A fenntarthatatlan gazdaság

2022. augusztus 27. 07:05

A jelenkori ipar azért tud nyereséges lenni, mert nem fizeti meg a szemét újrahasznosításának árát.

2022. augusztus 27. 07:05
null
Zsiday Viktor
Zsiday Viktor befektetési oldala

„Miközben az emberiség már felismerte, hogy a CO2 kibocsátását vissza kell fognia, ha nem akar megfőni, van egy még komolyabb és nehezebben orvosolható probléma: a szemétgyártás.

A történelem korábbi szakaszaiban megszokta az emberiség, hogy ha valami már nem kell, akkor azt eldobja, elássa, eltünteti szem elől, aztán majd csak lesz valami. És lesz is. Egy természetes rostokból készült ruha (pl. gyapjú, gyapot, stb.) pár év alatt lebomlik, föld lesz belőle. A faházak miután összeomlanak, idővel termékeny humusszá alakulnak, a bőrcipő is lebomlik, még a kard, meg az eke is rozsdává válik. Egészen 100-200 évvel ezelőttig kevés olyan anyagot használt az emberiség, ami valóban szemét lett volna, és ne tért volna vissza néhány év-évtized esetleg évszázad alatt a valódi természetes körforgásba, ha eldobjuk.

Az elmúlt évtizedekben azonban az általunk felhasznált anyagok mennyisége és minősége is drasztikusan megváltozott, de pusztán megszokásból, mivel sosem gondoltuk végig ennek eredményét, ugyanúgy bánunk velük felhasználás után, mint régen: eldobjuk, elássuk, megszabadulunk tőlük. Ám egy eldobott műanyag nem, hogy nem kerül vissza a természetes körforgásba, hanem egyelőre ismeretlen – egyre több esetben kiderül, hogy rendkívül káros – hatásokat okoz évszázadokon, évezredeken át. Az építési hulladék sem csak fa, vályog, meg tégla ma már, hanem megy bele a műanyag szigeteléstől az üvegen át a különböző nehézfémekig minden. Amit szépen elásunk, és utána visszakerül talajainkba, élelmiszerünkbe, saját testünkbe.

Teljesen egyértelmű, hogy ez nem fenntartható, és olyan ökológiai károkat okoz hosszú távon, amihez képest a klímaváltozás kutyafüle.

Ennek az alapvető oka egy jól ismert közgazdasági fogalom: az externália. A környezetszennyezés, amit a különböző termékek gyártói végeznek hatalmas károkat okoz, ez azonban nem jelenik meg a gyártók költségei között. Effektíve a teljes jelenkori ipar azért tud nyereséges lenni, mert nem fizeti meg a szemét újrahasznosításának árát. És itt nem is csak újrahasznosításról van szó, hanem arról is, hogy egy csomó terméket gyakorlatilag nem lehet újrahasznosítani, de károkat okoz, ergó le sem lenne szabad gyártani - és egy számtalan terméket át kellene tervezni, hogy tökéletesen újrahasznosítható legyen.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2022. augusztus 28. 22:39
Semmi köze a felmelegedésnek a CO2-höz zsidajkám.. https://magyarnarancs.hu/tudomany/nem-a-szenlobbi-ugynoke-78989 ,,A lényeg, hogy a ma használatos üvegház-modell alapvető fizikai meghatározottságokról nem ad számot. A légkör hosszúhullámú sugárzási szerkezetét - amely az üvegházhatást meghatározza - globális skálájú energetikai kényszerek vezérlik. Szakszerűen szólva, a légkör hosszúhullámú átlátszósága, opacitása, infravörös optikai mélysége - amelyek valamennyien a köznapian üvegházhatásnak, avagy "hőcsapda-hatásnak" nevezett jelenség szakmai mérőszámai - a földi rendszerben egy hosszú távú, stacionárius, elméletileg is levezethető konstans érték körül ingadozik, melyet nem lehet a légkör üvegházhatású gázainak hozzáadásával vagy kivonásával szabadon változtatni. Miskolczi levezette ezt a konstanst, és megmutatta, hogy a földi légkör tényleges üvegházhatása valóban egyenlő ezzel. A projektemben sikerült igazolni mind az elméleti levezetést, mind pedig - független adatbázisokon - a valós adatokkal való egyezést. A konklúzió hétköznapian szólva: a jelenlegi globális felmelegedés NEM ÜVEGHÁZ melegedés.,,
amca
2022. augusztus 28. 09:25
Zsiday nevű kretén feltalálta a meleg vizet. A Svéd Kréta már rég megelőzött. Tán mondanád a túlcivilizáltnak ,hogy : STOP
Sdkfz251
2022. augusztus 28. 07:26
Szemléletváltás: - Préri gazdálkodás helyett űrhajós gazdálkodás. - Nincs szemét, csak hulladék, ami rossz helyen tárolt nyersanyag. - Az újrahasznosítás során másodnyersanyag keletkezik, aminek a feldolgozása többé kerül, mint az elsődleges nyersanyagé. Ráadásul műanyagok esetén romló tulajdonságokkal. Egy PET anyagból nem lehet újra és újra palackot gyártani, töredeznek a polimerlancok. - A természetnek van egy abszorbciós képessége. A keletkezett hulladék egy részét fel tudja dolgozni, el tudja nyelni, anélkül, hogy károsodnak. A műanyag hulladék a természet helyet veszi el fizikálisan. Ezzel csökkentve az abszorbciós képességét. - A megoldás a K+F, olyan irányba, hogy ezekkel a másodnyersanyagokkal olcsóbban ki lehessen váltani, ipari méretekben is, az elsődleges nyersanyagokat, akar támogatásokkal is. Addig viszont tárolni kell!
Akitlosz
2022. augusztus 27. 22:05
Na és ki akar műanyagot használni természetes anyagok helyett? Az ipar, nem a nép. A kendertermesztést tiltották be inkább, nem a műanyagot, éppen azért, hogy a műanyagtermékeknek nagyobb piacuk legyen. Meg ott van az a fránya ár dolog. Egy ország meg tudná magának gyártani, ami kell, de ha egyszer a kínai, egyéb ázsiai olcsóbb, akkor inkább onnan importálja. Ez a hátránya a globalizmusnak, a vámok nélküli világnak. Importálni csak azt szabadna, ami egy adott országban nincsen vagy a külföldi termék egyértelműen jobb. De csak azért, mert a külföldi termék olcsóbb, de nem jobb, nem szabadna importálni. Ennek megakadályozására lenne való a vám.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!