Idén ősszel-télen jó eséllyel bekövetkezik a gázválság Európában

2022. július 13. 16:41

Úgy tűnik, hogy a „gázfegyver” valamennyire működik.

2022. július 13. 16:41
null
Zsoldos István
Qubit

„Oroszország karbantartás miatt hétfőn leállította a szállítást a Nord Stream 1 gázvezetéken, és már előtte is a szokásosnál jóval kisebb gázmennyiségek érkeztek Európába. A karbantartás elvileg minden nyáron 10 napot vesz igénybe, csak most sokan attól tartanak, hogy valahogy esetleg elhúzódik. Nem sokkal ezelőtt Oroszország Németország közvetítésével sikeresen zsarolta Kanadát, hogy tekintsen el a szankcióktól egy javításra kiküldött gázturbina esetében, »különben nem tud normális mennyiségű gáz érkezni« (ez nagy eséllyel hazugság).

Tehát úgy tűnik, hogy a »gázfegyver« valamennyire működik. Ez, együtt azzal, hogy Oroszország azért elfoglalt némi új ukrán területet az utóbbi hetekben, akár pesszimizmussal is eltöltheti azokat, akik azt szeretnék, hogy ebből a háborúból Ukrajna kerüljön ki győztesen.

Szerintem a pesszimizmus nem indokolt. Európai gázválság az idei ősszel-télen jó eséllyel lesz, de erre lehet és kell is készülni. Remélem, Magyarország is készül erre, csak nagyon titokban, és ezért nem érzékelhető. Ha eléggé felkészülünk rá, akkor egyébként kisebb eséllyel lesz, mert kevésbé hatásos. És nem az a nagy veszély, hogy a gázelzárás esetleg bekövetkezik, hanem ha az ezzel való fenyegetés hat a Nyugat viselkedésére. Ugyanis az engedmények csak növelik az étvágyat a további zsarolásra.

Mind megfagyunk? Világvége?

Lehet, hogy átmenetileg szüneteltetni kell az ipari termelés egy részét, de ezt egy vírus miatt is megtettük, túl lehet élni. Az is lehet, hogy a gázfűtés lejjebb tekerését kérik a kormányok. A gáz ára jó eséllyel magas marad, hogy legyen ösztönzés akár az Ázsiába szánt cseppfolyós földgázt is valahogy szabaddá tenni és átirányítani. Költséges, kellemetlen, de nem az a »mind megfagyunk, világvége«.

Az orosz gázról Európa nagyjából 3-5 év alatt  le tud válni, ha erőltetett ütemben csinálja, és nagy hiba lenne, ha nem úgy csinálná. Tehát kb. az idei ősz-tél az, amikor a gázfegyver-fenyegetés még valamennyire tud hatni. Ha most valahogy Európa átvészeli, a következő tél már könnyebb lesz, és egyébként is jobban hat az ismeretlentől való félelem, mint ugyanazt a megpróbáltatást újra kibírni.”

Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
leponex
2022. július 15. 11:45
Tényleg ennyire hulyének tetszik lenni Zsoldos úr? Hogy az oroszok majd türelmesen megvárják, amíg néhány év alatt fokozatosan leválik az orosz gázszállításokról a végtelenül rövidlátó EU? Nem kell a gáz néhány (??) év múlva? Ha nem hát nem. Akkor elzárjuk a csapot, most...
csulak
2022. július 14. 13:22
Viszont én a következőt látom. A liberálisok mindent elkövettek, hogy Magyarország semmilyen olyan pénzt ne kapjon, amit a többi ország megkapott, legyen az hitel vagy vissza nem térítendő helyreállítási alap. Ezután a liberálisok kimennek és tüntetnek annak az adózási formának a módosítása ellen, amit a liberálisok nem szavaztak meg annak bevezetésekor. Ezen felül azok a liberálisok a leghangosabbak most, akik miatt a módosítás megtörtént, ugyanis elég régóta jelezte a kormány, hogy munkaviszony kiváltása KATA-val tilos. A rezsivel kapcsolatban. A hazai liberálisok nemzetközi elvtársai, elsősorban Brüsszelben annyira akartak szankciózgatni, most itt az eredménye. Energiaválság. Csak mondom: villamos energia esetében 40 százalék importon vagyunk, ezért kell nekünk a liberálisok által agyonköpködött Paks2. Ha beüt a válság, semmilyen ország nem fog nekünk exportálni villanyt, mert a gáz hiányát azzal fogja kompenzálni mindenki. Innen a megszorítás lényege.
Szuper
2022. július 14. 08:59
Szokás lőn mondani, hogy a víz alatt csak az első három perc nehéz... A szankciókkal nem ezt akarta a haladó ratyibanda elérni? Most sikerült. Aki nem fagy meg, az majd éhen döglik! A foglakozás elérte a célját! Örüljünk! :-)))))))))))))))))
5m007h 0p3ra70r
2022. július 14. 07:14
"A gáz ára jó eséllyel magas marad, hogy legyen ösztönzés akár az Ázsiába szánt cseppfolyós földgázt is valahogy szabaddá tenni és átirányítani." Pakisztánban éppen a katasztrófa szélétől egy hajszálra imbolyognak mert már így sem kapják meg a szerződött mennyiséget ebből a cseppfolyós gázból. Ismét egy szocinácilibsibolsi javaslat ami kiválóan alkalmas arra, hogy elindítsa a világ 5. legnagyobb lakosságú országából az embereket tömegesen errefele. Csak így tovább!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!