Üzent a Pride-nak, ezért némította a Facebook Máthé Zsuzsát

2022. június 21. 21:25

Egy napos teljes szilencium, egy hónapos negatív megkülönböztetés a büntetés a szólásszabadság jegyében.

2022. június 21. 21:25
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

Kétszer is törölte bejegyzését a Facebook, majd erőteljesen korlátozta Máthé Zsuzsa hivatalos oldalát, miután a Szent István Intézet igazgatója a Budapest Pride szervezőinek üzent. A lapunk által is szemlézett bejegyzésben Máthé felhívással fordult az lmbtq-lobbi éves nagy rendezvényének főszervezőihez, melyben azt vetette fel, 

„Mi lenne, ha a szervezők a homoszexuális emberek egészségének védelme érdekében és hazánk egészségügyi ellátórendszerének kímélete céljából, valamint egy esetleges magyarországi járványgóc kialakulását megelőzendő idén elállnának a Budapest Pride megrendezésétől...” 

Az intézetigazgató szerint ugyanis „látható, hogy Európa-szerte az azonos nemű alkalmi szexuális kapcsolatok számának megsokszorozódásával járó Pride-hónap összefüggést mutat a majomhimlő gyors terjedésével.” A közelmúltban a bécsi pride-vonulás idején megtartott családpárti tüntetésen is felszólaló Máthé Zsuzsa azzal zárta sorait: „Annyi a baj, gond körülöttünk, jó volna nem tetézni.” 

A Facebook cenzorai azonban nem nézték jó szemmel a felvetést. Mint megtudtuk, amikor mi magunk a vélemény-hasábban szemléztük az ominózus írást, az már másodszor jelent meg Máthé hivatalos közösségi oldalán, mivel az eredetileg közzétett bejegyzést (nem tudható, hogy az algoritmus hatására vagy személyes ellenőrzésnek „köszönhetően”) meglepő gyorsasággal eltüntették. 

A Szent István Intézet igazgatója ezt követően újra megjelentette sorait, ám ehhez már kommentárt is fűzött (az erről szóló képernyőmentést alább adjuk közre). Ebben jelezte, idő közben figyelmeztetést kapott a szolgáltatótól, mely szerint fent idézett sorai kimerítik a gyűlöletbeszéd fogalmát, majd tisztázta, hogy mondatai mögött gyűlölet nem, járványügyi aggodalom azonban vezérelte őt. „Egy biztos, bármit is állít a szolgáltató, nincs bennem gyűlölet” – szögezte le Máthé Zsuzsa.

Alig huszonnégy óra elteltével a kereszténydemokrata intézmény vezetőjének hivatalos oldaláról immáron másodszor is eltűnt a bejegyzés, ám ezúttal a közösségi oldal cenzorai büntetést is alkalmaztak.

Máthé Zsuzsa ezt követően egy napig nem írhat sem bejegyzést, sem hozzászólást, továbbá nem vehet részt csoportokban két teljes napig. Ami viszont a közösségi oldalt aktívan használó véleményformálók számára talán a legnagyobb büntetés, hogy bejegyzéseit 29 napon át hátrébb sorolja az algoritmus a böngészők hírfolyamában, így gondolatai, felhívásai jóval kevesebb felhasználóhoz juthatnak el. 

A közösségi oldal nem adott lehetőséget arra, hogy a kereszténydemokrata intézet vezetője reklamációt nyújthasson be, vagy a helyzet felülvizsgálatát kérje.

Kapcsolódó

Bécs és Ausztria elveszett, a genderből lett norma – Máthé Zsuzsa a Mandinernek

Tangás, kifestett férfi, homoszexuális püspöknek öltözött provokátor, kutyajelmezbe öltözött, pórázon vezetett felnőtt emberek – a szélsőséges extremitás lenne az új norma? Máthé Zsuzsával beszélgettünk szombati, bécsi tapasztalatairól, ahol a tolerancia jegyében megfélemlítve gyűlhettek csak össze a Pride árnyékában a családpárti hazafiak. Bővebben...

Tangás, kifestett férfi, homoszexuális püspöknek öltözött provokátor, kutyajelmezbe öltözött, pórázon vezetett felnőtt emberek – a szélsőséges extremitás lenne az új norma? Máthé Zsuzsával beszélgettünk szombati, bécsi tapasztalatairól, ahol a tolerancia jegyében megfélemlítve gyűlhettek csak össze a Pride árnyékában a családpárti hazafiak. 

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
remi
2022. június 22. 10:54
Én pl. nagyon jól elvagyok a faszbukk nevű szarhalom nélkül, sose regisztráltam, sose használtam így aztán nem tudják az adataimat se eladni, vagy mondvacsinált röhejes indokokkal cenzúrázni, stb. Mindenki másnak is ezt javaslom és a problémakör magától megszűnik.
Reszelő Aladár
2022. június 22. 10:43
Erre van a Mandiner és a teljes Megafon csapat! Ha ők hátrébb sorolják, akkor mi előrébb fogjuk.
zakar zoltán béla
2022. június 22. 10:15
A ny-ugathy demokrácia már oly mély, mint egy a pokolba csúszott pöcegödör...
zakar zoltán béla
2022. június 22. 10:05
szia koki
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!