Rezsipóráz

2022. július 22. 06:08

Ha a teljes fogyasztói kör számára a politika határozza meg az energiaárakat – direktben, a piaci viszonyoktól függetlenül –, az olyasfajta politikai kiszolgáltatottságot jelent, amelynek az árnyoldalait a legdurvábban most fogjuk majd megtapasztalni.

2022. július 22. 06:08
null
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„A címben idézett kifejezést a jelenlegi rezsiszabályozás bevezetésekor és azóta is visszatérően használtuk – nem ok nélkül. Ha a teljes fogyasztói kör számára a politika határozza meg az energiaárakat – direktben, a piaci viszonyoktól függetlenül –, az olyasfajta politikai kiszolgáltatottságot jelent, amelynek az árnyoldalait a legdurvábban most fogjuk majd megtapasztalni. Azért írjuk, hogy a legdurvábban, mert tapasztaljuk már 2013 óta, és az eltelt idő nagy részében eddig is elég durva volt. A világpiaci energiaár az állami árszabályozás bevezetésétől hosszú éveken át alacsonyabb volt, mint amennyit mi a kormány sajátos ajándékaként kifizettünk. Ha ma csinálnánk mérleget, fehéren-feketén az derülne ki belőle, hogy mindenki jobban járt volna rezsicsökkentés nélkül – azaz mindenki, kivéve a kormányt és a kormánypártot, amely összességében százmilliárdos ráfordítással politikai/kommunikációs terméket fabrikált az adminisztratív árazásból, magához kötve ezáltal a legárérzékenyebb fogyasztói csoportokat.

Hogy milyen hatékonysággal működik a rezsipóráz, arra nem csak a 2014-es, hanem az idei választás is meggyőző példát kínált, bemutatva, hogyan befolyásolja százezrek választói döntését, ha tudják, hogy nem a piac, hanem a Párt határozza meg, hogy a nyakukig, az orrukig vagy a fejük búbjáig és majd a víz a következő hónapokban/években. Az ilyesfajta jótéteményeknek azonban mindig súlyos ára van. A politika semmit nem ad ingyen, és ha megkapta, amit akart (esetünkben a szavazatokat), akkortól már egy másik logika érvényesül. Most, hogy egy jó ideig nem lesznek választások, a másik irányba rántják a pórázt – de nevezhetjük nyugodtan fojtónyakörvnek is.”

Kiemelt kép: MTI/Faludi Imre

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ninini
2022. július 22. 15:55
"2012-ben ismét csökkent a GDP, magas volt a munkanélküliségi ráta, sokakat terhelt a devizahitel. A jelenleginél is alacsonyabb volt az életszínvonal, és magasabb a szegénységi ráta, valamint az energiaszegénységben élők aránya. A háztartási energia ára az inflációt meghaladó mértékben nőtt. Vásárlóerő-paritáson mérve 2010-ben Magyarországon volt a legmagasabb az áram és a földgáz ára az EU-ban." "A 2013–2014-ben végrehajtott program számottevő árcsökkenést idézett elő: összességében durván negyedével esett a földgáz, az áram és a távhő ára, de 10%-kal mérséklődött a PB-gáz ára is. Az általunk vizsgált energián kívül a rezsicsökkentés a víz-, a szemétszállítási és a kéményseprőipari díjakat érintette. Az árcsökkentések mindenkire egyformán vonatkoztak, nem tettek különbséget a fogyasztók között a jövedelmek alapján." https://www.portfolio.hu/krtk/20201013/mire-mentunk-a-rezsicsokkentessel-451630 Hazudozó rohadék. Olyan kurva könnyen lehet lebuktatni benneteket, szarháziak.
Farkas Piroska
2022. július 22. 15:28
TŰZD FEL AZ ÖTÁGÚ CSILLAGOT, kisfirkász !
csulak
2022. július 22. 15:21
olvasd el hulyegyerek, hatha megerted: https://demokrata.hu/magyarorszag/kiszamithatosag-es-biztonsag-a-tobbseg-tovabbra-is-csokkentett-aron-jut-energiahoz-559553/
Horst_Tappert
2022. július 22. 14:13
"A világpiaci energiaár az állami árszabályozás bevezetésétől hosszú éveken át alacsonyabb volt, mint amennyit (...) kifizettünk" Hát b+, a közgazdaságtudományt megújító, fénycsóva világosságú meglátás ez, hogy a nyersanyag piaci ára alacsonyabb, mint a feldolgozott termék (adó, szállítás, rendszerdíj stb.) fogyasztói ára... Be fogsz kerülni a tankönyvekbe, Mikike... Ennyi eszet, b+, hogyan fútt össze a szél a fejedbe?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!