A legjobb 10 év

2022. február 07. 10:52

Soha nem volt a történelemben ilyen alacsony kamatszint a világban és ennélfogva Magyarországon sem.

2022. február 07. 10:52
null
Zsiday Viktor
Zsiday Viktor befektetési oldala

„Az elmúlt 1000 év legjobb 10 évén vagyunk túl Magyarországon, már ami a gazdasági hátszelet illeti. Soha, szó szerint soha nem volt a történelemben ilyen alacsony kamatszint a világban és ennélfogva Magyarországon sem, ami lehetővé tette mind a magán, mind az állami adósságok nagyon olcsó finanszírozását, ez pedig azt jelenti, hogy mivel kisebbek voltak a törlesztőrészletek, jelentősen megnőtt minden szektor elkölthető jövedelme. Vegyük ehhez hozzá azt is, hogy az EU elképzelhetetlen mennyiségű ingyenpénzzel szórta meg Magyarországot, és erről is kijelenthetjük, hogy soha a keresztény magyar államiság történetében ekkora ingyenes juttatást még nem adott nekünk senki.

Az elmúlt bő 10 év tehát tényleg a történelmileg lehető legnagyobb hátszéllel jellemezhető 10 év volt írott történelmünk folyamán, de ennek sajnos részben vége. Habár az Únió továbbra is sokmilliárd euróval fog minket támogatni, de a kamatszintek várhatóan tartósan és jelentősen magasabbak lesznek, és az energiaárak is magasabban stabilizálódhatnak, mint a korábbi évek átlaga. Ezek együttesen azt jelentik, hogy a korábbi végtelen hátszél le fog csökkenni, s bár szembeszél még mindig nem lesz (a kamatemelkedést ellensúlyozza a továbbra is bőséges EU támogatás), de a legjobb éveken szinte biztos, hogy túl vagyunk.

De mire volt elég ez az őrületes hátszél? Általában érdemes cikluscsúcsokat vagy mélypontokat összehasonlítani, ebből a szempontból adódik 2019 és 2008, mindkettő egy nagy felívelés végét jelezte. Ezen időszak alatt éves 1,9% növekedést produkált a magyar gazdaság (az előző 11 évben éves 3,5%-ot!). Kicsit kedvezőbb a kép, ha mondjuk az európai duplarecesszió végétől, 2012-től nézzük 2020-ig, az újabb recesszió (remélhetően) záróévéig a helyzetet, ekkor éves 2,6% növekedést látunk. Tehát a világ legnagyobb hátszelében a magyar gazdaság éves 2-2,5% növekedést tudott produkálni. Ez elég tragikus. Mi lett volna, ha nincs hátszél? Mi lett volna, ha nem kapunk EU-s támogatásokat, ha nem lettek volna mélyben világszerte a kamatok? Nem nagy bátorság kijelenteni, hogy ebben az esetben a növekedés kisebb lett volna. Nem tudjuk mennyivel, de 1-1,5%-nál nagy valószínűséggel nem több. Hátszél nélkül erre képes a magyar gazdaság.”

Nyitókép: Eduard Muzhevskyi / EMZ / Science Photo Library / AFP. Illusztráció.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Daily
2022. február 09. 10:13
Orbán egymillió munkahelyet igért nem 10%-os GDP növekedést.
crydog
2022. február 08. 07:58
"..magyar államiság történetében ekkora ingyenes juttatást még nem adott nekünk senki.." Nem ingyenes, főleg nem ingyenpénz. A csatlakozáskor kötöttünk egy szerződést, amiben vállaljuk hogy megnyitjuk piacainkat, harmonizáljuk a jog-és egyéb kormányzati rendszereinket, csökkentjük az államháztartási hiányt a gazdasági deficiteket, nem sorolom. Cserébe - mint minden csatlakozó - TÁMOGATÁST kapunk - egy gazdasági alapből ami ismétlem jogszerűen JÁR. Mert ugye az hogy százszámra özönlött a sok nyugati tőkeerős multi abban a pillanatban, elorozva a piacainkat - szinte teljesen kivéreztetve a kis-és közepes magyar vállalkozásokat - miközben a mai napig lapátolják ki milliárdszámra a nyereséget.. A nyugati bankok csalták ki a lakosság megtakarításait, a nyugati cégek fizettek "rabszolgabért" a külföldön dolgozóinknak, de az itthoni multik se a hatalmas fizetésekról híresek. Miközben a támogatások nyolcvan százaléka visszaforog rögtön az eu-s zsebekbe. Megfizettük ennek az "ingyenpénznek" minden eurocentjét bőségesen. És még te nevezed gazdasági szakembernek magad.
Vakfolt
2022. február 07. 22:06
"együk ehhez hozzá azt is, hogy az EU elképzelhetetlen mennyiségű ingyenpénzzel szórta meg Magyarországot, és erről is kijelenthetjük, hogy soha a keresztény magyar államiság történetében ekkora ingyenes juttatást még nem adott nekünk senki." Nyuszika baszd meg, azt nem ingyen szórták az arcunkra, hanem kurva keményen meg kellett pályázni érte, elnyerni, és önrészt mellétenni, de nem húszcentis kilátóra, hanem kórházmodernizációra meg minden.
zara
2022. február 07. 20:30
ez is egy szakembernek álcázott propagandista... jól emlékszem h 2020 márciusában még azzal támadta a kormány h miért nem állit le minden gyárat a covid miatt(szó szerint 'fontosabb neki h még egy audi legördüljön')...akkor a növekedés nem számitott a kormány dolga csak a makrokörnyezet kellene legyen és azt jól csinálja...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!