Amióta ellenzéki politikával foglalkozom, mindig volt egy recept, egy messiás

2022. május 04. 12:16

Ezek közül Márki-Zay Péter volt a legabszurdabb.

2022. május 04. 12:16
null
Ungár Péter
Ungár Péter
Magyar Hang

„A Telexnek adott interjúmban a következőt kérdeztem: »Van a politikának felelőssége, de azoknak hol a felelőssége, akik teleírták a 444 – Telex – Magyar Hang metaverzumot, hogy Dobrev Klára egy szörnyű minőségű ember, és csak Márki-Zay Péterrel lehet nyerni?«. A Magyar Hangnak adott interjúban pedig a következőt mondtam: »a Magyar Hang az előválasztás alatt Márki-Zay Péter kampánykiadványaként funkcionált«.

Erre válaszul György Zsombor, a Magyar Hang főszerkesztője, Stumpf András, a Válasz Online alapítója és sokan mások kifogásolták, hogy igaztalanul, a beszédhelyzetemből következően hibásan és alapvetően amorálisan fogalmaztam: a sajtó és a sajtót író értelmiség nem hibázott.

Kezdjük ott, amiben egyet tudunk érteni: a negyedik kétharmadért a felelősséget az ellenzéki politikai közösségnek kell viselni, így nekem is. Hiába minden azóta – néha elegánsan, néha ízléstelenül – előszedett »mi előre megmondtuk« típusú érve az LMP-nek, a tény az tény marad: Márki-Zay Péter a mi jelöltünk is volt, a kampányt mi csináltuk és ezért mi osztozunk ebben a történelmi kudarcban.

Ugyanakkor bármennyire is posztmodern korban élünk, mégis törekedni kell arra, hogy a nyelvvel megpróbáljuk leírni azokat a jelenségeket, amiket észlelünk a világban, és ezekre a jelenségekre valamilyen választ és magyarázatot adjunk.

Márpedig ha így teszünk, akkor ki kell mondani: az előválasztás két fordulója között a kormánykritikus értelmiség egy emberként, radikálisan, metapolitikai érvekkel tűzdelve és sokszor önellentmondóan beállt Márki-Zay Péter mögé. Célja volt, hogy befolyásolja az előválasztás eredményét, mert volt egy világos elmélete arról, hogy melyik jelölttel lehet nyerni. Politikai szereplőként lépett fel.

És ez nem Márki-Zay Péter kritikája, nincs olyan politikus a földön, aki ne próbált volna kihasználni egy ilyen hátszelet. Ez annak az értelmiségnek a kritikája, akik mosoly nélkül le tudták – vagy még rosszabb esetben ma is le tudják – azt írni, hogy »európai értelemben vett konzervatív«. Azoknak a kritikája, akik szerint a vidéki választóknak fontos, hogy ki hétgyermekes és ki jár templomba rendszeresen, de nem fontos, hogy mit mond. Ez azoknak a kiritkája, akik feljogosítva érzik magukat arra, hogy minden politikai helyzetben ők rendelkezzenek a »történelem jó oldalán állók klubjának« tagsági kártyái fölött.

Amióta ellenzéki politikával foglalkozom, mindig volt egy recept, egy messiás, egy ügy és egy klub, amit követni kellett. Egy rövidebb út, egy csoda, ami megkímél minket az önmagunktól való szembenézéstől. Előválasztás, összefogás, taktikai szavazás, technikai koalíció, Milla, Bajnai Gordon, Karácsony Gergely. Republikon konferencia, Mozsár klub. Lengyel László publicisztika, bojkott, választási törvény. Karantén, Jobbik, Wunderwaffe, O1G. Fudan egyetem.

És ezek közül Márki-Zay Péter volt a legabszurdabb, hiszen az értelmiség, a sajtó és a pártok mellette felhozott érvei valójában nem voltak mások, mint a vereség végső beismerése. Hiszen a gondolatmenet valahogy úgy szólt, hogy bár mindenben igazunk van, de a választók mégsem tudnak velünk azonosulni, ezért a jobboldaliság hétgyermekes trójai falovába rejtve toljuk le vidékre a művelt nyugati gondolatokat. Ráadásul annyira tiszteletlenek voltunk a választókkal, hogy a szemük láttára akartuk átverni őket. Sorra jelentek meg publicisztikák, melyek lényege ugyanaz volt: Márki-Zay Péter ellenszenves, kijelentése többsége vállalhatatlan, programja távol áll tőlem, de vidéken pont ezért működhet. Annyira belefeledkeztünk a saját buborékunkba, hogy már észre se vettük, hogy nyilvánosan csináljuk azt, amit sötét szobákban sem illik.”

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onurisz
2022. május 05. 21:49
Egy ellenzéki politikus először mer írni az ellenzéki 'sajtópártról'. Mi sem bizonyítja jobban, hogy érzékeny pontra talált, mint az írását közlő lap főszerkesztőjének reakciója. Pedig ő csak egy altisztje a pártnak. Ugyanakkor az lehet, hogy az inkább szociális osztogatásokkal kampányolni szándékozó kevesektől, mint Ungár, távol állt MZP "programja", de az ellenzéki pártok és politikusok nagy többségétől és a 'sajtópárt' egészétől nem lehetett megkülönböztetni MZP mondandóit, függetlenül attól, hogy MZP "jobboldaliként" lett beharangozva. Azért, hogy 'hódítson' a Fidesztől. Az állítólagos kiábrándult szavazókat, akikről persze kiderült, hogy nem léteznek. (Mi szóltunk, csak nem tetszettek elhinni, hogy a sértődött Pálinkás, öreg Jeszenszky és Mellár nem képvisel senkit.) No igen. MZP jobboldali - amerikai értelemben. Az állam gazdasági és társadalmi szerepvállalását ellenző, libertariánus konzervatív. Csakhogy az ilyenek az öreg kontinensen a globalizmus "pincsikutyái", ám a keresztény hittel és az egyházakkal szemben inkább utálkoznak és a kommunista tradíciókat követve a világmegváltás mindenkori divatos eszméi felé orientálódnak. MZP ugyan nem utálkozott, csupán feltűnően barátkozott a katolikus egyház belső 'reformereivel', ellenben dőltek belőle a nemzetközi baloldal világmegváltó eszméi: a multikulti, a zöldhisztéria, a genderizmus, a tapsikolás az európai birodalomnak.
lantos
2022. május 05. 08:50
"Amióta ellenzéki politikával foglalkozom, mindig volt egy recept, egy messiás, egy ügy és egy klub, amit követni kellett." Ezt nem igazán értem. Mi az hogy ellenzéki politika? Szerintem van a politika, ami egy egész és a politikus az lehet ellenzékben, mert más elképzelése, javaslata van bizonyos dolgokról. Ezeknek viszont a polgároknak bemutatva jobbnak kéne tűnni, mint amit az éppen kormányzó politikusok cselekszenek. Az nem ellenzéki politizálás, hogy minden rossz, amit a kormány tesz és nem képesek elmondani, hogy miért és képtelenek vonzóbb alternatívát bemutatni. Azt látom, hogy az ellenzéki politikusok képtelenek rendszerben gondolkodni, nem látják az összefüggéseket, a hálóban a csomópontokat. p.s. A pedagógusok bérét sürgősen rendezni kell, minimum megduplázni. Nagyon vonzóvá kell tenni a pedagógus hivatást.
Vermacska
2022. május 05. 07:05
Nem, nem és nem. Ez az ellenzéki kampány még mindig csak arról szólt hogy váltsuk le az Orbánt. Amig a jelenlegi kormány mindent jól csinál, addig ezzel nem lehet korményváltást csinálni. El kellene kezdeni dolgozni, érdemi alternativát nyújtani, amiben benne van a kormány támogatása amikor az jól végzi a dolgát , az emberek problémáinak, nemzeti gondolkodás magukévá tétele stb. De hát ez az ellenzék ilyesmire képtelen, mert már teljesen elfoglalta őket a Woke, progressziv őrület , az amerikai tanácsadókkal, a Face támogatással eggyütt, a gyűlölet kampányok, amiket rá kell fogni az ellenfélre (vagy ahogyan kimondják, nekik már nem is ellenfelük van, hanem ellenségük). Ebből a szempontból jó irány volt az LMP első négy éve, de dolgozni nem akartak, minnél előbb oda akartak ülni a terített asztalhoz, ezért dobták a munkát és inkább csapódtak a pénzhez.
kbs_real
2022. május 05. 06:49
Ki gondolta volna, hogy Ungár (az LMP?) lesz a józan hang az ellenzékben? Kár hogy se pártja, se tekintélye nincs hozzá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!