Orbán Viktor, a magányos galamb

2022. július 05. 09:37

A magyar az egyetlen kormány az EU-ban, amelyik szerint az Oroszország elleni szankciók károsak.

2022. július 05. 09:37
null
Magyari Péter
444

„Csak Orbán beszél orosz győzelemről

Orbánnak van még egy nagyon fontos érve az ukrán háborús erőfeszítések támogatása ellen, amit kizárólag ő mond a nyugati tábor vezetői közül: szerinte Oroszország meg fogja nyerni a háborút.

Pénteken így fogalmazott: »Tehát lassan szembe kell nézni azzal a realitással, hogy egyik oldalon van egy 138 milliós Oroszország, a másik oldalon pedig van egy harminc-egynéhánymilliós Ukrajna, amelyet ugyan az amerikaiak meg az angolok elég jól fölszereltek fegyverzettel, (...) de lassan azért a katonai realitások érvényre jutnak. Most még nem beszéltük meg azt, hogy mi lesz abban az esetben, hogyha az ukrán front összeomlik, tehát ez a kifejezés még nem hangzott el, de az a kifejezés, hogy a helyzet egyre rosszabb, hogy naponta száz-ezer katonát veszít Ukrajna, (...) szóval nagyon súlyos a helyzet. Én úgy jöttem haza, hogy egyfolytában égett a piros lámpa a fejemben, és hallottam a vészcsengőt. Tehát ez a front, ami most, ha kimondja ezeknek a városoknak a nevét, ahol a front most húzódik, úgy tűnik, hogy nagyon messze van. (...) de hogyha gyorsan változik a katonai helyzet, amire minden esély megvan, akkor egyre inkább olyan városok nevét fogjuk majd hallani, amiket már ismerünk. Mert a háborús zóna sokkal gyorsabban közeledik majd Magyarországhoz, mint amire egyébként ma, fölteszem, a rádióhallgatók nagy része gondol.«

Vagyis szemben az újabb fegyverszállítások mellett elköteleződő nyugati vezetőkkel, Orbán várakozásai szerint az ukrán ellenállás egész gyorsan összeomolhat. Egyszerűen azért, mert az oroszok többen vannak. Orbán nem azt mondja, hogy ez jó, hanem hogy ez a realitás, és a Nyugat nem tudja az ukránokkal megnyeretni ezt a háborút. (Az persze részben politikai és kommunikációs kérdés is lehet, hogy melyik oldal mit nevez majd győzelemnek, amennyiben nem valamelyik fél totális vereségével végződne a háború.)

Közben a nyugati vezetők folyamatosan arról beszélnek, hogy nem szabad megengedni, hogy Ukrajna veszítsen. Egy Macront Kijevbe kísérő francia diplomata például így fogalmazott az ukrán fővárosban: »Mi Zelenszkijt a teljes győzelemig támogatjuk, Ukrajna teljes területi integritásának visszaállításában, beleértve mindent, amit az oroszok elfoglaltak, így a Krímet is.« Joe Biden március végi lengyelországi látogatásán pedig egészen érzelmesen fogalmazott az ukránok szükségszerű győzelméről: »Egy birodalom újjáépítésén ügyködő diktátor soha nem fogja eltörölni egy nép szabadságszeretetét. A brutalitás soha nem fogja letörni az akaratot, hogy szabadok legyenek. Ukrajnát soha nem győzi le Oroszország, mert a szabad emberek nem hajlandók a reménytelenségben és a sötétségben élni.«

Nyitókép: MTI/Benko Vivien Che

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lorne Malvo
2022. július 20. 20:39
szép kis amerikai birodalmi propaganda!
u.cserkész
2022. július 05. 20:00
Öcsi, Orbán Viktor nem magányos, kb. 3 millió ember áll mellette. Te mögötted meg a Gréczy Zsolt. :-)
Lanter
2022. július 05. 18:30
Az ember az emésztő tetején úszkál és azt kérdezi miért lett kakis:))) jó szar egy cikk!! ovis pistike elhiszi neked arrafele kampányolj ezzel kismadár:)))
eresgé
2022. július 05. 17:10
"A magyar az egyetlen kormány az EU-ban, amelyik szerint az Oroszország elleni szankciók károsak." Ez csúúúúcs. Áááá azé nem szimpla matematikai mérhető tény áá ez a firkász szerint Óóóóbán véleménye. Ezek szerint minden más ország szerint faca. Oké boomer toljátok csak igy a lenini úton. Én majd kérek egy KV-t amikor a nyugati 'pógárok' kimennek 'ünnepelni' ezeket a 'hasznos' szankciókat. Nehezen hiszem hogy amikor nem lesz meló nem tudnak gűteni aztán már zabálni sem akkor ezt még mindig jó ötletnek tartják. Úgyhogy csak arra kell figyelni hogy ne csak a saját alkalmatlan politikusaikon torolják meg - azok többsége úgyis inkább csak gyáva - hanem gondoljanak az ilyen négynégynégyes soroscsürgére is ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!