Kié az Adria?

2022. május 13. 09:48

Nehogy már mi, horvát és magyar patrióták kérjünk elnézést, mert hiszünk a két nép barátságában.

2022. május 13. 09:48
null
Szentesi Zöldi László
Magyar Nemzet

„Herczeg Ferenc – akit nem minősíteni, egyszerűen csak olvasgatni kellene – lassan száz esztendeje feltárta nekünk a magyar Adria természetrajzát. »Azt mondták, nem való, hogy magyar író létemre idegenben ölöm az időmet és szedem a benyomásaimat. Kálmán király emlékére kérdem: hát Magyarország már nem terjed a Kárpátoktól az Adriáig?«

Válaszoljunk az író helyett: Magyarország addig terjed, amíg otthon érezzük magunkat. És bocsásson meg a világ, közép-európai emberek lévén az Adrián, Krakkóban, Brassóban vagy Brünnben nagyon sok magyar otthon érzi magát (és viszont), Európa távolabbi tájait, népeit gyakran már meg kell fejtenünk.

Hogy a magyarországi és horvátországi baloldal azonmód revizionizmussal támadja Orbán Viktort, mert történelmi kitérőt tett, voltaképpen természetes. Éppen az volna a meglepő, ha a horvát baloldali azt mondaná, hogy bunyevác magyarok között otthonosan érzi magát, hiszen a baloldali, éljen bárhol, mindig ideológiai gátak előtt toporog, ugrani nem mer, csak bámészkodik. Tényleg ne legyünk már gyerekek, ne szítsunk ellentétet, ne bomlasszunk, ne játsszunk haragszomrádot ostoba félremagyarázások miatt.

Mi, magyarok kedveljük a horvátokat (szerintem ők is minket, de erről nyilatkozzon egy horvát publicista, ne én). A pécsieknek Eszék – maradjunk ennyiben – nem szomszédvár, ezerszer több. Az Adriára évente nyaralni érkező magyar százezrek nemzetközi összehasonlításban is sokan vannak, szépen építik a horvát turizmust. Közös nemzeti emlékezetünkben ott van Zrínyi Miklós, ott vannak a Frangepánok, a nagy író, Miroslav Krleza Budapesten is élt, működött, hadd ne soroljam vég nélkül a sokszázados baráti kapcsolat tanúje­leit. Horvátország Magyarországról nézve barátságos, kedves hely, de egyúttal több is annál: testvéri ország, benne a testvéri horvát nemzettel. Barátaink, rokonaink, szomszédaink – egy ilyen kapcsolatban nem magyarázkodunk, pusztán azért, mert az ember nemigen tud arról mit mondani, miért szereti jobban a családtagjait, mint másokat.”

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. május 13. 22:15
"Kié az Adria?" Adria hercegéé és a feleségéé.
Pelso j.
2022. május 13. 19:42
"Magyarország addig terjed, amíg otthon érezzük magunkat." te barom
kunfia
2022. május 13. 16:29
És mindez azért,mert Orbán burkoltan hazudott valamit megint. Mert ugyan ha lenne tengerpartunk,mivel lennénk előrébb a mai helyzetben,hiszen a tengerig most sem kell vámot fizetni?Erre alapozni egy olyan mondást,hogy azért nem támogatjuk az embargót,mert elvették a tengerünk? Nem került messzebb Budapesttől a tengerpart,így nekünk ugyanannyiba kerül az utaztatása az olajnak,mintha lenne tengerünk.
olajfa1
2022. május 13. 15:40
HOL VANNAK ILYENKOR A "LIBERÁLISOK"... Mondjuk a magyar "liberálisok" meg a horváth "liberálisok"??? miért nem tüntetnek????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!