Ha az Azov-ezred harcosai a hőseid, akkor Prónay is az

2022. június 21. 10:55

Csodálod az Azov-ezred döbbenetes helytállását? Akkor a fehérterroristákat is tiszteled, ugye?

2022. június 21. 10:55
null
Balogh Gábor
Balogh Gábor
Azonnali.hu

„A moszkvai propaganda szerint Ukrajnában február óta nem háború, hanem »különleges katonai művelet« zajlik, melynek fő célja a »nácitlanítás«. Putyin szerint ugyanis Kijevben szélsőjobboldali kormányzat uralkodik. Az állítás abszurditásának bizonyítékául talán elég Volodimir Zelenszkij zsidó származású felmenőit megemlíteni. Az ugyanakkor tény, hogy az országban nem csak megtűrik, de az ukrán fegyveres erőkbe is beintegrálták a militáns, magukat sokszor nyíltan a nemzetiszocializmus híveinek valló alakulatokat. Sőt, ezek a csoportok – mindenekelőtt az Azov ezred – az invázió megindulása óta a honvédő háború hőseivé váltak az ukrán hivatalos kommunikációban. Mariupol borzalmas pusztítással járó ostroma és az azovisták valóban megrendítően önfeláldozó küzdelme nyomán aztán ez a heroizálás a nemzetközi közbeszédben is elterjedt. Az oroszok erre válaszul azzal vádolják a Nyugatot, hogy nácikat fegyvereznek fel és dicsőítenek, s bizony ez a vélemény is sok követőre talált a putyinista, vagy egyszerűen csak a nyugati szövetségi rendszerrel szemben kritikus körökben.

Most akkor kinek van igaza? Nos, az egyszerű igazságok diszkontjának törzsvásárlói számára bizonyára csalódás, de a helyzet az, hogy mindkét oldalnak, és egyiknek sem.

Amit az Azovról Moszkva és Kijev állít, azok külön-külön tények – ám a narratíva, amit kerekítenek köré, mindkét esetben alapjaiban hamis.

Ezt egyébként nekünk, magyaroknak nem is olyan nehéz belátni, hiszen a mi történelmünkben is akadnak hasonló figurák, akiket egy faék-egyszerűségű hollywoodizált morális koordinátarendszerben aligha tudnánk elhelyezni. Hiszen hová tennénk a kései rablólovagból Eger hősévé vált Dobó Istvánt, a császáriak és katolikus civilek által éppen úgy rettegett hajdúkat, vagy a 1848-as délvidéki harcokban vakmerő hősiességről és brutális kegyetlenségről is tanúbizonyágot tevő betyárokat? Ám akad múltunkban ennél időben és a körülményeket tekintve is közelebbi párhuzam.”

Nyitóképen: Az Azov-ezred tagjai. Fotó: Genya Savilov / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. június 22. 00:40
Valamit olvastam a témáról, de pontos, ténybeli ismeretem nem volt. De a feleségem orgoványi. Egy rokonánál hallgattam a beszélgetést: és akkor szekérre rakták őket, kivitték az erdőbe, és megverték. Eltelt néhány év, és meghallottam a pontosítást: bizony agyonverés volt az. És amit meg korábban is tudtam: a Latinka, Szamueli akasztások. Azokat elsőre sem kellett kibontani, hogy értelmezzem. Nem írok y-t neki. Bizony, ez bibliai. A tovább olvasott biblia. Nem a kalácsos, kenyeres, hanem a szemet-szemért, kard által, történet. Én nem csodálkozom, ha az történik az akasztókkal, körömletépőkkel, kulák agyonverőkkel, amit ők csináltak.
Reszelő Aladár
2022. június 21. 21:01
Ő a tudásközpontos Prónay?
csoka2000
2022. június 21. 19:57
Hát "irókám", te aztán egy izig-vérig rohadt köcsög vagy! Dobó, mint rablólovag! Te ezeket honnan izzadod ki ? A cserbenhagyó Habsburg firkászok szellentésében beleszagoltál és ez jött ki? Vigyázz mert pofán fosnak! Prónay a nemzet patkányait( az őseidet) irtotta és Horthy mégis megbüntette. Ezek az Azov tagok, 40 ezer oroszt gyilkoltak meg csak úgy , az elmúlt 10 éveben. Az gondolom nem számit. Te úgy vagy rohadt, ahogy az Azov tagjai .
Akitlosz
2022. június 21. 16:03
"Csodálod az Azov-ezred döbbenetes helytállását? Akkor a fehérterroristákat is tiszteled, ugye?" Nem. Csak a "fehérterroristákat". Hozzáláttam, hogy megindokolom, de rájöttem, hogy a szerzőnek, aki ilyent kérdez, felesleges lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!