Az vitathatatlan érdeme, hogy a birodalom összeomlása viszonylag békésen ment végbe

2022. augusztus 31. 09:12

A csatlós államok függetlenedési törekvéseit sem próbálta eltiporni.

2022. augusztus 31. 09:12
null
Hont András
Hont András
Facebook

„Gorbacsov kommunista funkcionáriusként a pártot, a Szovjetuniót és a keleti blokkot megreformálni akarta, nem megszüntetni. Azonban a folyamatok, amelyek tőle függetlenül már megindultak, és amelyeknek katalizátora lett, túlnőttek rajta, és elsodorták őt is. Az vitathatatlan érdeme, hogy a birodalom összeomlása viszonylag békésen ment végbe, és az imperium agóniája nem rántotta egy nukleáris katasztrófába a világot. A csatlós államok függetlenedési törekvéseit sem próbálta eltiporni (noha a tagköztársaságok kiválásának – lásd Litvánia – fegyveres erővel is igyekezett elejét venni). Kontrollálni, pláne megváltoztatni a történelem alakulását nem tudta, így szükségszerű volt félreállítása. Ám, hogy a bukás pontosan mivel kezdődött, a múlt homàlyába vész. Nem a Janajev-puccs, nem is a Szovjetunió megszűnése pecsételte meg a sorsát, hanem tudtán kívül az, amikor az egyik baráti állam élcsapata magasztaló nótát intézett hozzá. A hidegháború elvesztését, a gazdasági krízist, a konzervatív ellencsapást, a feléledő nacionalizmust még csak-csak túl lehet élni, Csepregi Éva és az Erdős Péter Művek (bár ez a kettő egy és ugyanaz) rajongását aligha.”

Nyitókép: David Gannon/AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
APESZ72
2022. augusztus 31. 23:32
Botka végre igazat is mond. Magyarország tanulatlan, bunkó, korrupt vezetői, valóban elsők voltak. A korrupcióban, a seggnyalásban, a butaságban és a hazaárulásban. Minden, de minden - kiváló termékeket gyártó -vállalatot tönkretettek, szétloptak, bagóért elszórtak. 1,5 MILLIÓ !!!!!! ember veszítette el a munkáját, megélhetését. Ez 1,5 millió család, 4 millió ember. Milliónyi lecsúszott, fizikailag, szellemileg tönkrement ember. Alkoholizmus és más függőségek. Botka és a fajtája ezen a nyomoron gazdagodott. Sajnos sem volt Putyinunk - sem - aki sittre vágta volna a hazát kifosztó disznókat.
sztd
2022. augusztus 31. 15:37
Valójában a Szovjetunió Jelcin miatt esett szét, aki Oroszország vezetőjeként találkozott az elszakadni készülő államok vezetőivel, és közölte, hogy Oroszországnak is jogában áll kilépni a Szovjetunióból. Ezek után Gorbacsov azt mondott, amit akart, már mindegy volt.
Alcofrybas
2022. augusztus 31. 14:33
MIÉRT IS? Csepregi Éva ilyet szól, mármint azt énekli a dalban: „His sexy smile is melting the stove / This man has captured my mind”; meg: „All of my life I've been waiting for someone / Someone that I could rely on (someone that I could rely on)”. Wow! Na most: 1) Szalagcím: Putin Named Russia's Hottest Man https://www.themoscowtimes.com/2021/04/02/putin-named-russias-hottest-man-a73452 Külön felhívnám a figyelmet a Putyin-dalra :-) https://www.youtube.com/watch?v=qtZUeHmpV6A 2) Google keresőszavak: Putin+ Sexy KONKLÚZIÓ: Csepregi Éva és az Erdős Péter Művek megérezték, vagy nagyon is tisztán látták, hogy a szexi imázs kialakítása milyen előnyökkel jár, és különösen fontos olyasvalaki esetében, aki nem igazán a legszexibb állást tölti be, mint amilyen a Szovjetúnió elnöki tisztsége.
amca
2022. augusztus 31. 13:18
Szegíííny ,nem tanult jól historyt. 1789 Robertpéter ,még Dantont, Maratot, Saint Justot ,meg a többi fax bun Cohnt is lekaszálta. Csak így lehet. Aztán jött a grúz Koba,100 000 000 komcsi halott,mert úgye máskép nem lehet. Jött ,Mao. 100 000 00 hulla. Szeginy Misi nem tudta,hogy másképp nem lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!