Az oroszok miatt a V4-banda kicsúszhat Orbán kezéből

2022. március 20. 10:07

Nagy csoda lesz, ha sikerül a Vérszívókat újra egybeterelni valami más ürüggyel.

2022. március 20. 10:07
null
Bartus László
Bartus László
Amerikai Népszava

„Orbán tökéletesen egyedül maradt az oroszbarátságával a V4 országok között, miután a hagyományosan oroszellenes lengyelek és szlovákok mellett a csehek is egyértelműen az oroszok ellen és az ukránok mellett álltak ki. Orbán egyetlen szövetségesei a szerb ortodox fasiszták. Az oroszokhoz való viszony eddig is megosztotta a feleket, de a háború kitöréséig ez nem választotta el a lengyel és a magyar illiberális keresztényfasiszta államot, a billegő csehek és szlovákok pedig eddig is csak azt lesték, miből lehet nagyobb hasznuk: ha az EU vagy ha Orbán mellé állnak.

Az orosz háború miatt a V4 (közismert nevükön a »Vérszívó Négyek«) teljesen kettészakadtak, és Orbán áll az egyik oldalon, a másik három ország a másik oldalon. Ez azért nagyon érdekes, mert a V4 formációt Orbán teljesen lenyúlta magának és Európa-ellenes, antiliberális politikájának hivatkozási alapjává tette. Mintha az ő fasiszta törekvései nem egy diktátor támadásai lennének, hanem egy térség egységes politikája és nemzetértelmezése. Orbán megszerezte a V4 irányítását és a maga céljaira használta fel.

Most ez omlott össze, és nagy csoda lesz, ha sikerül a Vérszívókat újra egybeterelni valami más ürüggyel, ami felülírja azt az aljasságot, hogy Orbán az orosz népirtók oldalára állt. Leginkább éppen a lengyelekre számíthatna, mert a lengyelek építenek orbánista fasiszta államot, amihez szükségük van Orbánra, miközben a lengyelek állnak leginkább az oroszellenes fellépés mögött, még az EU-s pénzeket is ennek kapcsán akarják megszerezni jutalomból, nem pedig Orbán keresztényfasiszta illiberális »szabadságharca« folytán.

Ezért nagy kérdés, hogy a lengyelek hogyan viszonyulnak ezután Orbánhoz, mert fasiszta rendszerük ideológiája és a közös érdek összekapcsolja őket, viszont az oroszellenességben nem kötnek alkut. Eddig is hajthatatlanok voltak, és az idő (valamint az ukránok elleni háború) őket igazolta. A lengyelek magukat látják az ukránokban, tisztában vannak azzal, hogy rájuk ugyanez a sors vár, ha a világ nem állítja meg az oroszokat. Orbán viszont tudja, hogy a magyarok egy puskalövés nélkül adnák át a hazájukat az oroszoknak és megpróbálnák megmagyarázni, miért van ez rendben.”

Kép forrása: Facebook

***

Április első vasárnapján újabb négy évre határozzuk meg az ország sorsát, hazánk minden magyar állampolgára eldöntheti milyen irányba tartson közös utunk.

Az elmúlt 30 évben nem foglalkoztatta a politika? Esetleg még nincs is személyes tapasztalata a rendszerváltás utáni időszakból? Vagy csupán szeretné hazánk jelenlegi helyzetét reálisan látni, mielőtt döntést hozna saját és gyermeke jövőjéről? A Mandiner Választási Különszáma erre kínál lehetőséget!

A Mandiner Választási Különszámát ezekben az üzletekben vásárolhatja meg! 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
molnarat
2022. március 22. 14:30
Nem igazán értem, hogy az amerikai magyarok miért tűrik el, hogy ez a gyűlölködő gyökér egy ottani lapba írogassa az elme hányadékát!
akiaki
2022. március 21. 23:09
bartus már néhányszor mellébaszott az életben!
orygabor
2022. március 21. 16:07
Ki gyártotta azt a valóságot, amelyben él ez a csávó? A vérszívó mit akar jelenteni? Egyszerű kollektív dehumanizálás, vagy esetleg az EU-s támogatásokra gondol. Csak mert akkor a szúnyog ad vért, ugye.
csjanos
2022. március 21. 12:31
.....büdös gyűlölködő bunkó...pfuj
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!