Ordítás, mint stílus

2022. július 18. 08:37

Tudós emberek szerint az indokolatlan ordítás az agresszió megnyilvánulása.

2022. július 18. 08:37
Kondor Katalin
Kondor Katalin
Magyar Hírlap

„»Ne ordíts, kisfiam, nem vagyunk süketek« – mondta nagyanyám hajdanán az egyik óvodás-játszótársamnak, aki szintén nem volt süket, mégis többnyire igen hangosan fejezte ki véleményét, bármiről volt is szó. Ezzel a figyelmeztetéssel nagymama teljesítette az aznapi gyermeknevelési penzumot, Zolika meg, ha éppen olyan kedve volt, ordított tovább. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer majd, ha megnövök, az ordításról is fogok írni, legyen e témának bármily indoka. Persze nem a Zolikáéról, hanem a magyar parlamentben rendre hallható – kizárólag csak az ellenzéki politikusok megszólalásai esetében – artikulátlan üvöltözésekről, melyek „előadói” számomra megfejthetetlen okból úgy hiszik, hogy mondandójuknak egyedül az üvöltözés ad nyomatékot. Nem ad, persze, ám ez őket évek óta cseppet sem zavarja.

Minket igen, pontosabban engem, s talán nem vagyok egyedül. Tudós emberek szerint az indokolatlan ordítás az agresszió megnyilvánulása. Bizonyára így van, legalább is szándék arra, hogy megfélemlítsük azokat, akikhez ilyen hangnemben szólunk. Honi ordibálóinknak remek bíztatást jelent ez az Európai Unióban már régóta elharapódzott hangnem, melyet egyebek közt Verhofstadt és Timmermans urak mindmáig oly előszeretettel alkalmaznak, némiképp hasonlítva valamilyen hibbant oroszlánhoz. Bocsánat, az oroszlánokat semmiképpen nem akarom megsérteni, épen ezért utánanéztem, miért ordít az oroszlán? Hátha az ordibáló ember lelkéhez, viselkedésének megértéséhez is közelebb kerülünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
palicsi
2022. július 18. 18:48
Nem szeretném megbántani a cigányságot, de náluk figyelhető meg (tisztelet a kivételnek), hogy annak van igaza, akinek a legerősebb a hangja!
Lajoss
2022. július 18. 18:06
Vári elvtársnő 3/3-as korában is mindig higgadt volt..
Mirtilla
2022. július 18. 15:29
D. Cohn-Bendit is állandóan orditozott,amikor Magyarországot szidta. Az amugy is vörös képe szinte kigyulladt a dühtől és elég vicces visitó-fejhangon ismételgette: "...MR. OOOHHHBAAAN, do you know democracy MR. OOOHHHBAAN... ???" Már csak éppenhogy nem köpött egyet a nagy demorácia-lovag.
lazio154
2022. július 18. 14:46
Aki beszél annak nincs letekerve a terem zajmikrofonja Kati. Ő a 136 bátor ember közbekiabálását, gúnyos kacarászását érzékeli. Azt kivánja felülmúlni ! Ha Stefka Öreg bácsi paláveres szerelését viselhetné, halkabban beszélne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!