Ezért fütyülik ki a magyarok a focisták térdelését

2022. június 16. 11:10

Az Anglia által képiviselt népnevelő küldetés egy furcsa önközpontú világnézet eredménye.

2022. június 16. 11:10
William Nattrass
UnHerd

„A magyarok a szívükre vették a korábbi angol kritikákat. A nyugati rasszizmusellenes álláspont elutasítása Magyarország kulturális függetlenségének egyik kulcsfontosságú jelzője, ez a különbség ugyanakkor nem csak Magyarországon van jelen. Közép-Európában sok futballrajongó Orbán Viktor álláspontját képviseli azzal, hogy Anglia rasszizmusellenes kiállását „provokációnak” tartja. 

(…)

Noha a közép-európai futball is egyértelműen problémaként kezeli a rasszizmust, az mégis összefonódott a nyugati kulturális folyamatok szélesebb körű bírálatával. A magyarok, csehek és a többi közép-európai nemzet nem nézik jó szemmel, hogy Nagy-Britannia a rasszizmusellenes törekvéseivel megpróbálja kioktatni őket. 

A „térdelés” például nemcsak egy személyes indíttatású döntés, hanem egy „nyilvános gesztus”. Southgate ezt a budapesti meccs után meg is erősítette, játékosai szerinte azért térdelnek, hogy „az embereket neveljék". 

A magyarok és a csehek elutasítják ezt az álláspontot, hiszen nem gondolják úgy, hogy az angoloknak joguk lenne kioktatni őket faji kérdésekben. Ezen közép-európai országok nem voltak elnyomó gyarmati nagyhatalmak, és a globalizáció folyamata is kevésbé érintette őket – így nem látják megalapozottnak azt sem, hogy saját múltjukkal és jelenükkel kapcsolatban erkölcsi önvizsgálatot végezzenek. Sokak számára az Anglia által képiviselt népnevelő küldetés egy furcsa önközpontú világnézet eredménye. 

A „térdelés”, mint gesztus a „fehér privilégium” elgondolásában gyökerezik, amelyet általában egyetemesen fognak fel, figyelmen kívül hagyva egy adott társadalmi csoport sajátos történelmét. Azok az országok, amelyeket nemrég még elnyomtak, és kultúrájuk és nyelvük megőrzéséért küzdöttek, megmagyarázhatatlannak tartják az ellenreakciókat.  

A „térdelés” pont azért kelt felháborodást és azért övezi vita, mert olyan emberek, mint az angol szövetségi kapitány azt sugallják, hogy a magyaroknak, cseheknek és másoknak a múltjuktól teljesen függetlenül szégyellniük kellene magukat. Akármekkora hévvel próbálják támadni a szurkolókat, Közép-Európa továbbra el fogja utasítani ezeket a kritikát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lolek
2022. december 16. 14:05
Teljes joggal fütyülik ki, nekünk nincs miért térdelni.
Emery4919
2022. december 16. 14:04
Csak egy komment David Harris 12 nappal ezelőtt „A magyarok, csehek és mások nem nézik jó szemmel azt, amit Nagy-Britannia rasszizmusellenes törekvésének pártfogó nevelési szándékának tekintenek. ” És a britek milliói sem. A többi is hasonló
falcatus
2022. december 16. 14:04
...mindenki félreérti a térdelést. Azért térdeltek, hogy elégedjünk meg az egy nullal, Féltek egy újabb 7:1 -től. Könyörgésük meghallgattatott, megelégedtünk a négynullás arany középúttal. legközelebb meg azért térdelnek, hogy megköszönjék
Feri70
2022. december 16. 14:04
Akkor az osztrákoknak is térdelni kellene a csehek, magyarok, szlovénok, horvátok előtt. 400 évig uralkodtak rajtunk. És nehogy bedöljön valaki, most is azt akarják. A magyarok a legnagyobb ellenségei nem a románok, hanem az osztrákok. A románok is ráfognak jönni előbb utóbb, amire a szerbek már rájöttek, a szlovákok kezdenek rájönni, hogy jobban kell tartani az osztrákoktól, franciáktól németektől, mint a magyaroktól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!