V. Orbán

2022. április 03. 23:12

Példátlan kormányzati folytonosság, egyúttal példátlan felelősség is a következő négy évre, egy válságát élő Európában.

2022. április 03. 23:12
null
Constantinovits Milán
Mandiner

Jelen sorok írásakor még zajlik a 2022-es országgyűlési választások szavazatainak megszámlálása, ám nagy vonalaiban már kirajzolódott a végeredmény. Amit már biztosan kijelenthetünk: a Fidesz meggyőző fölénnyel nyerte meg a voksolást, így Orbán Viktor ötödször, egyhuzamban pedig negyedik alkalommal alakíthat kormányt.

A kormánypártok listás szavazatai a kétharmados fölényt valószínűsítik,

mandátumszámban 133 körül alakulhat a parlamenti többségük.

Az egyesült ellenzék a saját várakozásaikhoz, de még a vereséget prognosztizáló közvélemény-kutatásokhoz képest is katasztrofális vereséget szenvedett, a legnagyobb frakcióval rendelkező DK is hozzávetőleg 16 képviselőt küldhet az országgyűlésbe, míg az LMP-nek a frakcióalakítása is kétséges.

Az egyéni helyek eloszlását tekintve egyedül a fővárosban volt sikeres az ellenzék, Dunai Mónikán és Szathmáry Kristófon kívül minden választókerületben befutó helyen állnak. Teljes Magyarországot nézve ugyanakkor a térkép narancsra festődött: a jelenlegi állás szerint egy csongrádi és egy baranyai kerületet leszámítva mindenütt a kormánypárt jelöltjei végeztek az élen. Harmadiknak Szabolcs-Szatmárt kivéve a Mi Hazánk jelöltjei futottak be.

Megdőlt a billegő körzetek mítosza is: sem Szombathelyen, sem Pest megyében, de még a korábban a Jobbik erős vidékének számító Borsodban nem sikerült még szorosra sem az ütközet, vidéken teljes a Fidesz-dominancia. Szimbolikus, hogy Márki-Zay Péter saját városában maradt alul Lázár Jánossal szemben.

Érdekes fejlemény a Mi Hazánk szereplése, Parlamentbe jutásuk

a centrális erőtér helyreállását jelzi: a Fidesznek jobbszélről és baloldalról is lesz ellenzéke.

A Kutyapárt nem tört át, ám megerősödött jelenlétük a közbeszédben tarthatja őket. Gattyán György formációja pedig az egyszázalékos küszöb elérésével juthat állami forrásokhoz.

Hatalmas győzelmet arattunk” – kezdte Orbán Viktor győzelmi beszédét a kormánypárt eredményváróján, és bár még végleges, szentesített eredmény napokig nem lesz, szavai helytállóak. Ilyen komoly felhatalmazást a legmerészebb elemzők sem valószínűsítettek. 

A siker összetevői között az ellenzéki összefogás koordinálatlansága, Márki-Zay Péter kommunikációs ámokfutása, a járványhelyzet sikeres kezelése, az ukrajnai háborúban képviselt határozott kormányzati álláspont is szerepet játszhatott, ezek elemzése még hetekig tematizálni fogja a közgondolkodást. Ami azonban bizonyos:

a Fidesz győzelme történelmi siker,

az újkori magyar demokráciatörténetben példátlan kormányzati folytonosságot jelent, egyúttal példátlan felelősséget is a következő négy évre egy válságát élő Európában.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tatara
2022. április 04. 01:56
Vigyázó szemeink a népszavazásra vessük! :-(
simonvitéz
2022. április 04. 01:19
Honi hazaárulo ellenzék: pipa Most jön a nagyobb falat: a mocskos, Európát mocsárba süllyesztő európai baloldal és néppárti buntársaik legyőzése. Nem lesz könnyű, de sikerülnie kell!
George Soros 2.0
2022. április 04. 00:40
Ez már tényleg Orbán korszak.
vizesnyolcas
2022. április 04. 00:24
Baromi nehéz ciklus lesz. A háború következményei miatt, az EU hülye szankciói miatt sok gebasz lesz: energiahiány, áruhiány (élelmiszerhiány is), megugró infláció, elértéktelenedő nyugdíjak; az energiahiány miatt bezáró üzemek, azaz megint nőni fog a munkanélküliség. És hiába lesz ez mindenütt az EU-ban, a moslék ezt mind Orbánra fogja kenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!