Kedves Ungár Péter!

2022. augusztus 11. 09:07

A baloldali álhírekkel ellentétben szó sincs a magyar erdők kivágásáról.

2022. augusztus 11. 09:07
null
Orbán Balázs
Orbán Balázs
Facebook

„Természetesen mindannyian szívünkön viseljük a magyar erdők ügyét. Ez egy olyan kérdés, amely túlmutat a napi pártpolitikán és az ideológiai jellegű szembenállásokon, s nem mellesleg egy komoly szakmai kérdés. Éppen ezért visszatetsző, hogy baloldali médiumok és politikusok is egyaránt azt sugallják, hogy az erdőgazdálkodást érintő, a napokban megjelent rendelet egyet jelent azzal, hogy a magyar erdőket mind egy szálig ki fogják vágni, mert az energiaválság miatt megnövekedett igényt a kormány a magyar erdők rovására akarja enyhíteni. Ez az állítás hamis, hiszen nincs is ilyen összefüggés. Mint te magad is írod, az idén kivágott fával csak jövőre lehet fűteni.

A helyzet úgy áll, hogy épp az elmúlt 10 év kormányzati politikájának, azaz a rezsicsökkentésnek és a korszerűsítési programoknak köszönhetően drasztikusan lecsökkent a tűzifa iránti igény Magyarországon. Nagyságrendileg dupla annyi fa »termett« (13 millió köbméter) itthon évente, mint amit elhasználtunk (6,5 millió köbméter). Ez pedig mára oda vezetett, hogy az erdők jelentős része úgynevezett »túltartott erdő«. Ráadásul ezek jellemzően nem őshonos, azaz rövid távú gazdasági érdekek mentén telepített fajtákból állnak, s amelyek a hazai erdőállomány közel 40 százalékát teszik ki. Ez az állapot nem fenntartható, ugyanakkor épp a korábbi évek csökkenő kereslete miatt nem lehetett gazdaságos körülmények között változtatni rajta. A megnövekedett kereslet viszont lehetőséget teremt, hogy a meglévő, túltartott erdőállomány minél nagyobb részét új, egészségesebb szerkezetű, életerős, őshonos fajokból álló, hosszú távon hasznosítható, tarvágás nélkül is megújítható erdőkre cseréljük. Ha ez nem történik meg, nem marad Magyarországon más, csak elaggott, pusztuló erdőség.

Tehát a baloldali álhírekkel ellentétben szó sincs a magyar erdők kivágásról. Épp ellenkezőleg, a rendelet azok megújítását célozza. Emellett a kormány azon dolgozik, hogy egyetlen magyar háztartás se szenvedjen hiányt energiában. Ma a háztartások közel negyede fűt fával, a kínálat növelése az helyzetükön is segít.”

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2022. augusztus 12. 18:57
A kormány tagjai közt kioszthatnának egy egységes állásfoglalást, hogy mit IS kéne nyilatkozni, mert ahányan vannak annyi felé beszélnek.
Fed74
2022. augusztus 11. 15:47
Milyen rezsicsökkentésről beszélsz, rohadék, hazug, rühes, tolvaj Orbán Balázs? Ti veletek kellene fűteni fa helyett!
neeskens
2022. augusztus 11. 14:06
Ha itt egy teljesen normál erdőgazdálkodási kérdésről van szó, akkor miért kellett a kormánynak a különleges jogrend alapján jogszabályt módosítani? Ha Orbán Balázs mondata igaz: "A megnövekedett kereslet viszont lehetőséget teremt, hogy a meglévő, túltartott erdőállomány minél nagyobb részét új, egészségesebb szerkezetű, életerős, őshonos fajokból álló, hosszú távon hasznosítható, tarvágás nélkül is megújítható erdőkre cseréljük." Akkor a rendelet 1 paragrafus (2) b) pontja miért mondja ki az alábbit? "b) őshonos fafajokból álló és sarjeredetű természetes felújulásra képes erdőállomány véghasználata az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény (a továbbiakban: Evt.) 10. paragrafus (2) bekezdésében és a Tvt. 33. paragrafus (5) bekezdésében foglalt korlátozásoktól mentesen végezhető." Ha valaki megnézi az Evt 10 paragrafus (2) bekezdést: "(2) Az állam 100%-os tulajdonában álló, a) természetvédelmi, Natura 2000, tájképvédelmi vagy közjóléti elsődleges rendeltetésű, b) a 7. paragrafus (1) bekezdés a), b) vagy c) pontja szerinti természetességi állapotú, és c) az erdőfelújítási kötelezettségre vonatkozó előírást alapul véve természetes mageredetű erdőfelújításra alkalmas erdőben - a (3) bekezdésben és a 73. paragrafus (6) bekezdésben foglalt eset kivételével - tilos a tarvágás." Ez szerintem annyit jelent, hogy az őshonos erdőkben nem tilos a tarvágás mostantól. A rendelet melyik része pontosan, amire Orbán Balázs mondata vonatkozik?
csulak
2022. augusztus 11. 12:53
ungarpeti beleult a fejszenyelbe, azota azt lovagolja
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!