Nem érdeke a világnak az USA hatalmának korlátozása

2022. június 02. 13:28

Amerikai vezetés nélkül Európa nem tud egységesen fellépni Putyinnal szemben.

2022. június 02. 13:28
Hal Brands
Bloomberg

„Nehéz év van az amerikai külpolitikai mozgástér korlátozását támogatók erők – elemzői hálózatok, tanácsadók és politikusok – mögött. Befolyásuk csúcspontját az Afganisztánból történő kivonulás jelentette, az orosz-ukrán háború kitörése viszont kezdetben visszavetette az erejüket. Most viszont újra, kitartóan bírálják az Egyesült Államok külpolitikáját, ugyanakkor nem túl meggyőzően.

A kritikusok köre igen kiterjedt. Ide tartoznak a beavatkozásellenes tudósok, akik gyakran nem ideológiai alapú „realistának” nevezik magukat, valamint egyes agytrösztök is, mint például a Quincy Institute. De a tábor olyan libertariánusokat foglal magában, mint Rand Paul szenátor, aki radikálisan csökkentené az Egyesült Államok külpolitikai költségvetését, valamint olyan progresszív politikusok is, akik az amerikai globalizmusban az imperializmust és a neoliberalizmust vélik felfedezni. Ugyanakkor ide sorolhatók a pacifisták is, akik magát a háborút tartják a legnagyobb ellenségüknek, valamint olyan nacionalista politikusok, mint Josh Hawley szenátor, aki szerint Kínával csak akkor tudja felvenni a versenyt az USA, ha előbb otthon rak rendet. 

Egyesek a globális kereskedelem visszaszorítására törekednek; mások elsősorban az Egyesült Államok folyamatos európai és közel-keleti szerepvállalását ítélik el. Ami összeköti a különböző irányokat az az a meggyőződés, hogy az Egyesült Államok túlzott hatalma katasztrofális következményekkel járt a világ, de még az USA számára is. 

Ez a koalíció egy évvel ezelőtt sikerként könyvelhette el, hogy Joe Biden elítélte az „örök háborúkat” és kivonult Afganisztánból. (…)

A sikermámor azonban nem tartott sokáig. Az afgán állam az amerikai csapatok teljes kivonása közben összeömlött, ami bebizonyította, hogy a hadviselés drága dolog, de egy háború elvesztése ennél is drágább. Majd jött az orosz-ukrán háború. Vlagyimir Putyin erői a szovjet birodalom helyreállítására törekszenek és ukrán állampolgárokat gyilkolnak; világossá vált, hogy milyen szörnyű lenne az a világ, amit Washington nélkül irányítanának a nagyhatalmak. 

(….)

(…) Tegyük fel, hogy Washington nem folytatja Ukrajna támogatását, és az európaiakra bízza a kontinens biztonságát. Mit jelentene ez? 

Az elmúlt évszázadból – vagy akár az elmúlt hat hónapból – ítélve a válasz biztosan nem egy stabil Európa és egy anyagilag biztos lapokon álló Amerika lenne. Inkább a sikeres orosz invázió képe körvonalazódik, ami bizonytalanságot eredményezne Európában. Európa, amerikai vezetése nélkül, kevésbé tudna egységesen fellépni és így Putyinnal szemben is nehezebben cselekedne. A kialakuló globális instabilitás közepette pedig Kína hatalmát is nehezebben lehetne ellensúlyozni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vallasz Vilmos
2022. július 25. 17:52
Ha USA nem lenne, nem lenne most háború.
sheu
2022. július 25. 17:49
"Amerikai vezetés nélkül Európa nem tud egységesen fellépni Putyinnal szemben." Nekem sokkal több közöm van Oroszországhoz, mint az USA-hoz. Itt van mellettünk, természetes szövetségesünk lenne egy jobb világban, és nem ugatna bele abba, hogy a buziknak milyen jogaik vannak például. Meg semmi másba sem, szemben az USA-val, akik mindig mindenbe beleugatnak. Szóval el lehetne takarodni végre Európából, törődjetek a magatok dolgával jenkik.
Nehidd El
2022. július 19. 20:09
"Amerikai vezetés nélkül Európa nem tud egységesen fellépni Putyinnal szemben." Amerikai vezetés nélkül nem is akarna. De nem is volna miért, mert nem alakult volna Ukrajna tűzfészekké.
lolek
2022. július 15. 21:39
Nem kell sem amerikai, sem másmilyen vezetésű Európa. Többpólusú világrendre van szükség....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik