Öntsünk tiszta vizet a pohárba: mi folyik itt Budapesten?

2022. május 25. 18:55

A ma délelőtt előálló fővárosi politikai helyzet legnagyobb vesztesei a budapestiek.

2022. május 25. 18:55
null
Hajnal Miklós
Facebook

„Ma ugyanis a fővárosi közgyűlés több fontos ügyben is döntött volna, többek közt a budai fonódó villamosról, a roma gyakornoki programról és a nagytétényi természetvédelmi terület sorsáról. Éppen ezért is voltak ma bent a Momentum fővárosi képviselői és polgármesterei a Városházán, hogy egytől egyig támogassák ezeket a javaslatokat. És igen, van egy politikai vitánk is. Jó lenne ezt azonban ettől függetlenül kezelni.

Mielőtt a részletekbe belemennénk, egy dolgot le kell szögeznem: a Momentumnak Dr. Bősz Anett személye ellen nincsen ellenvetése. Sőt, a Momentum kifejezetten támogatja azt a gyakorlatot, amit a DK is követett Bősz Anett jelölésével. Eszerint ugyanis egy parlamentbe jutó képviselő helyére ugyanaz a párt jelöl, amely színeiben az adott képviselő bejutott az Országgyűlésbe.

Magától értetődőnek gondolom, hogy ha valaki országgyűlési képviselőként a Parlamentbe kerül, akkor a helyére a pártja jelölhet. Ezt az irányelvet mi bármikor írásban is szívesen rögzítjuk. Ha pedig a DK is így tesz – és miért ne tenne így? – akkor minden vitánkat egy nap alatt megoldhatjuk.

És hogy miért fontos ennek az elvnek a betartása? Mert több olyan időközi választás is lesz a következő hónapokban, ahol a korábbi ellenzéki képviselői mandátumok megőrzése a tét. A DK főpolgármester-helyettesi székét biztosan nem fogja átvenni a Fidesz. Nem is tudják, és mi nem is engednénk. Az önkormányzati képviselői helyekért viszont meg kell küzdeni a Fidesszel a most következő időközi választásokon. Itt fel sem merülhet, hogy megkérdőjelezzük parlamenti képviselőink utódait.

Azt gondolom, úgy helyes, ha a Momentum nem indít például Miskolcon, Hegedűs Andrea körzetében, vagy Isaszegen, Barkóczi Balázs körzetében ellen-jelöltet, és a DK sem indít például Újbudán, Orosz Anna és Bedő Dávid körzeteiben ellen-jelöltet. Mi sajnos Újbudáról nem ezeket a híreket kaptuk. Így viszont a legnyerhetőbb önkormányzati körzetekben is előállhat az a helyzet, hogy egy összellenzéki támogatású momentumos, egy DK-s és egy fideszes jelölt indul el egy egyfordulós választáson. Ennek az eredménye viszonylag borítékolható: újabb Fidesz-győzelmek, újabb Fidesz-mandátumok, és az ellenzék meggyengülése Budapest számos kerületében. Ezt pedig nem hagyhatjuk.

Nyilván a pártok között sok vita van. Sok más időközi választás is van még az országban, rengeteg eltérő okból. Azokról lehet vitázni. Ahogy lehet vitázni arról is, hogy kinek a neve mellett hány logó legyen. Ezek kevésbé fajsúlyos kérdések. De ha ebben az alapelvben, a győztes parlamenti képviselőink pótlásában sem vagyunk képesek viták és kettős mércék nélkül megállapodni, hogy nem indulunk rá egymásra, az egy szegénységi bizonyítvány az ellenzék egészére nézve. Azt üzeni, hogy nem csak veszíteni, de még győzni sem tudunk rendesen.

Bősz Anett főpolgármester-helyettesi kinevezését tehát bármelyik pillanatban támogatni tudjuk. Csupán arra kérünk garanciát, hogy azt az alapelvet, ami alapján őt a DK jelöli, tartsuk is be mindenhol. És ne hagyjuk, hogy a Fidesz újabb mandátumokhoz jusson az országban.”

(Fotó: Karácsony Gergely főpolgármester nyilatkozik a sajtónak a Városházán 2022. május 25-én. Összeveszett a DK és a Momentum, határozatképtelenség miatt elmaradt a Fővárosi Közgyűlés erre a napra összehívott ülése.MTI/Bruzák Noémi)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. május 27. 14:30
Hajrá,Miklós! :)
Petana
2022. május 27. 10:27
A budapestiek már akkor veszítettek,amikor K.G.lett a főpolgi.Ez a helyzet meg létre sem jött volna,ha Erzsi néne nem kerül fel a listára, és Budapestet rombolná tovább,nem az egész országot.
Nehidd El
2022. május 26. 22:56
"A ma délelőtt előálló fővárosi politikai helyzet legnagyobb vesztesei a budapestiek." Valójában a 2019 őszén előálló fővárosi politikai helyzet legnagyobb vesztesei a budapestiek. Egyre többen ismerik fel közülük.
sarzal
2022. május 26. 20:28
most is mint egy közgazdász nyilatkozott...mikor annak érzi magát vannak a legzseniálisabb meglátásai mint olvashatjuk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik