Az én két fillérem a Pesti TV-hez…

2022. május 31. 14:21

Szóval én is bedobom a két fillért, hozzáfűzöm a magam kis szösszenetét a témához.

2022. május 31. 14:21
null
Jeszenszky Zsolt
Jeszenszky Zsolt
PestiSrácok.hu

„Magyarul nem igazán használjuk ezt az angolban igen elterjedt kifejezést (»to put in my two cents« – vagy »mytwo cents’ worth«), amikor a saját rövid, személyes véleményünket fűzzük hozzá valamihez. A kifejezés egyébként bibliai eredetű: Márk evangéliumának 12. fejezetében, a 41-44. igeversekben találjuk a példát, amikor Jézus ül a templomi persellyel szemben, és nézi az adakozókat, köztük az özvegyasszonyt, aki csak két fillért dob be. Az angol innen emelte be a kifejezést a köznyelvbe, némileg más értelmezéssel.

Szóval én is bedobom a két fillért, hozzáfűzöm a magam kis szösszenetét a témához, amiről persze már valószínűleg nagyjából mindenki megírt, elmondott mindent, mivel ezekben a napokban elég sokan pörögnek rajta. Ami nyilván hamar elmúlik, minden csoda három napig tart (csak hogy megint a Bibliát idézzem). Tulajdonképpen meglepő is, hogy ahhoz képest, hogy senki nem nézte a televíziót, mégis mennyit foglalkoznak, mekkorát örömködnek ellenzéki oldalon a bezárásán.

Jelen írás korlátozott terjedelme miatt rengeteg dologra nem tudunk kitérni, de a nézettségről azért pár szót muszáj ejteni. Leginkább azt, hogy van a Nielsen-mérés, amely – elvileg – mutatja, hogy mennyien néznek egy-egy csatornát, műsort a televízióban. Ez a mérés ugyan nem teljes kamu – de majdnem. És nem, ezt nem én mondom, hanem már sok-sok évvel ezelőtt megmondta az akkoriban az egyik legnagyobb közvélemény-kutató cégnél dolgozó régi barátom. Nagyjából úgy működik a rendszer, hogy kb. 1120 háztartásban elhelyeznek egy »set-top box«-nak nevezett kütyüt, egy elektronikus mérőműszert, amely rögzíti, hogy az adott háztartásban mikor, melyik csatornát nézik. Az 1120 fős panel a teljes magyar lakosságot hivatott demográfiailag leképezni. A készüléket befogadó, a mérésben résztvevő háztartásokat némi jutalmat kapnak: Trófea-grill típusú »egyet, amennyit csak akar« vacsorák vagy hasonló ösztönzők garantálják… leginkább azt, hogy elsősorban egy bizonyos típusú nézőközönség legyen felülreprezentálva; az ingyenvacsorákra fogékonyak zömmel a kereskedelmi TV-k bulvárműsorait fogyasztják.”

Kapcsolódó

Megszűnik a Pesti TV

Már csak május végéig készítenek műsorokat. Bővebben...

Nyitókép: Facebook 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tailor
2022. június 01. 18:30
én még mindig az apjánál és annak osloi egyetemi jegyzeténél tartok a hazai cigányok házasodási szokásairól és annak az asszimilációt lehetetlenné tevő eredményénél ...
Reszelő Aladár
2022. június 01. 14:57
A mérés olyan, amilyen. Azon csodálkozom, hogy annyi lakásban van szolgáltatói set-top-box, ami oda-vissza kommunikál. Simán meg lehet mondani, hogy valós időben melyik eszközön mi megy éppen, még úgy is, hogy a HDMI kábel visszajelez, hogy a TV maga be van-e kapcsolva. Nyilván ebben nincs demográfiai lebontás, de van egy bazi nagy minta (több 10ezeres), ami bőven precízebb, mint a Nielsen. Inkább azon csodálkozom, hogy a reklámozók nem követelék még eddig, hogy pontsabb számokat szeretnének, hogy vajon megéri-e az RTL-nek utalni a csúcslóvét. Persze el tudom képzelni, hogy van olyan konstrukció, hogy megéri. #korrupció, #visszaosztás
Vakfolt
2022. június 01. 13:42
A fiataloknak erős magyarázatra szorulnak ma már az olyan mondások is, mint a leesett a húszfilléres, de pláne a tantusz. Mibe dobtad a mit, és miért? És hova esett? Adj egy bélást.
Lajoss
2022. június 01. 10:08
Jeszi,a kutya nem kíváncsi rátok..ennyi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!