A magyar politika nemhogy a problémákra adott válaszokat nem találja el

2022. június 30. 16:05

De magát a problémát sem.

2022. június 30. 16:05
Hont András
Hont András
Facebook

„»Te tulajdonképpen kivel vagy?« Illusztráció.

Az egyik szerint háborús infláció van, a másik szerint orbáni infláció. Nézzük a Telex mai összefoglalóját. (»Ez az információ a magyar sajtóba nem nagyon csorgott le« fordulat különösen tetszik).

»Bár ez az információ a magyar sajtóba nem nagyon csorgott le, az üzemanyagárak elszaladásához nagyban hozzájárult az is, hogy a finomítói kapacitások világszerte szűkösek. A koronavírus-járvány alatt összeomlott az olaj iránti kereslet, ezért sok finomító bezárt, és máig nem nyitott újra. Így amikor a járvány utáni nyitás során ismét kilőtt a benzin és dízel iránti kereslet, már nem voltak elegendőek a megmaradt kapacitások.

Egy, a háborútól független, de gyakran felhozott ok, hogy az áremelkedés elszaladásához nagyban hozzájárultak a koronavírus-járvány alatt elfogadott nyugati élénkítőcsomagok, amelyek jelentős átmeneti, de közvetlen pénzügyi transzfereket tartalmaztak a háztartások számára. Magyarul: például az amerikai állam a korábbinál jóval bőkezűbb és gyakoribb családi pótlékot és munkanélküli-segélyt fizetett, és jelentős adókedvezményekkel támogatta a népet, amely ezt a pénzt fogyasztásra költötte. Ez jelentősen növelte a keresletet, ám a termelés részben pont a Covid-járványhoz köthető fennakadások miatt nem tudott lépést tartani a kereslettel, emiatt az árak emelkedni kezdtek.

Egy kapcsolódó, a koronavírushoz köthető jelenség a fogyasztási szokások gyors változása is.

Ennek egy klasszikus példája, hogy a karanténban az emberek sok számítógépet vásároltak, de nem mentek étterembe és nem utaztak. Most már kevesebben vesznek számítógépet, de többet utaznak és többet járnak étterembe, ami csökkentette az elektronikai ellátási láncok felfordulását, de jelentősen növelte az üzemanyag iránti keresletet és a szolgáltatási szektor munkaerőigényét. Ezért van, hogy az olaj és más nyersanyagok ára már bőven az ukrajnai háború előtt felfelé kúszott, az élelmiszerek világpiaci ára pedig évek óta rekordokat döntöget«.

(https://telex.hu/.../putyin-szankcio-gaz-olajar-inflacio...)

A magyar politika (de a politikai kommunikáció egészen biztos) nemhogy a problémákra adott válaszokat nem találja el, de magát a problémát sem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kolozsv
2022. július 03. 10:08
Mi van, most hová nyalsz? A telex írásából a teljes magyar politikára teszel dehonesztáló véleményt?
Kamcsatka5
2022. július 01. 22:13
Figyelem az ötöt! Baszki, nem meritek kimondani,hogy amig a Fuggerék szarosgyuriai pénzelik a moslékot addig ne számítsanak nyerésre!
Kamcsatka5
2022. július 01. 22:03
Figyelem az ötöt! Baszki, nem meritek kimondani,hogy amig a Fuggerék szarosgyuriai pénzelik a moslékot addig ne számítsanak nyerésre!
olajfa1
2022. július 01. 20:37
Niedermüller egyből elveszi amit Orbán Viktor adott az autósoknak a benzinárstoppal meg a BÉRNÖVEKEDÉSSEL!!! Vagyis amit Orbán adott a magyar autósoknak... azt NIEDERMÜLLER meg a 40 DK-s társa AZONNAL ELVETTE A BRUTÁLIS PARKOLÁSI DÍJJAL!!!... no és ez teljesen természetes a DK-s politikusoknak!! NO ÉS ŐK EZZEL AZ ÁREMELÉSSEL!!!!! "HARCOLNAK" AZ INFLÁCIÓ ELLEN, MEG AZ ÁREMELKEDÉSEK ELLEN!!!!!... /mert csak ehhez van joguk!... -még belegondolni is rettenetes hogy mi lenne ha nem küzdenének az infláció ellen!!!...??????/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!