Az Európai Unió erősen leszakadó pályán van az olajembargó nélkül is

2022. június 03. 09:36

A világ növekedési pólusai jelenleg a keleti országokban vannak, nem pedig Nyugat-Európában.

2022. június 03. 09:36
null
Volner János
Facebook

„Az Európai Unió olajembargóra vonatkozó döntése több évvel közelebb hozza azt az időpontot, amikor Magyarország már nettó befizetői pozícióba kerül a közösségen belül. Ez a magyar gazdaság fejlődési ütemét tekintve várhatóan 2028-ban következik be, hiszen hazánk az elmúlt években magasabb fejlődési ütemet produkált az Európai Unió magországainál.

Az olajembargó az elmúlt évek legjelentősebb, hosszú távra kiható döntése az Európai Unió gazdaságának jövőjéről. Miközben a nyugati világon kívüli országok élvezhetik az olcsó és szinte korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló orosz nyersanyagok előnyeit, európai partnereink gyakorlatilag atombombát dobtak le a saját gazdaságukra. Európában a világ más részeinél sokkal drágább lesz az energia, ez pedig egyrészről nagyban rontja az emberek életszínvonalát, másrészről óriási versenyképességi hátrányt jelent az európai vállalatok számára.

Az Európai Unió az elmúlt 40 évben elveszítette világgazdasági részesedésének felét, tehát erősen leszakadó pályán van az olajembargó nélkül is. Ezt a folyamatot sikerült most jelentősen felgyorsítani. Magyarországnak egyre nyilvánvalóbb érdeke fűződik ahhoz, hogy gazdasági kapcsolatait kiegyensúlyozza és keleti irányban bővítse. A világ növekedési pólusai jelenleg ugyanis a keleti országokban vannak, nem pedig Nyugat Európában. A nyugat-európai jólét nagyon hamar, már az idei évben megkérdőjeleződik. A közelmúltban készült felmérés szerint a britek negyede kénytelen napi egy étkezést kihagyni az élelmiszerek gyorsan emelkedő árai miatt, idén nyáron már több nyugat-európai országban hiányt valószínűsítenek benzinből és gázolajból, a téli hónapokban pedig erősen esélyes, hogy nem lesz elegendő gáz sem az áramtermeléshez sem a lakossági fűtéshez.”

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2022. június 03. 21:40
Te szegény, már megint csődbe megy a Nyugat?
hunnia
2022. június 03. 20:49
Just egy megjegyzést. Talán Európának nem lesz annyira rossz. Komolyan remélem, hogy legalább gazdasági tekintetben Europa, és főleg a németek elmezavara csak ideiglenes, és a háború után megjön az eszük.
Lajoss
2022. június 03. 15:33
Na,a Senkiházi János,a Mandi aduásza..:)
Tiszafa
2022. június 03. 14:47
Ámen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!