Orbán és a szavak

2022. augusztus 02. 06:37

Provokatív szóhasználatának megvolt az a hozadéka, hogy iszonyatos élességgel bontakoztak ki az Európáról való gondolkodás világképi kontúrjai.

2022. augusztus 02. 06:37
null
Köntös László
megvanirva.hu

„Mindazonáltal Orbán provokatív szóhasználatának megvolt az a hozadéka, hogy iszonyatos élességgel bontakoztak ki az Európáról való gondolkodás világképi kontúrjai.  Míg balliberális oldalról egyfolytában az az üzenet, hogy a globális embertudat korszakát immár nem lehet civilizációtörténeti kontextusban értelmezni, ezért a migráció nem is veti fel az európai kulturális önazonosság kérdését, addig a konzervatív oldal meg van győződve arról, hogy a civilizációs múlt, a kulturális-közösségi emlékezet, az évezredes identitáshagyományok oly’ mélységben járták át az amúgy az elvontság szintjén tényleg egyetemes embert, hogy azok művi meghaladása merő illúzió, erőszakos összekeverésük pedig kiszámíthatatlan, veszélyes és főleg önsorsrontó következményekkel jár. Orbán erről beszélt.

Ez azért jelentős, mert Orbán ma az egyetlen olyan államférfi, aki tematizálni tudja és meri azt a többnyire szőnyeg alá söpört tényt, hogy migráció megrázkódtatásszerű civilizációs kihívást jelent, s mint ilyen, a legmélyebb rétegeiben érinti Európa történelmi identitását. Eme körülmény végzetes jelentőségét nem látszik felfogni vagy beismerni az európai balliberális elit, s innen van az, hogy míg számára idegen kultúrájú tízmilliók befogadása szimpla szolidaritási kérdés, addig konzervatív nézőpontból a tét a zsidó-keresztény alapozottságú Európa léte vagy nem léte. Az Orbán-jelenség a migráció árnyékában fenyegetett európai civilizációs öntudat erőteljes megnyilatkozása, amelyet az a féltés motivál, hogy az európaihoz képest idegen kultúrhagyományok brutális erejű megjelenése összekapcsolódva a kulturális-közösségi öntudatát vesztett egyén apoteózisával Európa halálát okozza.

Orbán igazsága abban van, hogy a zsidó-keresztény hagyomány mint alap- és keretkultúra a szemünk láttára mállik szét, sőt a folyamat oly’ mértékű közösségi öntudatvesztéshez vezetett, hogy már a veszélyérzetet is kikapcsolta. Viszont épp ez a beszéd messzehangzó üzenet arról, hogy az európai civilizációs öntudat nem halt ki teljesen, sőt meglepő módon a periférián fogalmazódik meg újra. Orbán hatása abban van szerintem, hogy megszólal benne és belőle az elfeledettnek tűnő évezredes történelmi tudat és társadalmi szintű mélylélektani folyamatokat érint meg.”

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

***

Tusványoson jártunk

Az orosz-ukrán konfliktusról és a jobboldali közösségépítésről is kérdeztük a résztvevőket a 31. Tusványoson:

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2022. augusztus 02. 21:34
Az állibsizmus lényege ,hogy lehet locsogni fecsegni.. Pedig zorba nem mondott semmi mást. Magyarország a Magyarokéééééééé!!!!!
annamanna
2022. augusztus 02. 16:50
A mai kornak talán a legnagyobb dilemmája az, hogy az a precizitás-igény, amit mondjuk úgy összességében "igényesség"-nek mondhatunk, és amit másképp elvárásnak, feltételeknek fordíthatnánk, tehát ami igen messze áll a "feltétel nélküli elfogadás"-tól, a "jóvanazúgy" világától, az eredetileg a haladás, fejlődés, progresszió táborához tartozott, és onnan kiszorulva átcsúszott a konzervativizmushoz. Vagyis most a konzervatívok lobogtatják azt a zászlót, hogy ők igényesek, precízek, miközben ezt az igényes precizitást egyáltalán nem óhajtják a fejlődés és változás szolgálatába állítani, hanem arra használják, hogy bebetonozzák vagy visszafelé fordítsák a világot. Miközben az igényességtől megfosztott haladók "rongyos gárdaként" menetelnének a semmibe.
TARR Ferenc dr.
2022. augusztus 02. 15:26
Az emberi FAJ egyféle, DE vannak ALFAJAI (lásd bíbic tojás pöttyös, a tyúké fehér, a sirályé barna, stb) DE, mindegyikben "sárgája és fehérje van... Ez az alap? aztán a kifejlődött egyed más és más. AZ ember KÜLÖNBÖZŐ alfajai Más és más KULTÚRÁT, HITET, VALLÁST hoztak létre- számos azonossággal és egyediséggel.... Keveredjenek????? Na? A Szépművészetiben eddig 300 EZREN látták H. BOSCH csodás festményeit: EMBEREKRŐL, BŰNÖKRŐL, TÚLVILÁGRÓL... DE, mit szól ehhez egy HITHŰ MUZULMÁN??? Akinek hite TILTJA az EMBERÁBRÁZOLÁST!!!! Ha követi vallása szabályait, alkalmas helyzetben ELPUSZTÍTJA a "Gyönyörök Kertje" Bosch művet... No, legyen "keveredés"????
monuskaroly
2022. augusztus 02. 11:53
Magyarul. Nem volt itt semmi elszólás, ki lett ugrasztva a nyúl a bokorból!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!