A törökdúlás óta kibillent a magyarság lelkéből hazánk szakrális központja

2022. augusztus 18. 15:31

Történeti kutatásokból tudjuk, hogy tizenöt uralkodót temettek el ide. Interjú.

2022. augusztus 18. 15:31
null
Neparáczki Endre
Pesti Srácok.hu

Kezdjük talán azzal, miért pont a székesfehérvári osszáriumra esett a vizsgálódás iránya?

Két évvel ezelőtt kezdtük meg a vizsgálatot, amelynek során a székesfehérvári osszáriumban található ércládákban, kvázi tömegsír jelleggel őrzött csontmaradványokból, pontosabban koponyamaradványokból sikerült megközelítőleg négyszáz mintát vennünk genetikai elemzés céljából. Ezek azok a csontmaradványok, amelyeket a jelenlegi romkert helyén eredetileg álló Szűz Mária prépostsági templom, ismertebb nevén Nagyboldogasszony-bazilika területéről a XIX–XX. századi feltárások során előkerültek. Fontos kiemelni, hogy ennek a területnek a régészeti feltárása jelenleg sem teljes. Annyi bizonyos, hogy a templom pusztulása a török időktől datálható, amikor az épületet elfoglalták, feldúlták, sírjait felnyitották, kirabolták és szerencsésnek mondható, ha a csontmaradványokat a helyükön hagyták.

Létezik valamiféle névjegyzék, lista arról, hogy kiket is temettek az évszázadok során a templomba, vagy ez a tudás is elveszett az idők folyamán?

Történeti kutatásokból tudjuk, hogy tizenöt uralkodót temettek el ide, ugyanakkor a kutatás egyik fontos érdekessége, hogy ez a történeti adatolás sem volt tökéletes, hiszen az általunk, a jelenlegi kutatási adatok alapján leginkább valószínűsíthető Halicsi András hercegnek csak a halálozási helyét ismertük, azt azonban nem tudtuk, hogy őt is Székesfehérváron temették el.

Ez azt jelenti, hogy a kutatás várhatóan az Árpád-házi családtagokon kívül több személyt is be képes azonosítani, sőt, másokat is…

Azt már korábban is bejelentettük, hogy két Árpád-házi uralkodót már megtaláltunk és beazonosítottunk. Ez azért is jelentős, mert ezzel igazoltuk, hogy maga az osszárium valóban az Árpád-házi királyok nyughelye volt, ha bárkiben egy szemernyi kétség is felmerült volna ezzel kapcsolatban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2022. augusztus 18. 21:07
"- Halicsi András hercegnek csak a halálozási helyét ismertük, azt azonban nem tudtuk, hogy őt is Székesfehérváron temették el. - Ez azt jelenti, hogy a kutatás várhatóan az Árpád-házi családtagokon kívül több személyt is be képes azonosítani, sőt, másokat is...." Halicsi András IS Árpád-házi, II. András fia, IV. Béla király öccse. A nevéből nem következik, hogy másik család tagja lett volna, csak az, hogy az apja őt bízta meg a galíciai terület kormányzásával. Ezt eleve II. András szerezte meg: "II. András (....) Halicsnak második fia, Kálmán számára való megszerzése nagyon igénybe vette.”" "Kálmán gyermekként lett Halics királya. II. András 1205-től többször is háborúzott Halicsban, amelyre a lengyel Leszek is igényt tartott. A két uralkodó 1214-ben a Szepességben találkozott, s e találkozó eredményeként a hatéves Kálmán eljegyezte, majd később feleségül is vette Leszek ekkor hároméves leányát, Szalómét. András ezután Leszekkel együtt vezetett hadat Halicsba, majd az ottani urak egy részével elismertette középső fia, Kálmán uralmát, akit 1217-ben János esztergomi érsekkel koronáztatott királlyá. A gyermek Kálmán királysága csak két évig tartott: 1219-ben az ellene fellépő oroszok fogságba ejtették. Névleges címét azonban megtartotta, és egészen haláláig királyként emlegették őt." "(Kálmán szlavóniai hercegségével a halicsi trónigény a harmadik fivérre, az ifjabb Andrásra szállt át.)" "András még apja életében meghalt. A magyar hagyományok szerint gyermektelenül halt meg, míg más források szerint volt egy Erzsébet nevű lánya, de ez is csak bizonytalan feltételezéseken alapszik."
Akitlosz
2022. augusztus 18. 20:08
Na és mit tett Magyarország a kibillent szakrális egyensúly helyreállítására? Mikor volt utoljára koronázás Székesfehérváron? Erről már régóta ugyan nem az oszmánok tehetnek, hanem a mai Magyarország. Az oszmánok egyébként csak praktikus okokból szedték szét a sérült régi bazilikát, semmi ideológia. Az ostromkor meggyengült a vár, amit a lehető leggyorsabban helyre kellett állítaniuk, ehhez kellett a kő. Beépítették a várfalba.
Lajoss
2022. augusztus 18. 19:31
..és a foltos seggű kipcsakok..Bástya et. már megmutatta át utat..:)
Laceh
2022. augusztus 18. 17:57
Ez nem valami török sorozat főszereplője!? Úgy rémlik, hogy igen! Sok köze lehet a magyarság szakrális központjához...de még több áhítózó nőcskék szívcsakrájához!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!