Az őrálló vármegye

2022. június 23. 07:10

Ezek állanak őrt dönthetetlen morális erővel alkotmányunkért.

2022. június 23. 07:10
null
Faggyas Sándor
Magyar Nemzet

„Hazánk alkotmányos létének egyik fő kincse a szólás szabadsága, a másik – melyhez hasonlóval Európa legszabadabb nemzetei sem dicsekedhetnek – a vármegyei municípium. Ezt nem más, mint Deák Ferenc jelentette ki a pozsonyi diétán 1835. június 16-án Wesselényi Miklós báró és a szólásszabadság védelmében elmondott híres beszédében. 

Ezek állanak őrt dönthetetlen morális erővel alkotmányunkért, innen forrásoznak, s oda térnek vissza gyakorlatilag a nemzetnek minden jussai, s törvényhozási hatóságunk is innen ered, ezen alapul

– tette hozzá.

Miért fontos és aktuális emlékeztetni arra, hogy a később a haza bölcseként tisztelt országgyűlési követ mit mondott majd kétszáz éve a vármegyéről, amit feladhatatlan nemzeti intézménynek tartott? Azért, mert a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté által kedden benyújtott alaptörvény-módosítási javaslat értelmében Magyarország tizenkilenc megyéjét ismét vármegyéknek neveznék.

A javaslat indoklása szerint a vármegye szó használatának visszaállítása a mai magyar jogrendbe biztosítja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is tovább éljenek. Emellett a vármegye szó használata a nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését és egyben a magyar demokrácia nemzeti karakterét is erősíti. Ezzel együtt – mint az a Varga Mihály pénzügyminiszter által benyújtott, a 2023-as költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslatból kiderül – a kormánymegbízottak titulusa a jövőben újra főispán lesz, szintén a történelmi hagyományok tisztelete és újjáélesztése jegyében.”

Nyitókép: A balassagyarmati Vármegyeháza. MTI, Komka Péter

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2022. június 23. 13:53
"Ugyanez lenne a helyzet a főispán esetében is. Történelmi hagyományainknak megfelelő elnevezés, mai tartalommal." Az önkényuralom szégyene, amit a főispán szó jelent, morálisan nem "vállalható hagyomány" - hanem felháborító aljasság.
RasPutin
2022. június 23. 12:20
Ezek állanak őrt dönthetetlen morális erővel alkotmányunkért. Alkotmány nagy A. De egyébként Alaptörvényetek van és nem Alkotmányotok.
budapesti
2022. június 23. 11:39
"Deák Ferenc jelentette ki a pozsonyi diétán 1835. június 16-án" Nem tudom, feltűnt-e valakinek, de az majdnem 200 éve volt, egy teljesen más történelmi, társadalmi helyzetben. Hamis a párhuzam.
Draco Paladin
2022. június 23. 08:47
Röhejes ez az egész, nem baj, csináljátok, legalább lesz megint miért röhögni a kormányon meg a Malacon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!