Ezért nem kell fajkeveredésről hadoválni

2022. augusztus 02. 13:35

Amikor túlzásnak érezzük a fajkeveredéses beszéden felháborodó hangokat, gondoljunk arra: egyszer így kezdődött

2022. augusztus 02. 13:35
null
Donáth Anna
Facebook

„Ma van a cigány holokauszt (porajmos) emléknapja. Odáig, hogy cigány embertársainkat kényszermunkatáborba zárták, és megbélyegezték egy Z betűt tartalmazó háromszöggel, gyors, de hosszú út vezetett. Ami a romákkal szembeni előítéletek egyre erőteljesebb hangoztatásával kezdődött.

Majd 1935 szeptemberében a Németországban elfogadott törvények a »német vér tisztasága érdekében« megtiltották az embercsoportok közötti keveredést (kinek hogy tetszik: fajok közötti keveredést). A törvényt eredetileg a zsidók ellen hozták, de novemberben a cigányokra is kiterjesztették.

Magyarországon 1928-ban született rendelet a cigányok »megrendszabályozásáról«, amit kétévente cigányrazziák követtek. Endre László, későbbi államtitkár már 1934-ben a cigányok gettóba zárását követelte.

Nemsokára a német »cigánykutatásokra« és az 1935-ös törvényekre hivatkozva Orsós Ferenc akadémikus »cigány-magyar vérkeveredés megtiltásának szükségességéről« felütéssel javasolta a vegyesházasságok tiltását Magyarországon.

1938-ban pedig rendeletbe foglalták, hogy a cigány, mint népcsoport, megbízhatatlan. És pont. 1940-ben a csendőrség ujjlenyomat alapján országos cigány-nyilvántartást készített.

Innen már egyenes úton jött a koncentrációs tábor, ahol a cigányokat bőrszínükre utaló barna vagy fekete háromszöggel jelölték, Z betűvel, mivel németül Zigeuner volt az elnevezésük.

Szóval, »félreérthető fogalmazás« – Hogyne. Amikor túlzásnak érezzük a fajkeveredéses beszéden felháborodó hangokat, gondoljunk arra: egyszer így kezdődött.”

Nyitókép: Donáth Anna Facebook-oldala

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GalGy
2022. augusztus 04. 14:39
https://mandiner.hu/cikk/20220803_budapest_villamos_garazdasag_utes_vedtelen_no
Béka88
2022. augusztus 04. 07:54
De jó volt olvasni ezeketaz intézkedéseket ! Most is nagy szükség lenne rájuk .
Intar
2022. augusztus 03. 11:29
Donath keveredjen 40 fajnégerrel! De egyszerre ám!
Kókuszmackó
2022. augusztus 03. 10:15
"gondoljunk arra: egyszer így kezdődött" Jobb lenne, ha racionális gondolkodás mellett könnyen belátható következmények ügyében is ilyen tanulékony lenne a T. Ellenzék. Könnyen belátható következmények: - ha az EU-ban minden okoska szolgálatba helyezi magát és összevissza fecserészik, akkor az ostoba beszédekkel arányosan nő az energiaár - energia infrastruktúrákat nem lehet tavasztól őszig lecserélni - ha fegyvert szállítasz, vagy azt elviekben támogatod, akkor nem a békének vagy a híve, hanem a háborúnak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!