A konfliktuskerülés ára

2022. július 05. 06:20

Nem Putyin inváziójával kezdődött a békeidők vége, hanem Orbán választási győzelmével.

2022. július 05. 06:20
null
Beck Tamás
Népszava

„Akik az 1945 óta tartó boldog békeidők végét Putyin ukrajnai inváziójának megindításához kötik, tévednek. A békétlenség korszaka az öreg kontinensen jóval előbb: legkésőbb Orbán Viktor 2010-es, földcsuszamlásszerű választási győzelmével elkezdődött. Az uniós csúcsvezetők, illetve a tagállami kormányfők struccpolitikája még késleltetni sem tudta azt az Orbán nevével fémjelzett folyamatot, amely hazánkban az autokrácia kiépítéséhez vezetett. A hosszúra nyúló Merkel-éra névadója és az Európai Néppárt más politikusai túl sokáig félrenéztek egy-egy orbáni jogsértés kapcsán, s miközben tárgyalásos úton próbálták elérni az EU értékrendjének betartatását Magyarországon, nem vették észre, hogy korántsem egy magukhoz hasonló européerrel van dolguk.

A »boldog békeidők« mindenáron való meghosszabbításának szándéka, a sorozatos konfliktuskerülés persze megbosszulta magát. Orbán tekintélyelvű ideológiája virulensnek bizonyult, vagyis felütötte fejét az unió más tagállamaiban is. Az orosz despota pedig annak tudatában annektálhatta a Krímet, s rohanhatta le később északkeleti szomszédunkat, hogy magyar szövetségesének vétójoga úgyis »béna kacsává« teszi majd az európai értékközösséget. Ez részben be is jött Putyinnak; Orbán kiharcolta rezsimje számára az olajembargó alóli mentességet, miáltal Moszkvának több pénze marad a nemzetközi jogot sértő agresszió finanszírozására. És egészen elképesztő, hogy a rendeleti kormányzáshoz időközben hozzászokott Orbán Viktor háborús veszélyhelyzetet hirdet hazánkban az ukrajnai harci cselekmények ürügyén, miközben Putyin expanziós törekvéseinek főideológusát, a milliárdos Kirill pátriárkát nem hajlandó szankcionálni.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2022. július 06. 20:15
Haha! Ezek a szamarak nem kevesebbet állítanak, hogy Orbán Viktor a világ ura. Háborúkat indít, birodalmakat ejt rémületbe, gazdasági szövetségeket terrorizál. Aztán másnap leírják, hogy Orbán egy pária, vele senki szóba sem áll, minden politikus nyelvet nyújt rá, vagy szamárfület mutogat.
rókabácsi
2022. július 05. 19:56
még a bolondok házában is normálisabbak vannak! és csodálkoznak, hogy nem nyernek választást?
kaltran
2022. július 05. 16:34
Szerintem ezeket a hülyéket nem kéne szemlézni. Értéktelen, kuka.
Ugo Gueremi
2022. július 05. 15:59
Van terved? Nálunk van megoldás minden hitelproblémájára. Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma, és egy napon választ kap. További információért évi 3%-os kamattal veszünk fel kölcsönt. Email: [email protected] Whatsapp https://wa.me/491746264893
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!