Az orbáni jó ár

2022. április 28. 06:41

Könnyedén cáfolható a kormányfő állítása, hogy „nincs jobb ajánlat más országokban, mint nálunk”.

2022. április 28. 06:41
null
Bonta Miklós
Népszava

„Aligha vitatható szavakkal buzdította Orbán Viktor,a leendő szakmunkásokat országos versenyük nyitányán: »Ha jó vagy valamiben, akkor kérd el annak az árát.« A  kormányfői jótanács az egyik szociológiai gumicsontjának, a munkaalapú gazdaságnak a gyakorlatba átültetett változata, s az benne az újdonság, hogy túllép a kádári »Aki dolgozik, az boldogul« populizmusán. Ha csak éríntőlegesen is elfogadja azt, hogy a magasabb hozzáadott értéket a fogyasztók igyekeznek megfizetni.

A miniszterelnök egy olyan időszakban fejtette ki álláspontját, amikor a fojtogató infláció szintre napról napra azzal szembesíti a családokat, hogy – az orbáni gondolathoz kapcsolódva – szívesen megfizetné a jobb minőségű árú árát, de egyre kevésbé lesz erre képes. Az Orbán Viktor által is észlelt gazdasági nehézségünk oka az egy kalap alá vett két »igazságtalanság«, a világjárvány és határaink közelében zajló háború. Mindezzel dacolva a Fidesz választási szlogenjét megtoldva, most már »méretes lépéseket teszünk, előre, nem pedig hátra«.

Orbán Viktor ciklusokon átívelő országlása során, miként most is, amikor a választások eredménye nyomán újabb négy évre kap mandátumot arra, hogy a Karmelitában döntsön a gazdaságfejlesztés irányáról, szinte mindig megfeledkezik arról, – ezt tette a szakmunkástanulókat buzdító beszédében is –,hogy a magas foglalkoztatási adatok elsősorban annak köszönhetőek, hogy a magyar munkavállalók közül legalább 300 ezren külföldön vállalnak munkát.

(A KSH jelenleg mindössze 88 ezer főről tud, a valóságban legalább 300 ezren lehetnek.) Ezért könnyedén cáfolható a kormányfő állítása, hogy »nincs jobb (állás)ajánlat más országokban, mint nálunk«. Ha igaz lenne ez az állítása, akkor – akár a hiányszakmákban is, a magasabb bérek  reményében – tömegesen jelentkeznének hazánkban  felvételre az angolok, a németek vagy a magyar munkavállalók előtt egyre népszerűbb skandináv államok álláskeresői. A helyzet közismerten fordított.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brandon the great Negro
2022. április 28. 13:47
Most akkor 300.000 vagy 88.000 külföldi munkavállaló van? Megjegyzem ezek 3-4 százaléka Brüsszelben dolgozik mint EU tisztségviselő, alkalmazott. 60.000 külföldi munkavállaló szavazott a külképviseleteken. Melyik a hihetőbb, a 88.000 vagy a 300.000?
Arkadas58
2022. április 28. 12:42
Az, hogy valahol jó élni, az a legtöbb embernek nem pusztán a pénz abszolút mennyiségén múlik. Ebben az országban jó magyarnak lenni - ezért van 2/3 és ezért van igaza OV-nak. A pénzvezéreltek persze ebből mit sem érthetnek...
certus
2022. április 28. 11:31
Nem tudom eldönteni hogy ostoba, vagy hazudik. Csak egy hazugság, a legszembeötlőbb: a külföldön munkát vállalók, akiket több százezerre taksál (régen csak Londonba majdnem ennyit hazudtak mint kivándorlók), nincsenek a magyar foglalkoztatottak számában a statisztikában. Azok vannak benne kizárólagosan, akik külföldi telephelyen dolgoznak, de itthon élnek. Gyakorlatilag az ingázók. Nem tudom eldönteni hogy tényleg ennyire buta a balos hátország, vagy tudatosan hazudnak az olvasóiknak.
mediator01
2022. április 28. 10:48
O1G = 4 x 2/3
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!