Alighanem mindenki funkcionális analfabéta a faluban

2022. április 06. 15:01

Az egész szavazósdit úgy élték meg, mint valami kihívást, amit közös erővel le kell küzdeni, hogy megmutassák, hogy ők is képesek erre.

2022. április 06. 15:01
Ellenzéki szavazatszámlálók
Facebook

Lapunk szemlézni kezdi a jellemzően városból vidékre utazó, arra rácsodálkozó ellenzéki szavazatszámláló aktivisták beszámolóit – tanulságos látleletként Magyarország 2022-es közállapotairól. Itt jön egy, és jön majd több is.

***

„(a tulajdonneveket megváltoztattam)

Péterpuszta, 2018: 103 szavazó, 101 Fidesz, 2 érvénytelen

Szavazatszámlálás 2022:

Kezdetnek segíthettem a fűtőnek fát hasogatni,

hogy be tudjuk fűteni a szavazóhelyiséget. A 228 fős névjegyzék 37-től 145-ig Kalányos, 154-töl 221-ig Orsós.

- Jónapot, elkérhetem a személyi igazolványát?

- Nincs nálam. Idén az is kell?

- Marika, hova kell ikszelni?

- Idén sajnos Marika nem mondhatja meg. Önállóan kérjük megoldani a feladatot.

Szinte kivétel nélkül mindenki lefagyott a népszavazási ívtől.

- Ez mi?

Marika: - Tudja, hogy nem akarja, hogy lányt csináljanak a fiából.

- Ja! (beikszeli az igent)

Innentöl nem engedtem, hogy Marika elmagyarázza, hogy miről van szó.

- Segítsen kitölteni Uram!

- Itt pártokra tud szavazni, itt emberekre, akiket a pártok küldenek, itt meg el kéne döntenie, hogy hogyan válaszol a feltett kérdésekre.`

- De én nem tudok olvasni.

felolvasom neki a egyéni képviselőjelöltek neveit, mikor odaérek a fideszeshez felkiált: - Az egy Geci! Én az Orbánra akarok szavazni!

Arra korlátoztam a delegálti tevékenységemet, hogy a legnyilvánvalóbb törvénytelenségeket megakadályozzam, de azt hogy így-úgy segítsenek egymásnak a kitöltés nehéz feladatát megoldani, már nem próbáltam.

Èlménygazdag napok vannak mögöttem. Péntek-szombaton

plakátoltunk és szórólapoztunk is a cigánytelepeken, hátha megtudják, hogy az ellenzéki listán van 3 roma, és ez érdekli őket.

Megtudtam, hogy "ha ez a Márkizaj idejön itt biztosan leszúrják. Ez az ukránokat szereti, a cigányokat meg vinné golyófogónak". Az ukránok teljesen átvették a migránsok szerepét (ahhoz milyen erkölcsi tartás kell, hogy egy megtámadott, háborútól szenvedő népet tegyél meg az irányított gyűlölet legújabb célpontjává? Illetve ki lesz a következő célpont, ha az ukránok már nem lesznek aktuálisak? logikus lenne, hogy a pestiek legyenek azok. Talán csak azért nem, mert azt mégiscsak nehéz mondani, hogy "a budapestiek, kivéve a Rózsadombot")

Marika egyébként melegszivü, cuki nö (43 éves, többszörös nagymama). Vele és három másik hasonló növel - az SzSzB tagok - töltöttem a hosszú napot. Összebarátkoztunk és megkedveltük egymást. Egyértelmű volt, hogy ők a falu értelmi közepe és a közösség fő szervezői és ezt jól is csinálják. Marika mesélte, hogy boldog, mert intézett valami tanfolyamot, amit ha elvégez, akkor lehet pénztáros a Kópuszban, és nem kell már árut feltöltenie. Rajta és a szintén SzSzB tag Szilvi kikupálódott gyerekein kívül

alighanem mindenki funkcionális analfabéta a faluban.

Politizáltunk is böven, mikor nem volt bent szavazó. Az ellenzékről persze ők is annyit tudtak, hogy golyófogónak vinnék a cigányokat, érdekes újdonságként értesültek róla, hogy pl duplájára emelnék a családi pótlékot. ("Tudja, az olyan, mintha havonta kapna 3 Erzsébetutalványt!"). Az egész szavazósdit úgy élték meg, mint valami kihivást, amit közös erővel le kell küzdeni, hogy megmutassák, hogy ők is képesek erre. Hogy eljönnek az emberek (nagyon büszkék voltak rá, hogy sokkal többen voltak, mint négy éve), hogy sikerül az adminisztráció, és a jegyző utána nem cseszi le őket. Az hogy alternativák közül kéne választani egyáltalán nem merül fel. Van Magyarország, meg a többi mit tudjuk mi kik.

Meg kell még emlékezzek Sylviről, aki névjegyzéket kezelte.

Mind a 145 választót azonnal felismerte és nevén szólította, ami azért is figyelemre méltó teljesítmény, mert pl Orsós Ferencből 7 volt.

Konyhán főz, közmunkán 80 ezerért ("azt is emelték! 65 volt") és örülne, ha gyakrabban lenne választás, mert az a 20-as az egy nap melóért jól jön.

Eredmény:

138 fidesz, 3 ellenzék, 4 érvénytelen.

Sikerült a népszavazásra jelentös mennyiségü (kb a harmaba) érvénytelen szavazatot elérnem, mivel az elsö lefagyások után Marikáékkal egyetértésben hangsúlyoztuk szavazóknak, hogy azt nem kötelező kitölteni. Illetve volt jópár igen, illetve igen nem összevissza. Annak sikerült kitölteni, aki vizuálisan megjegyezte a tv-ből, hogy a 8 karikából a jobboldali négybe kell x-et tenni.

Az egésznek a zseniális perverzitása ráadásul, hogy olyan politikára szavaztak le lelkesen, ami alapvetően ellenük dolgozik (magas fogyasztási adók, alacsony családipótlék, stb), és közben ott ülök én, akinek ez a politika elvileg kedvez (jövedelemhez kötött családtámogatás, alacsony társasági adó) és próbál ellene dolgozni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kikicsoda
2022. április 07. 01:55
Ezeket a bejegyzéseket össze kell gyüjteni, és kisdni pár hónappal. 2026-os választások elött, csak hogy meg legyen az ötödik 2/3-ad.
Zolotarjov
2022. április 07. 00:44
A közmunkának a nem bűnöző cigány örült, a bűnöző cigány nem.
CharlieM
2022. április 06. 22:31
Nem vezet sehova tanulatlan emberek baszogatása, ócska de nagyon. Segíteni kéne nekik, vagy átbaszni őket ahogy a fidesz.
kata56
2022. április 06. 22:30
Ez itt egy önvallomás egy elkövetett választási csalásról, ha jól értem: "Sikerült a népszavazásra jelentös mennyiségü (kb a harmaba) érvénytelen szavazatot elérnem, mivel az elsö lefagyások után Marikáékkal egyetértésben hangsúlyoztuk szavazóknak, hogy azt nem kötelező kitölteni. Illetve volt jópár igen, illetve igen nem összevissza. Annak sikerült kitölteni, aki vizuálisan megjegyezte a tv-ből, hogy a 8 karikából a jobboldali négybe kell x-et tenni."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!