Májusi hidegzuhany

2022. május 28. 09:46

Orbán „rezsicsökkentését” a velünk tárgyalók uniós országok nem veszik komolyan.

2022. május 28. 09:46
null
Kéri László
Kéri László
Hírklikk

„Párhuzamosan e belpolitikai eseménysorozattal vívta – és vívja – a magyar kormányfő a maga nemzetközi harcait az oroszok ellen foganatosítandó embargók, tilalmak elfogadtatásával szemben. Május végén egyelőre úgy tetszik, hogy egyfelől az orosz érdekek védelmében napról napra elszigeteltebbé válik, bár azt sem lehet eléggé nyomatékkal elmondanunk, hogy az orosz energia-függőségtől történő megszabadulást sokkal könnyebb lehet látványosan deklarálni, ugyanakkor összehasonlíthatatlanul nehezebb ügy ténylegesen megvalósítani. A deklarációk könnyűsége, valamint a megvalósítás nehézségei közötti résbe benyomakodva sikerült május végén Orbán Viktornak olyan nemzetközi pozíciót kiverekednie, amelybe belekapaszkodva még egy ideig sikerrel játszhatja kedvenc külpolitikai mutatványát: a pávatáncot. Itthoni piacon lényegesen könnyebb dolga van, mert a hazai értékesítés során az országlakók többségét már évek óta sikerült meggyőzni a »rezsicsökkentés« áldásos mivolta felől.

A nemzetközi fórumokon mindez aligha eladható, mivel az uniós országok többségében már most is példátlanul magas energiaárakat kénytelenek megfizetni, ezért az itteni érvrendszert kénytelen a szokásos szuverenitás-védő ethoszra építeni. Amit viszont a velünk tárgyalók azért sem vesznek komolyan, mert ez a felfokozott szuverenitás-érzékenység éppenséggel a legkevésbé sem mutatható fel az orosz-magyar relációban. Orbán Viktor eddig az orosz agresszió következményeit belpolitikai keretek között sikerrel fordíthatta a maga javára és az sem kétséges, hogy az áprilisi győzelmében is döntő mozzanat lehetett az egyoldalúan deklarált »békepártisága«. Az európai hadszíntéren viszont mindez nemcsak, hogy kevés, hanem meglehetősen kontraproduktív, ezért az unióval vívandó küzdelmeiben kénytelen lesz számos olyan engedményre is, amelyeket itthon majd igyekezni fognak merőben más jellegű kényszerek következményeiként tálalni.”

Kép forrása: YouTube

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 239 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
erossvass
2022. május 30. 08:59
Nem veszik, persze, hogy nem veszik. Semmi árcsökkentést sem vesznek komolyan. De azonnal visítani kezdtek a szomszédban, amiért csak magyar rendszámú autók tankolhatnak olcsón. Hogy is van ez? Egyetértés nincs, jól járni jó lenne??
BlancoAgilon38
2022. május 30. 08:34
"Orbán „rezsicsökkentését” a velünk tárgyalók uniós országok nem veszik komolyan." :DDD De Lacikám, te elhülyült libbant barom. Ki nem szarik erre?
Vonyisz
2022. május 30. 08:04
Magyarország hatalmas földgáz és kőolaj készleten csücsül. A meglévő kitermelés csökken. Új helyek találása, kitermelése kockázatos, költséges. Amint megtalálja a kormány a megfelelő jogi konstrukciót a hazai és külföldi cégekkel, befektetőkkel: felpörög a hazai kitermelés. Reális az, ha a hazai fogyasztás a felére csökken, a termelés duplázódik, triplázódik, akkor önellátóak leszünk, sőt! A probléma ezzel kapcsolatban ugyanaz, amiért a közel-keleti országok kiröhögték az EU-t: 2030-ig akarsz csak venni gázt és olajat? El kell törölni a CO2 mizéria miatti karbon kvótákat. Rögzíteni kell, hogy az áram-mixben az időjárásfüggők aránya nem veszélyeztetheti az ellátást (áram össztermelés max 20%)!
kaffogó hebrencs
2022. május 30. 07:32
Szakértő Úr megszakérti... Köszönjük az előkészítő munkát a 2026-os ötödik kétharmadhoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!