkotmánybíróságot már ne is említsük. Vagyis nem az a baj, hogy ne lennének olyan intézmények, amelyeknek ellenőrizniük kellene a kormánynak, illetve a kabinet tagjainak a tevékenységét – ez esetben a korrupciót. A gond éppen az, hogy a Fidesz-kormány maga alá gyűrte szinte valamennyi hatóságot, azaz ma már egyik sem tekinthető függetlennek a szó valódi értelmében.”

Nyitókép: MTI/Christian Hartmann

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. szeptember 20. 10:46
A rendszerszintű korrupciót azért meg kellene tudni magyarázni. Mert állítani és zöldpártok kápóinak szubjektív jelentése alapján kijelenteni még nem bizonyít semmit. Bizonyára kellemetlen, hogy 12 év alatt 4 választást sikerült elveszteni az ellenzéknek. Még kellemetlenebb, hogy 12 éve a Fidesz nevez ki mindenkit, mert 2/3-os többsége van. Az pedig szuperkellemetlen, hogy ennyi idő alatt minden lipsi kinevezettnek lejárt már a mandátuma. Viszont ez az emberek akaratából történt tehát demokratikus is és jogállami is. Az pedig sehol nincs leírva, hogy bizonyos tisztségekre az ellenzéknek/Brüsszelnek/Washintonnak kell jelölni. Vagy mondjuk ki, hogy ez az Európai Érték és ennek kell vagy megfelelni, vagy nincs helyünk ott.
Namond
2022. szeptember 19. 20:50
Orbán mindig kecskére bízza a káposztát, a saját kecskéjére. Mint a lélegeztető gép beszerzést, meg a letelepedési kötvény árusítást.
Krupp Skya
2022. szeptember 19. 20:49
A bolsevizmus maga alá gyűrte Sándor Zsuzsát.
youngboy
2022. szeptember 19. 16:45
Megnéztem, mi a szótári definíciója a "szánalmas butaságnak", és ezt találtam: Dr. Sándor Zsuzsa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!