A jó, a rossz és a globális minimumadó

2022. augusztus 07. 15:24

A világ túl bonyolult ahhoz, hogy az „Orbán rossz, Nyugat jó” faék-egyszerűségű algoritmussal eligazodhassunk benne.

2022. augusztus 07. 15:24
null
Schiffer András
Schiffer András
Mérce.hu

„A felzárkózási eszköztárnak igenis van baloldali alternatívája a negatív adó-, bér-, és környezetszabályozási versenyhez képest, akkor is, ha azt az elmúlt három évtized magyar politikai diskurzusa jótékony homályban hagyta. A baloldali alternatíva pedig nem más, mint a hazai vállalkozásokat, szövetkezeteket védő protekcionizmus, a fokozott állami szerepvállalás a gazdaságban. Csupa olyan dolog, amiket ma az EU tilt. Nem véletlenül.

S nem véletlenül fogalmazom meg a globális minimumadó egyik feltételeként az európai félperifériának adott uniós derogációt. A felzárkózás baloldali eszköztárához bizony le kellene vágni a magyar újprogresszió szent tehenét: uniós csatlakozásunk tudniillik finoman szólva sem az önmagában vett jó. Ezt a vitát is ki kell nyitnunk a globális minimumadó kapcsán! Amíg szemérmesen kerülgetjük az európai centrum-félperiféria viszonyrendszerét, a magyar uniós csatlakozás társadalomfejlődési következményeit és globális kontextusát, addig a rendszerkritika helyén az üres baloskodás tátong, a félperiféria kizsákmányolásából eredő frusztrációt pedig a maga felhalmozó kapitalizmusát védő populista jobboldal csatornázza el.

Mindenesetre a NER lehet rossz, a globális minimumadó lehet jó, a világ viszont egészen biztosan túl bonyolult ahhoz, hogy az »Orbán rossz, Nyugat jó« faék-egyszerűségű algoritmussal eligazodhassunk benne.”

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszt
2022. augusztus 08. 14:59
"hazai vállalkozásokat, szövetkezeteket védő protekcionizmus, a fokozott állami szerepvállalás a gazdaságban. Csupa olyan dolog, amiket ma az EU tilt. Nem véletlenül." Bizony, nem véletlenül, és ezt a csatlakozáskor tudtuk, csak most felejtenénk, miután ellopódott minden pénz, amit cserébe, felzárkózásunk reményében kaptunk. Itt "sifferkedik", egyre gerinctelenebb, és persze a Fideszt a világért nem szólítaná meg, h hol a pénz, fiúk?!
WLaci
2022. augusztus 08. 00:44
Csak az okoskodó belvárosi balfaszoknak bonyolult Bandi. Orbán rossz, nyugat jó, ennyi.
annamanna
2022. augusztus 07. 23:41
Na és mi van azzal a szemponttal, hogy jelenleg a világ valószínűleg elért egy olyan pontot, ahol már a kínai, indiai, vietnami és afrikai munkások is erősen képesek lennének érvényesíteni az érdekeiket, és egyre jobban látszik az a pont, ahonnan a tőke már nem képes tovább menekülni, egyre kevesebb a bevonható, magát teljesen kizsákmányolni hagyó, rabszolgaként robotolni hajlandó tömeg. A világon dolgozó munkások talán már képesek lennének összehangolni az érdekeiket, hogy hatékonyan megakasszák az öncélúan pörgő gazdasági szörnyet. Egyáltalán nem gondolom, hogy a nemzetállami keretek, lezárások stb, tehát az orbáni taktika hozhatná el a megoldást, sőt, az konkrétan pont hogy nem. A megoldás lehet, hogy abban van, hogy mindenkinek kegyetlenül megnőnek az igényei, megjön az esze, tanult lesz és öntudatos.
bonafidesupraman
2022. augusztus 07. 21:52
Ki ez a levitézlett kapaszkodó?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!